Nyheter

Bufab group bokslutskommuniké: svag avslutning på tillväxtåret 2014

den 24 februari 2015 11:46 Företagsprofil

 

Svag avslutning på ett starkt tillväxtår 2014 - ökat fokus på effektivitet under 2015

2014 lyckades Bufab generera god organisk tillväxt i en svag marknad, tack vare ett framgångsrikt arbete med att öka våra marknadsandelar. Vår strategiska satsning på förstärkt försäljningsorganisation inom framförallt International har således givit resultat. Rörelsemarginalen har dock påverkats negativt av kostnaderna för satsningen. Som tidigare kommunicerats är vi därför restriktiva med satsningar inom försäljningsorganisationen till dess att vi ser positiva effekter på rörelsemarginalen.

Det fjärde kvartalet uppvisade lägre rörelseresultat och rörelsemarginal jämfört med såväl föregående år som tidigare kvartal under året. Även i absoluta termer är kvartalsresultatet otillfredsställande. Orsakerna till den negativa utvecklingen är en kombination av svagare underliggande efterfrågan i kvartalet, framförallt i Sverige, och en kraftigt stärkt USD. Valutakurser påverkade rörelseresultatet det fjärde kvartalet negativt med cirka 6 MSEK.

Vi har ökat vårt fokus på pågående effektivitets­initiativ. Målet är att genom konsolidering och förhandling sänka inköpspriser och att genom effektivisering sänka kostnaderna i logistikkedjan. Detta underlättas av en generellt positiv trend för råmaterialpriser. Vidare genomför vi prishöjningar i framförallt Sverige för att motverka effekterna av den svaga svenska kronan. Den svagare efterfrågan möter vi med att fortsätta arbetet med att öka marknadsandelarna. Dessutom beslutade vi i slutet av 2014 om ett besparingspaket vilket skall sänka kostnaderna med cirka 15 MSEK på årsbas med full effekt från och med det tredje kvartalet 2015.

Trots att vi hade ett tufft fjärde kvartal är det med tillförsikt som jag kan konstatera att vår tillväxtstrategi fungerar. Inför 2015 kommer vi fortsätta på samma väg, dock med ökat fokus på effektivitet. En fortsatt avvaktande underliggande efterfrågan och för Bufab ofördelaktiga valutakurser kommer under början av 2015 att sätta press på resultatet. Vi avser dock att genom ökade marknadsandelar och förbättrad effektivitet fortsätta Bufabs långsiktigt goda utveckling.

 

Jörgen Rosengren, VD och koncernchef

 

Fjärde kvartalet 2014

  • Nettoomsättningen ökade med 4,0 procent till 532 (512) MSEK. Justerat för valutakurser var ökningen 1,6 procent.
  • Orderingången var i linje med nettoomsättningen.
  • Det justerade rörelseresultatet uppgick till 33 (52) MSEK och påverkades negativt av högre rörelsekostnader samt ofördelaktiga valutakursförändringar.
  • Resultat per aktie uppgick till 0,51 (1,00) SEK.

Helåret 2014

  • Nettoomsättningen ökade med 8,3 procent till 2 198 (2 031) MSEK. Justerat för valutakurser var ökningen 6,1 procent.
  • Orderingången var i linje med nettoomsättningen.
  • Det justerade rörelseresultatet uppgick till 192 (203) MSEK och påverkades positivt av högre volymer men negativt av högre rörelsekostnader.  
  • Resultat per aktie uppgick till 2,94 (3,43) SEK.
  • Styrelsen föreslår en utdelning om 1,50 (0) SEK per aktie för 2014.


