Nyheter

Datron kan HSC-fräsning..

den 26 november 2013 09:22 Företagsprofil

DATRON CNC-Experter på HSC-fräsning

DATRONs frästeknologi utvecklades i och med att de hade en bestämd målsättning med att förbättra produktiviteten och kvaliteten i tillverkningsprocessen. Detta uppnås å ena sidan genom ökad spåneffekt vid lägsta möjliga energiförbrukning och verktygsslitage, å andra sidan genom förbättrade toleranser och ytkvaliteter. För båda målen är i flera fall höga skärhastigheter av väsentlig betydelse. Högvarviga spindlar med hög effekt, styvhet och noggrannhet är en förutsättning för framgångsrika resultat av höghastighets- och högprecisionsbearbetning.

Definitionen av höghastighets- och högeffektbearbetning har en rad olika antydande. Den vanligaste definitionen av HSC (High Speed Cutting, Höghastighetsbearbetning) enligt Professor Schulz (Tekniska Universitetet i Darmstadt) grundar sig på en ökad skärhastighet med fem till tio gånger i jämförelse med konventionell fräsbearbetning. Man kan till exempel sätta den optimala skärhastigheten för pressgjuten aluminium inom ett område på 1000 till 5000 mm/min. Utöver den tydligt förhöjda skärhastigheten är det en grundförutsättning för HSC-bearbetningen att process och system är samordnade. Därtill räknas anpassade bearbetningsstrategier, verktyg och maskiner.

Särskilt vid områden inom medicinteknik finns det ett flertal utmaningar som kräver användning av HSC-teknologi. Det gäller i regel vid bearbetning av svåra material med komplex mikrogeometri, som ofta måste bearbetas 5-axligt med små verktyg. Den vanliga processkedjan och dataformatet har därmed ytterligare extremt höga krav på process-säkerhet, körtid och lönsamhet.

De maskiner som används måste matchas med HSC-processkedjorna för att uppnå optimala resultat. Precis som användningen av minimalmängdsmörjning och extremt högvarvig spindel är en konsekvent lättkonstruktion ett måste. För att uppnå den nödvändiga statiska och dynamiska styvheten utformas och optimeras alla relevanta komponenter i en sådan lättkonstruktions HSC-fräsmaskin med hjälp av ett FEM-verktyg (Finite-Element-Methode). Först då uppnås nödvändig ytkvalitet och noggrannhet och därmed uppnås även potentialen av HSC-bearbetningen.

Hösten 2012 presenterade DATRON den nya CNC-fräsmaskinen M8Cube som är den perfekta lösningen för alla dessa krav. M8Cube har en speciellt lönsam lösning som är särskilt lönsam för HSC-bearbetning av aluminium, t. ex frontplattor, profiler och chassi, men bearbetar även ytterst effektivt andra NE-metaller (icke järnhaltiga metaller) och kompositmaterial. M8Cube har en styv, vibrationsfattig konstruktion och uppnår en utmärkt ytkvalitet. M8Cube är högdynamisk, har borstlös servodrift, en noggrann styrning och en hög körhastighet på 22 m/min. Med användning av en högvarvig spindel med effekt upp till 3,0 kW och upp till 60 000 varv/min i kombination med små verktyg uppnås en mycket hög spånmatning. Med M8Cube erhålls hög precision med sina högkvalitativa lineäraxlar, kulskruvsspindlar, exakt tillverkade byggelement och verktygskona HSK-E 25.

Beroende på vilket material som skall bearbetas ställs specifika krav på vilket verktyg som skall användas. DATRONs verktyg har en optimal kombination av hårdmetallsubstrat, mikro- och makrogeometri och eventuell nödvändig beläggning för material som är svåra att bearbeta och ger mycket bra bearbetningsresultat och livslängd. DATRON har ett brett sortiment av högexakta verktyg, som i kombination med M8Cube ger ett mycket bra produktionsresultat. Den automatiska verktygsväxelstationen på M8Cube har en integrerad längdmätningsavkännare och upp till 30 platser (beroende på utförande).

För kunna utföra optimala ytor även vid höga matningshastigheter måste man redan i CAM-systemet mata ut mjuka stabila rörelser. Ytterligare funktioner i CNC-styrningsmjukvaran som till exempel utjämning och geometrifilter eller olika interpolationsarter möjliggör bearbetning av ej optimala rörelsedata eller ännu snabbare radbearbetning. Bearbetningsstrategierna i moderna CAM-system är redan optimerade för HSC-bearbetning. Raka hörn matas ut som bågar eller så används dynamiska frässtrategier för grovfräsning. Självklart är marknadens vanligaste CAM-system kompatibla med hela DATRONs CNC-maskinserie.

