Nyheter

VI GÖR DIG BÄTTRE
JCK Produkter i Sävsjö AB
Bygg ihop din egen automationscell
Elektroautomatik AB
Långsiktig hållbarhet inom tillverkningsindustrin kräver vattenhushållning
SMC Automation AB
Den tyska jättemässan AMB ställer in årets mässa
Svensk Verkstad
Festo förser för första gången världen med en standardiserad plattform - Festo Motion Terminal
Festo AB
Scania: Styrelsen drar tillbaka förslag om utdelning
Scania CV AB
Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt
FKG - Fordonskomponentgruppen AB
Verkstadsindustrins underleverantörer investerar igen
Lichron AB
Brand i Boliden Kevitsa, omfattande skador.
Boliden AB
Ny Cobot MELFA ASSISTA från Mitsubishi Electrics med enkel hantering
Mitsubishi Electric Europe B.V.
Autoliv ger uppdatering av marknads- och affärsläget för bilsäkerhetsföretaget
Autoliv Sverige AB
Epiroc vinner stororder för gruvutrustning och service från Codelco i Chile
Epiroc Rock Drills AB
Milstolpe i alliansen mellan Volkswagen och Ford
VOLKSWAGEN GROUP Sverige
Följ arbetet med Högskolans Västs AI-influencer, se filmen här!
Högskolan Väst
Teknikföretagen släpper lektionsmaterial med koppling till Coronakrisen
Teknikföretagen
Nadine Crauwels, vd Sandvik Coromant. Ett liv på toppen
Sandvik Coromant AB
Nadine Crauwels, vd Sandvik Coromant. Ett liv på toppen
Sandvik Coromant AB
Schnutz Riktverk - för integrering i befintliga linjer eller nya linjer
Friedrich Vollmer Skandinavien AB
3D-skrivaren som ökar produktiviteten och flexibiliteten
3DVerkstan Nordic AB
Smart Automation från Östrand & Hansen
Östrand & Hansen AB

Nyheter

Exklusivt med Per Andersson, vd för AnVa Tubes & Components AB

den 24 november 2015 14:44 Företagsprofil

"Det är ett trick att veta när man ska gå i spetsen och när man ska gå bakom"

Per Andersson sitter på många stolar i AnVa. Som delägare är hela företagsgruppen hans angelägenhet men som vd för AnVa Tubes & Components är hans huvudfokus det företaget.

– Min huvudsyssla är naturligtvis i det här företaget, men jag fuskar förstås lite med hela gruppen, säger han.

Det var för ganska exakt två år sedan som Svensk Verkstad hälsade på i Eskilstuna, där ett av gruppens tre företag ligger, nämligen AnVa Tubes & Components. Då var man mitt uppe i profileringen av gruppen, som också omfattar AnVa Polytech i Sunne och AnVa Components i Kalix.

– Det har hänt en hel del i gruppen sedan dess, konstaterar Per Andersson.
– I Tubes & Components har vi fortsatt investera i automation, moderniseringar och kapacitetsökningar.
– Vi har lagt mycket krut på att modernisera vårt sätt att arbeta jämfört med tidigare, i syfte att ligga i framkant med tillverkningsprocesser och automation.
– Vi har experimenterat med 3d-kameror och binpicking, till exempel. Vi har haft vision i 2d tidigare, men nu har vi gått ett steg längre i en cell.

Det är en fleroperationssvarv som försetts med robot och 3d vision.

– Det har fallit väl ut, men man inser att ju mer komplex tekniken blir, desto fler potentiella barnsjukdomar finns det.
– Vi har kämpat på och tycker att vi kommit väldigt långt. Men fältet är öppet.

Hitta rätt nivå
– Det handlar ju om att hitta rätt nivå när man investerar i ny teknik. Vill man vara en spjutspets och få barnsjukdomarna på köpet eller vill man vara traditionell och ta den teknik som alla andra tar, med en säkrare process?
– Där har vi väl inget svar än så länge, utan det får vara lite från fall till fall. Det finns för- och nackdelar med båda.

Försöket med svarven och robotcellen har som sagt svarat upp mot förväntningarna, men Per Andersson har en sund och ödmjuk inställning till den processen:
– Man måste vara ödmjuk inför det faktum att man har väldigt höga förväntningar när man investerar och det är klart att man lär sig mer och mer var nivån för realism ligger.
– Jag tycker inte att vi gjort någon felinvestering. Däremot kalibrerar man sin förväntansnivå under resans gång.
– Utmaningen är att konstant optimera alla parametrarna med automation, lägre bemanningsgrad och högre konkurrenskraft tillsammans med materialutveckling och skärprocesser.
– Det ser jag som en löpande process där man behöver bli vass på att förstå hur olika material fungerar för att inte tappa effekten av en automation. Att förstå vad som händer i en maskin och i processen.