Koncernen i sammandrag (för definitioner se sid 16)

 

Kvartal 4

D

Jan-Dec

D

MSEK

2014

2013

%

2014

2013

%

Orderingång

533

519

2,7

2 195

2 072

5,9

Nettoomsättning

532

512

4,0

2 198

2 031

8,3

Bruttoresultat

150

155

-3,5

641

596

7,6

Bruttomarginal,%

28,1

30,3

 

29,2

29,3

 

Rörelseresultat

33

52

-36,6

174

201

-13,7

Rörelsemarginal,%

6,2

10,2

 

7,9

9,9

 

Justerat rörelseresultat

33

55

-40,2

192

203

-5,3

Justerad rörelsemarginal,%

6,2

10,8

 

8,7

10,0

 

Resultat efter skatt

20

38

-48,6

112

131

-14,3

Resultat per aktie

0,51

1,00

-48,6

2,94

3,43

-14,3

 

 

Bufab bokslutskommuniké

 

KONTAKT

Jörgen Rosengren

CEO
+46 370 69 69 01
jorgen.rosengren@bufab.com

 

Boel Sundvall
Communications & IR
+46 370 69 69 61
boel.sundvall@bufab.com

 

Thomas Ekström

CFO
+46 370 69 94 01
thomas.ekstrom@bufab.com

 

 

 

 


OM BUFAB
Bufab Holding AB (publ), org nr 556685-6240, är ett handelsföretag som erbjuder sina kunder en helhetslösning som Supply Chain Partner för inköp, kvalitetssäkring och logistik av C-Parts (skruvar, muttrar etc). Bufabs kunderbjudande Global Parts ProductivityTM  syftar till att förbättra produktiviteten i kundernas värdekedja för C-Parts.

 

Bufab startades 1977 i Småland och är idag ett internationellt bolag med verksamhet i 23 länder. Huvudkontoret ligger i Värnamo och Bufab har ca 800 anställda. Bufabs omsättning uppgick 2014 till 2,2 Mdr SEK och den justerade rörelsemarginalen till 9 procent. Bufab-aktien är noterad på NASDAQ Stockholm under kortnamnet "BUFAB".