SOLECTRO AB
www.solectro.se

Solectro AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Svenska specialfordon – affärsmöjligheter för leverantörer
Går det att elektrifiera eller konvertera en husbil, personbil klass II, för att få fram en ”bonusbil”?Frågan är aktuell nu när även körcykeln WLTP (exakt beräkning av bränsleförbrukning och utsläpp) införs med konsekvensen att nya husbilar straffbeskattas ut från marknaden. Det skriver FKG - Fordonskomponentgruppen i ett..
Ny standardiseringschef på SIS
Han får det övergripande ansvaret för alla standardiseringssektionerna.Dan Nilsson är ny standardiseringschef på Svenska institutet för standarder, SIS. Han har närmast varit sektionschef för standardisering vård och omsorg. Hans nya roll innebär att han nu blir en del av ledningsgruppen och har det övergripande ansvaretLäs mer
Säkrare byten av coils och minimerade inre ställtider
Nu har AGAB utvecklat efterfrågade mobila lagerställ för enkel, säker och snabb hantering.De mobila coilställen anpassas efter kundens storlek på coilen och antal coil som ska lagras vid maskin. Sedan tidigare har AGAB sålt och utvecklat coilvändare för att vrida coils upp coils säkert utan travers eller truck. Både AGABs coilvändare och AGABsLäs mer
Tänk om en gjuten komponent kunde meddela när den behöver underhåll?
Smart gjutgods är en av två innovationer som belönas när gjuteribranschens bästa utses.Smartare gjutgods som kan meddela när det behöver tekniskt underhåll eller bytas ut, respektive lättare och mer kostnadseffektivt gjutgods genom att använda saltkärnor vid pressgjutning av aluminium. I år får två innovationer priset för gjuteribranschensLäs mer
Bevego expanderar i Lund
Dubblar ytan.Bevego fortsätter att expandera i Lund och kommer inom kort öppna portarna till en ny fin lokal på Skiffervägen 70. Flytten innebär ett geografiskt bättre läge med mer ändamålsenliga lokaler och dubblade ytor. -Dessutom erbjuder vi en rad olika mervärdenLäs mer
Prototal förvärvar i Norge
Affären är startskottet på en större investering som kommer innebära en utökad produktionskapacitet i bolagets nuvarande säte i Levanger.Prototal Industries AB har slutfört en affär med Minoko AS om förvärv av de sista 50% av aktierna i Prototal AS för att i fortsättningen vara ensamägare i bolaget. Som ett naturligt led i sin internationella expansion har..
ZWT Zisterer ny leverantör till Colly Verkstadsteknik
Form- och profilverktyg som kommer särskilt till sin rätt när snäva toleranser krävs. ZWT Zisterer GmbH tillverkar form- och profilverktyg, företrädesvis med vändskärslösningar men också från solid hårdmetall för tillverkning av detaljer med hög precision. -Det är ett välskött fint lite mindre familjeägt verkstadsföretag..
Ständigt aktuella Metal Inspiration Days har slagit upp portarna
Inpirationsdagarna i Jönköping går in på sjunde året. Jonas Wihlborg på Stenbergs, som är en av medarrangörerna betonar vikten av att ständigt hitta nya vinklar och aktuella teman.MID -  Metal Inspiration Days öppnade portarna idag och eventet har fler anmälda besökare än någonsin. Hos Stenbergs, som är en av tre hörnstenar i detta växande..
Holländska Hemabo investerar i oljedimavskiljare från 3nine
Holländska Hemabo investerar i oljedimavskiljare från 3nine
Hemabo ville hitta en lösning som kunde matcha deras redan höga standard i verkstaden. Oljedimavskiljaren Anna från 3nine var den enda lösningen som kunde möta deras höga krav både när det kom till funktion och design. Hemabo är ett holländskt familjeföretag som specialiserar sig på att tillverka skräddarsydda lösningar i..
Så blev de av med oljedimman i verkstaden
Holländska Hemabo investerar i 12 oljedimavskiljare från 3nine.Att säkerställa en ren och säker arbetsmiljö för sina anställda var det främsta skälet till att ledningen på Hemabo valde att investera i en lösning för att ta hand om oljedimman, en investering i ren luft. Hemabo är ett holländskt familjeföretag somLäs mer
Hylsa för CoroChuck® 930 maximerar utdragssäkerheten
Ny Sandvik Coromant-hylsa med mekanisk låsning.Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant har introducerat en ny hylsa för den hydrauliska precisionschucken CoroChuck® 930. Den nya hylsan är utformad för att passa Weldon-skaft och har mekanisk låsning som förebygger att verktygLäs mer
Rotationsrörelser upp till 7 000 grader
I extremt små utrymmen med twisterband HD. Rotera kablar och slangar för energi, data och media i höga hastigheter på ett säkert sätt och utan avbrott. igus har utvecklat twisterband HD så att kablar och slangar kan ledas fram på ett säkert och tillförlitligt sätt även vid roterande rörelser.Läs mer
Kan ny design på skärverktyg ge lägre flygpriser om tio år?
Två-tre minuter. Så kort livslängd har skärverktyg vid tillverkning av vissa flygmotordelar. Ny design och teknik kan öka livslängden avsevärt. Ny verktygsdesign och effektivare kylning kan öka livslängden generellt med 30 procent. Det innebär minskat svinn, mindre miljöpåverkan och på sikt kanske även billigare flygresor. Doktoranden Nageswaran Tamil Alagan..
WTJ AB I Arbrå. Har investerat i en ny kantpress
WTJ AB I Arbrå. Har investerat i en ny kantpress
WTJ Produktion AB i Arbrå, Hälsingland, har investerat i en ny hydraulisk kantpress. En Ursviken OptiFlex på 200 ton x 3,1/3,5 m  med 14 CNC-styrda axlar! Det är en snabb maskin med stor slaglängd och hela 3,1 meter mellan gavlarna, den har B+R system som noggrant och snabbt kontrollerar alla axlarna. Nu finns det kapacitet för nya..
EJOT Sverige markerar sin position under mottot lättviktskonstruktioner.
Elmia Subcontractor bidrar till stärkt position på marknaden, anser företaget.Elmia Subcontractor är Nordeuropas ledande underleverantörsmässa och hålls årligen på Elmia i Jönköping. Varje år samlar det 1 200 utställare från cirka 30 länder. År 2019 lockade mässan mer än 14 700 besökare under sina fyra dagar. Ejot..