Nyheter

Från zinkplåt till rostfritt på fyra generationer

den 14 januari 2016 14:03 Företagsprofil

Hallins i Ödeshög har gjort en intressant och imponerande resa sedan företaget startade 1922. Intressant såväl verksamhetsmässigt som geografiskt. Imponerande inte minst för att det idag drivs av fjärde generationen Hallin – bröderna Tommy och Christer.

Christer Hallin, här i företagets monter på Elmia Subcontractor, leder produktionen vid Hallins.

– Antingen är det dålig fantasi eller så är det en lång tradition, säger Tommy Hallin.

Hur det än är med den saken kan vi konstatera att det företag som Fritz Hjalmar Hallin startade tidigt 1920-tal fortfarande blommar och utvecklas idag när vi skriver 2015.

Huvudkompetensen är kvalificerade produkter i rostfritt stål – både egna och andras.

Det begav sig alltså på 1920-talet. Platsen var Stockholm och Fritz Hjalmar Hallin startade sin plåtfirma i liten skala. Inriktningen var byggnadsplåtslageri.

Men redan drygt 20 år senare började produktionen i rostfritt att ta fart och det har sedan dess varit Hallins varumärke.

Tommy Hallin, vd, tillsammans med företagets senaste innovation, Temptainer.

– Från 50-talet och framåt har fokus legat på rostfritt.

– 1964 tyckte man tydligen att Stockholm var för litet och av olika anledningar hamnade företaget i Ödeshög, berättar Tommy Hallin. Det var farfar som tog företaget hit efter att ha åkt runt och tittat på orter i Östergötland; Motala, Mantorp, Söderköping... och man fick bäst bemötande i Ödeshög. Sedan dess har företaget utvecklats här.

Idag har företaget omkring 60 anställda.

Livsmedels- och läkemedelsindustrin har länge varit två stora kundsegment för Hallins och är det fortfarande. Den mångåriga stora kunden Tetra Pak, som man inledde samarbete med redan på 60-talet finns däremot inte längre kvar på listan över kunder.

– Läkemedel, livsmedel och storkök är kärnan idag.

Nyttig uppdelning
Den senaste milstolpen i företagets utveckling är uppdelningen i tre bolag; produktionsbolag, säljbolag och fastighetsbolag. I det sistnämnda sker alltså ingen verksamhet.
– Det skedde så sent som förra året, konstaterar Tommy Hallin, som är företagets vd och koncentrerar sig på säljbolaget medan brodern Christer rattar produktionsbolaget.
– Vi hade haft några ganska tuffa år och behövde göra en hel del omstruktureringar, ändra en hel del, skära bort en del kunder som inte var lönsamma och så vidare.
– Vi har också byggt upp en ganska stor tradingsida mot storköksbranschen, där vi har våra egna produkter men också kompletterat med flera andra varumärken för att bli en heltäckande leverantör mot branschen i Sverige. Bland annat representerar vi Samsung när det gäller professionella mikrovågsugnar. Zanussi är ett annat varumärke, sedan februari i år.
– Det gör att vi har lite olika profil och roll på hemmamarknaden respektive exportmarknaden.
– Vi tyckte det var enklare att hålla reda på verksamheten och ekonomin genom att sköta hela den säljande verksamheten i ett separat bolag och produktionen kunde därmed fokusera på att bli så duktiga på att producera som möjligt.
– Nu fick vi möjlighet att fokusera på våra specialistfrågor och slipper oändligt långa ledningsgruppsmöten. Det blev så mycket prat om vad som måste göras att vi inte hade tid att göra det...
– Uppdelningen har varit väldigt lyckosam. Alla förändringar vi vidtog har fått en fantastisk utveckling. Vi är mycket effektivare nu.

Effektökningar

Det skriver Christer Hallin under på.
– Effektiviteten för produktionen ökade från en e-faktor på 80 procent upp till kanske 105 i snitt, säger han.
– Då har vi egentligen inte sänkt produktionstiderna. Skillnaden är framför allt att idag får produktionen hela tiden respons på utfört arbete. Dagen efter får de veta vad som gick bra igår och vad som gick mindre bra. Vad gör vi för att det inte ska upprepas? Tidigare hade vi en veckoinformation och det blev för långt intervall och alla hade svårt att se hur de själva påverkade utfallet. Nu får varje person respons dagen därpå, med större effektivitet som följd.