BUFAB Lann AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Nya appen Metallkompetens täcker informationsglapp om mässing
En liten uppslagsbok att ha i fickan, för den som behöver kunskap om mässing. Så beskriver projektledaren Stefan Heino den nya appen med utbildningsmaterial som metallforskningsinstitutet Swerim varit med att ta fram. Appen Metallkompetens, är sedan årsskiftet fritt tillgänglig för alla som vill ha och behöver information om mässing;Läs mer
Dubbelt slipar bättre
Beprövad TYROLIT-teknik med betydande förbättringar – det är nya TWIN FLAP-lamellrondellen. Tack vare dubbellameller kombinerat med keramiska korn slipar den med dubbel kraft, men med mindre friktion. Resultatet är en kallare, precisare och snabbare slipning som inte påverkar färgen på arbetsstycket. Kontakta din lokala TYROLIT återförsäljareLäs mer
Han blir försäljningschef för Lackeby Products
Nästa steg är att rekrytera fler säljare.Lackeby Products AB konstruerar och tillverkar utrustning för miljömässig rening och återvinning. All tillverkning sker i Kalmar och företaget har 46 anställda. Nu utser företaget Daniel Lindström till ny marknads- och försäljningschef. -Jag är väldigtLäs mer
Global aktör i fordonsindustrin väljer GARO
Av stor strategisk betydelse för ossGARO AB har tecknat ett ramavtal med en global aktör i fordonsindustrin avseende leverans av laddinfrastruktur för den europeiska marknaden. Avtalet är icke-exklusivt och har inga garanterade volymer, men är av stor strategisk betydelse för GARO då detLäs mer
PMH International AB ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020
I montrarna visas bl a det senaste inom lyftutrustning såsom manuella lyftblock, kättingtelfrar el/luft, traverssystem, portabla aluminium bockkranar, vakuumlyftare samt hela LOGITRANS programmet av lyftvagnar som t ex nya Multi fatvändaren och unika Panther Silent handtruck.  Vi visar bl a följande nyheter i våra montrar:KITOs revolutionerande EQS kättingtelfer med 1-fas,..
ABUS Kransystem på Underhållsmässan 10-13 mars 2020 - monter B10:22
Där visas bl a senaste lintelfermodellen, kättingtelfrar, lättraverssystem, portabla aluminiumkranar samt det elektriska styrsystemet ABUControl för traverser.ABUS elektriska lintelfermodell GM1000M är en kombination av användar- och servicevänlighet, modern design samt intelligent teknik. Det ingår t ex som standard frekvensstyrning, även lyftrörelse, samt att en..
Miljövänligt alternativ till tungmetaller för strålskydd
En ny högteknologisk polymerkomposit som absorberar neutronstrålning har lanserats av Uppsala-företaget Additive Composite Uppsala AB, i samarbete med den svenska filament-tillverkaren AddNorth 3D AB.   Materialet är en blandning av borkarbid och nylon och kommer att säljas i form av filament avsett för additiv tillverkning med fused filament fabrication-teknologi..
Mindsource har levererat en förpackningslinje
Mindsource har levererat en förpackningslinje
Tre nyckelfärdiga robotceller levereras på under en vecka. Tack vare goda förberedelser och utmärkt samarbete med kunden, installerade och driftsatte Mindsource tre nyckelfärdiga robotceller för en helt ny förpackningslinje på under en vecka ifrån leverans. Leveransen omfattade tre fristående robotceller som tillsammans bildar en helt..
Protolabs vill göra livet enklare för utvecklingsingenjörer
Lanserar nya toleransgarantier för formsprutning.Nu lanserar Protolabs, leverantör av skräddarsydda prototyper och lågvolymproduktion av delar och komponenter, garanterade dimensionella toleranser för plastämnen som används vid formsprutning. Efter omfattande test vid den snabbväxande verksamheten iLäs mer
Påverkas er produktion av Coronaviruset?
Påverkas er produktion av Coronaviruset?
Behöver ni hitta nya källor för material och komponenter? Många är oroliga att det blir brist på material i tillverkningsindustrin om Coronaviruset fortsätter sin spridning i Kina och i världen. Vi har redan fått samtal och förfrågningar i samband med det. Därför kan det vara dags att titta på alternativa lokala..
De ska sälja koreanska cobots på den svenska marknaden
Lichron har inlett samarbete med den koreanska robottillverkaren Hanwhas och visar dem på plats i utställningshallen i Skövde. Lichron AB har nyligen inlett ett samarbete med koreanska Hanwha Robotics och representerar sedan en tid tillbaka Hanwhas kollaborativa robotar på den svenska marknaden. Som ett resultat av samarbetet med Hanwha tillhandahåller Lichron i Sverige:..
Ny vd i Indexator
Gunnar Bålfors lämnar efter 25 år i bolaget.Gunnar Bålfors lämnar befattningen som vd i Indexator Rotator Systems AB. -Efter drygt 25 år i befattningar som exportsäljare, marknadschef och sedan maj 2012 VD, är det nu dags att ge mer tid för familj och andra intressen som fått stå tillbaka underLäs mer
Lägg fokus på Era styrkor – Resten fixar Exmo!
Lägg fokus på Era styrkor – Resten fixar Exmo!
Allt inom montering, paketering, produktutveckling, produktionslösningar, prototyper m.m. Exmo AB kan hjälpa ert företag med effektiva produktionslösningar vilket innebär att de arbetar med totala produktionslösningar och automatiserad volymproduktion. Det vanligaste är att Exmo tar ansvar för hela kedjan, från idé till levererad..
LBY Tech AB erbjuder 40% snabbare svarvning än traditionell bearbetning
LBY Tech AB erbjuder 40% snabbare svarvning än traditionell bearbetning
LBY Tech AB i Ljungby har investerat i Mazaks Multiplex maskiner, en med Portalrobot. Maskinerna har dubbla spindlar och dubbla revolvrar med drivna verktyg och Y-axel. För er som har behov av lite större serier ca 100+ i dimensioner kring 45-200 mm diameter så kan vi erbjuda den mest rationella bearbetningen som finns att erbjuda idag. Maskinerna kan bearbeta detaljer ca 40%..
ABF LT specializes in CNC machining and aluminium die casting
ABF LT specializes in CNC machining and aluminium die casting
ABF LT specializes in CNC machining and aluminium die casting in a 4000 sqm manufacturing plant based in Lithuania. They offer die casting of various aluminium alloys, produced on automated die casting machines with locking force from 350 to 850 ton. The CNC machine park consists of 24 lathes and milling centres. ISO 9001:2015 certification in addition to compliance with strict quality..