Aanpassad organisation

AnVa Tubes & Components samlar idag omkring 50 anställda. Det är en minskning från ungefär 70 under de två åren som Per Andersson varit vd för företaget.
– Det har två förklaringar. Dels upplevde vi under våren förra året att marknaden dippade lite grann, vi fick inte de ordrar vi hoppats på, och inte minst för att vi effektiviserat vår verksamhet.
– Det har gjort att vi tvingats reducera personalstyrkan en del.
– Nu upplever vi dock att marknaden är på uppgång. Vi har några större kunder vi jobbar med inom olika segment och vi ser en bild som är något spridd, där några av våra stora kunder har ett väldigt drag och där det händer mycket, medan andra ligger lite platt.

– Som underleverantör är det alltså en ganska spridd situation just nu. Varken stabilt, på uppgång eller nedgång.

Insikter
AnVa har som koncern en bred palett av tjänster att erbjuda sina kunder. Och i det sammanhanget har Per Andersson fått nya insikter under tiden på Tubes & Components.
– Jag har, när jag knutit kontakter för skärande bearbetning, upptäckt att många kunder har haft ett intresse av båda våra ben, som ju är skärande bearbetning i metall samt gummi.
– Det är kul att göra insikter som man inte väntat sig. Det är energigivande.
AnVa har dessutom breddat sig ytterligare på senare tid.
– Vi har under året förvärvat en verksamhet som sysslar med montering.
– Montering är något vi kan utveckla i hela gruppen. I alla våra tre huvudverksamheter har vi en viss ingående komponent av montering.
– Vi skulle därför kunna använda den här nya resursen både för internsourcing och för att sälja tjänsten.
Montering har tidigare förekommit i företaget, innan det blev AnVa Tubes & Components. Tidigare monterades nämligen fordon för gruvindustrin på företaget i Eskilstuna.
– Det är inte direkt kopplat till den montering det rör sig om i det här fallet, men kompetens fanns och finns i huset.

Ledaren lär sig ständigt
Per Andersson leder alltså sedan snart två år verksamheten i AnVa Tubes & Components.Vd-uppgiften kräver som bekant att man dels har koll på hela verksamheten och att man också leder sin organisation på ett sätt som inspirerar organisationens alla medlemmar och får alla att dra åt samma håll för att uppnå satta mål. Det kan man göra på olika sätt. Hur gör Per Andersson?
– Det är en intressant, nästan filosofisk diskussion, säger han.
– Jag har så duktiga medarbetare att jag inte har det där fullständiga kontrollbehovet.
– Däremot är det min uppgift som ledare att försöka göra så gott jag kan för att samla styrkorna och peka åt det håll vi gemensamt vill gå och vad vi vill göra som organisation.
– Det försöker jag göra och jag lär mig hela tiden vad som fungerar och vad som inte fungerar. Jag funderar rent personligt lite på när man ska gå i spetsen och i vilket läge man ska gå bakom. Ibland går saker mycket smidigare utan att en ledare är med och petar och ibland måste man visa tydligt vart man ska gå.
– Det är ett trick att veta när det ena eller andra ska tillämpas. Men jag tror att båda sätten behövs i olika situationer.
– Man lär sig hela tiden, men frågan är om man nånsin blir fullärd. Det har jag svårt att tro. Det är väldigt situationsanpassat och beroende av vem man jobbar med och vad de människorna behöver, uppskattar och efterfrågar.