– Vi flyttade också ner ansvaret genom att ta bort produktionsledarna som tjänstemän och gjorde en kollektivanställd till lagkapten.
– Vi har egentligen snott Väderstasverkens verkstadsorganisation. De har fått bra effekt av konceptet och det fick vi också.
– Hemligheten är att plocka in människor som är intresserade av det de jobbar med och de som är lite informella ledare satte vi som lagkaptener. Dessutom satte vi en i varje grupp som ansvarig för kvalitetsfrågor. Lagkaptenerna träffas med produktionsledningen varje morgon och förbättringssamordnaren med kvalitetschefen. De får med sig de bitar som rör den egna gruppen – och det var hela hemligheten.

– Helt plötsligt blev flera delaktiga i styrningen och det gav omedelbara effekter.
– Alla har egentligen fått mer ansvar; maskinansvar, arbetsplatsansvar, ledningsansvar och kvalitetsansvar.
– När man utgår från intresse finns det alltid männsikor som vill vara med och påverka på olika sätt. Då gör man det utifrån ett egenintresse.
– Det har också inneburit att de fått anpassade arbetstider, till exempel.

Effekterna kom fort.

– Effektivietsökningen kom efter ett knappt ett halvår. Förbättringsarbetet har varit lite trögare, men börjar få effekt nu.

Läs hela bildreportaget i Svensk Verkstad nummer 6.

Hallins Production AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Reportage

Sture är först i Sverige med Polestar 2
-Detta är min första elbil och jag har även satt upp solceller på taket för att kunna ladda hemma, säger Sture. Den 29 juli hämtade Sture Stensson från Dingle i Västra Götaland ut sin Polestar 2 från företagets ikoniska globala huvudkontor i Göteborg. Han är därmed först i Sverige, ja faktiskt även i Europa. Sture Stensson hämtar..
8 trender inom 3D-print
Additiv tillverkning, även kallad 3D-printing, har funnits ganska länge vid det här laget, men det är först på senare år som den verkligen fått fart. Den komplexa teknologin bakom industriell 3D-printing har en enorm potential som vi bara sett början på. Tillsammans med digitala verktyg snickras alltfler innovativa lösningar ihop. Den industriella värdekedjan håller..
Ett gyllene tillfälle att stärka konkurrenskraften
Robotlyftet och Producera i Sverige - en väg till automation.Situationen vi hamnat i har bromsat verksamheterna i nästan alla företag i varierande grad. Plötsligt står många med något man normalt inte har särskilt mycket av, nämligen tid.Robotlyftet är en väg till automation. Samtidigt har forskningsprojekt ProduceraLäs mer
Robotsvetsanläggning och överkapacitet bygger framgång i Arbrå
Hälsingeföretaget har riktat in sig på riktigt stora konstruktioner med uppdrag inom den tunga industrin. WTJ Produktion AB i Arbrå i Hälsingland är underleverantör inom plåtbearbetning, med intriktning stora konstruktioner.  -Mobila krossverk, stora tunga grävskopor, ramar till släpvagnar till lastbilar, trailerchassi till lastbilar, räknar Stefan..
Nadine Crauwels, vd Sandvik Coromant. Ett liv på toppen
Både i företaget och på berget. Vi fick nöjet att träffa Sandvik Coromants vd, Nadine Crauwels, för en pratstund om hur det är att vara ledare för ett anrikt svenskt industriföretag. Det vi fick reda på är att hon är ingen rookie direkt och att hon har människan, hållbarheten och teknikenLäs mer
Nadine Crauwels, vd Sandvik Coromant. Ett liv på toppen
Både i företaget och på berget. Vi fick nöjet att träffa Sandvik Coromants vd, Nadine Crauwels, för en pratstund om hur det är att vara ledare för ett anrikt svenskt industriföretag. Det vi fick reda på är att hon är ingen rookie direkt och att hon har människan, hållbarheten och teknikenLäs mer
Sverige måste bli bättre på att skapa bra team kring produktidéer
Det menar Hans Bergmark som skapat en plattform för att stötta idéägare och affärsrådgivare att hitta lämpliga samarbetspartners inom industrin.Samarbete ger svenska innovationer mer muskler. Skiftnyckeln, kylskåpet, dynamiten, pacemakern, kullagret, respiratorn, blixtlåset, ångturbinen... Ja, Sveriges historia dräller av framgångsrika uppfinnare som skapat innovationer..
Nya eldrivna Merca-vanen till Sverige
Mercedes-Benz satsar enorma belopp på elektrifiering av sitt utbud. Nu svensk säljstart för nästa modell på tur - en elektrisk storkombi.Nu är det svensk säljstart för den andra helt eldrivna modellen i Mercedes-Benz EQ-familj. Det är den eldrivna versionen av åttasitsiga V-Klass som med ett batteri på 100 kWh får en räckvidd på upp till ca 38 mil..
Coronakrisen utbildar oss i hållbarhet
Är vi korkade eller kommer vi skapa robusta system? Experten från Göteborgs Tekniska College ser två alternativ.– Hållbarhet är inte bara ekologi och miljö. Det måste man jobba med på alla plan; ekologi, socialt och ekonomiskt. Vi måste skapa robusta system, säger Johan Bengtsson, lärare på Göteborgs Tekniska College och motorn bakom..
Microprecision kör med full styrka i krisen
Men framtiden är oviss. Microprecision i Kungsängen är kanske, som vd Rade Paunovic säger, ett ganska atypiskt företag i dessa kristider. – Vi har inte dragit ner personal-styrkan utan kör för fullt, säger han. I nästa andetag måste han dock konstatera att visst påverkas manLäs mer
Investeringsvilja finns – men företagen avvaktar
Nu är det blivit spridda skurar...säger Matts Spångberg SVMF- branschorganisationen för importörer och leverantörer av verktygsmaskiner, plåtbearbetningsmaskiner, verktyg, test- och mätverktyg samt automation och robot i Sverige I en artikel i Svensk Verkstad Magasin i slutet av april kom kunniga röster till tals angående läget om industrins investeringar inom maskin- och..
Från ånglok till Sveriges första inhemska tillverkare av militära flygmotorer
Ett undertecknat kontrakt blev avgörande för företagets framtida inriktning. Den 28 april fyller spjutspetsföretaget i Trollhättan 90 år - läs om företagets resa.Den 28 april är det 90 år sedan ånglokstillverkaren Nohab i Trollhättan undertecknade kontraktet som gjorde dem till Sveriges första inhemska tillverkare av militära flygmotorer. Idag heter företaget..
Från minuter till sekunder – en effektivare mätrutin för bockade rör
Det svenska verkstadsföretaget minskar cykeltiderna för rörmätning till mindre än tio sekunder.Lösningen stavas inspektionssystemet TubeInspect P16 och mjukvaran BendingStudio. Blomberg & Stensson AB i Katrineholm driver en flexibel produktion som tillverkar allt från prototyper till serieproduktion i små och medelstora serier. De erbjuder ävenLäs mer
Snart kommer temaveckorna: Allt som skulle visats på Produktionsmässorna 2020
Svensk Verkstad Media kommer tillsammans med Qimtek att ha två digitala temaveckor med Elmia Produktionsmässor - maskinerna, verktygen och automationslösningarna. Så håll utkik!Under de två temaveckorna får du presentera de maskiner, verktyg och automationslösningar eller något annat som ni tänkte visa på mässan. Missa in den här unika..
Det är svårt att inte ha kul på jobbet säger vd:n
Jag gör inte revolution som ny vd för företaget. Conny Erixon tillhör den kategori vd:ar som lärt sig organisationen från grunden och arbetat sig till sin plats i ledningen. – Jag gillar att vara chef, säger han. Man får en helhetssyn och får möjlighet att driva sina idéer. Förra året tog han överLäs mer