Läs hela bildreportaget i Svensk Verkstad nummer 5

AnVa Tubes & Components

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Reportage

Nadine Crauwels, vd Sandvik Coromant. Ett liv på toppen
Både i företaget och på berget. Vi fick nöjet att träffa Sandvik Coromants vd, Nadine Crauwels, för en pratstund om hur det är att vara ledare för ett anrikt svenskt industriföretag. Det vi fick reda på är att hon är ingen rookie direkt och att hon har människan, hållbarheten och teknikenLäs mer
Nadine Crauwels, vd Sandvik Coromant. Ett liv på toppen
Både i företaget och på berget. Vi fick nöjet att träffa Sandvik Coromants vd, Nadine Crauwels, för en pratstund om hur det är att vara ledare för ett anrikt svenskt industriföretag. Det vi fick reda på är att hon är ingen rookie direkt och att hon har människan, hållbarheten och teknikenLäs mer
Sverige måste bli bättre på att skapa bra team kring produktidéer
Det menar Hans Bergmark som skapat en plattform för att stötta idéägare och affärsrådgivare att hitta lämpliga samarbetspartners inom industrin.Samarbete ger svenska innovationer mer muskler. Skiftnyckeln, kylskåpet, dynamiten, pacemakern, kullagret, respiratorn, blixtlåset, ångturbinen... Ja, Sveriges historia dräller av framgångsrika uppfinnare som skapat innovationer..
Nya eldrivna Merca-vanen till Sverige
Mercedes-Benz satsar enorma belopp på elektrifiering av sitt utbud. Nu svensk säljstart för nästa modell på tur - en elektrisk storkombi.Nu är det svensk säljstart för den andra helt eldrivna modellen i Mercedes-Benz EQ-familj. Det är den eldrivna versionen av åttasitsiga V-Klass som med ett batteri på 100 kWh får en räckvidd på upp till ca 38 mil..
Coronakrisen utbildar oss i hållbarhet
Är vi korkade eller kommer vi skapa robusta system? Experten från Göteborgs Tekniska College ser två alternativ.– Hållbarhet är inte bara ekologi och miljö. Det måste man jobba med på alla plan; ekologi, socialt och ekonomiskt. Vi måste skapa robusta system, säger Johan Bengtsson, lärare på Göteborgs Tekniska College och motorn bakom..
Microprecision kör med full styrka i krisen
Men framtiden är oviss. Microprecision i Kungsängen är kanske, som vd Rade Paunovic säger, ett ganska atypiskt företag i dessa kristider. – Vi har inte dragit ner personal-styrkan utan kör för fullt, säger han. I nästa andetag måste han dock konstatera att visst påverkas manLäs mer
Investeringsvilja finns – men företagen avvaktar
Nu är det blivit spridda skurar...säger Matts Spångberg SVMF- branschorganisationen för importörer och leverantörer av verktygsmaskiner, plåtbearbetningsmaskiner, verktyg, test- och mätverktyg samt automation och robot i Sverige I en artikel i Svensk Verkstad Magasin i slutet av april kom kunniga röster till tals angående läget om industrins investeringar inom maskin- och..
Från ånglok till Sveriges första inhemska tillverkare av militära flygmotorer
Ett undertecknat kontrakt blev avgörande för företagets framtida inriktning. Den 28 april fyller spjutspetsföretaget i Trollhättan 90 år - läs om företagets resa.Den 28 april är det 90 år sedan ånglokstillverkaren Nohab i Trollhättan undertecknade kontraktet som gjorde dem till Sveriges första inhemska tillverkare av militära flygmotorer. Idag heter företaget..
Från minuter till sekunder – en effektivare mätrutin för bockade rör
Det svenska verkstadsföretaget minskar cykeltiderna för rörmätning till mindre än tio sekunder.Lösningen stavas inspektionssystemet TubeInspect P16 och mjukvaran BendingStudio. Blomberg & Stensson AB i Katrineholm driver en flexibel produktion som tillverkar allt från prototyper till serieproduktion i små och medelstora serier. De erbjuder ävenLäs mer
Snart kommer temaveckorna: Allt som skulle visats på Produktionsmässorna 2020
Svensk Verkstad Media kommer tillsammans med Qimtek att ha två digitala temaveckor med Elmia Produktionsmässor - maskinerna, verktygen och automationslösningarna. Så håll utkik!Under de två temaveckorna får du presentera de maskiner, verktyg och automationslösningar eller något annat som ni tänkte visa på mässan. Missa in den här unika..
Det är svårt att inte ha kul på jobbet säger vd:n
Jag gör inte revolution som ny vd för företaget. Conny Erixon tillhör den kategori vd:ar som lärt sig organisationen från grunden och arbetat sig till sin plats i ledningen. – Jag gillar att vara chef, säger han. Man får en helhetssyn och får möjlighet att driva sina idéer. Förra året tog han överLäs mer
Kunskapstest online - en hit för svensk industri
-Det finns en stor kunskapstörst inom svensk industri, säger grundaren Hans Bergmark, som själv har en bakgrund inom verkstadsindustrin. Svensk industri törstar efter kunskap. Det är en helt ovetenskaplig men ändå väl underbyggd slutsats vi drar sedan Manufacturing Guides Industri-Quiz varit online i omkring ett halvår. – Efter nio månader har 33 000..
Vattenskärning förvandlar avfall till mervärde
Genom att använda vattenskärningtekniken för att skära ut hål istället för att borra dem, kan restmaterialet sparas, formas och återanvändas.Vid bearbetning av dyra material är det viktigt att minimera avfallet. I detta exemplet visar vi hur man kan producera Inconel-cylindrar och spara material i bearbetningsprocessen. Genom att använda vattenskärningtekniken för att..
Så kan 3D revolutionera underhållsbranschen
På Volvo Cars utvecklas det smarta underhållet på alla fronter. En viktig del av detta är 3D-skrivarna.De ser inte mycket ut för världen. Små, vita plastlådor med ett roterande föremål i mitten. Men de håller på att skapa en revolution inom underhåll.  Mohamad Abosh ansvarar för utvecklingen av det smarta underhållet på Volvo Cars...
Nu öppnar Underhållsmässan - som planerat
Besökare som besökt riskområden för coronavirus de senaste två veckor ombeds stanna hemma. I övrigt finns beredskap på plats och mässan bjuder övriga besökare på fullspäckat program i vanlig ordning.Två år går fort......och det är faktiskt redan dags för ännu en Underhållsmässa på Svenska Mässan i Göteborg. Globalt har några större..