Nyheter

WELAND AB förvärvar Andon Robotics AB och Svets & Robotteknik i Småland AB
Weland AB
ISCAR Sverige hälsar en ny säljare välkomm
ISCAR
ISCAR SUMOCHAM – utökat med marknadens minsta borrhuvud
ISCAR
Volkswagens bilfabrik producerar nu endast elbilar
VOLKSWAGEN GROUP Sverige
WSH Systems blir certifierad partner till Bosch Rexroth
Bosch Rexroth Teknik AB
Jätteaffär när VSM investerar i 27 nya Caterpillar-maskiner
Svensk Verkstad
Flygvapenchefen besökte GKN Aerospace i Trollhättan
GKN Aerospace Engine System Sweden AB
Corona förändrar arbetsmarknaden - Fler platser till teknikutbildningar på Högskolan Väst
Högskolan Väst
Volvo Cars tvingas återkalla över 2 miljoner bilar - här är alla modeller
Volvo Personvagnar AB
Alfa Laval tar offshoreorder i Kina värd 130 miljoner kronor
Alfa Laval Tumba AB
ABB inkluderas återigen i FTSE4Good Index Series - hållbara investeringar
ABB Sverige
Trots covid-19 - åtta av tio förvärvsarbetare kan ta ut semester som vanligt
Svensk Verkstad
Semcon fördjupar samarbetet med bränslecellstillverkaren PowerCell
Semcon AB
Bulten vinner betydande FSP kontrakt värt 600 miljoner
Bulten AB
Svenska industribolag bland världens mest innovativa
Svensk Verkstad
Över 700 permitteras från SSAB
SSAB Oxelösund AB
Svensk fordonsindustri behöver uppdatera sin cybersäkerhet
Svensk Verkstad
EuroBLECH 2020 ställs in
Svensk Verkstad
Industrins orderingång ökade i maj
Svensk Verkstad
Kvinnliga produktionstekniker som gillar problemlösning
Svensk Verkstad

Nyheter

Precisionsprodukter för automotivesektorn tillverkade med LPKFs lasersvetsning

den 7 april 2015 12:40 Företagsprofil

"Vi har använt LPKFs laserplastsvetsning i över 10 år för att sammanfoga plastkomponenter. Den här metoden har avgörande fördelar, särskilt när det kommer till renhetsaspekterna och därför kan vi tillverka ställdon för extremt små installationsplatser. Flexibiliteten gör det möjligt för oss att skapa helt nya komponentgeometrier. Laserplastsvetsningen fungerar väldigt exakt, den är idealisk för industritillverkning och levererar mycket tillförlitliga resultat", förklarar Manfred Kowalzik.

Produktionschefen bekräftar att lasertekniken används som hjälp vid många produktinnovationer på Alfmeier - några av dem hade vi aldrig kunnat göra på något annat sätt. Tillverkaren har nu flera lasersystem i sina fabriker, men att konvertera till laserplastsvetsning var inte helt givet i första hand. 

Det ägarstyrda Alfmeier Präzision AG är en internationellt orienterad och innovativ tillverkare av precisions komponenter (ventiler, ställdon och pumpar). Företaget har stor efterfrågan på sina produkter bland de stora automotive OEMs, särskilt för utvecklingen av innovativa flödessystemlösningar och deras industriella produktion med väldigt hög kvalitets standard samt extremt hög precision. Tillverkaren levererar statiska komfortsystem för bilsäten (ryggradsstöd, sidobolsterjustering, SMA-ventiler), dynamiska komfortsystem (massagesystem, fördelningsventiler), nackstöd (fällbara och sänkbara), och tryckstödsystem (luftkompressorer som antingen installeras i själva sätet eller i lastbilen).


Automotive trender: mindre, lättare och fler funktioner
Sätena justeras med luftkuddar, som kan fyllas eller tömmas i sätet, med hjälp av en pump och en ventil. "De stora automotive tillverkarna ställer mycket höga krav när det gäller komponenter för säteskomforten. Efter sju dagar får tryckfallet i luftkuddarna inte vara mer än 10 procent. Detta i sig betyder att plastkomponenterna måste ha väldigt täta anslutningar av den sort som man i grund och botten endast kan uppnå vid användning av partikelfria tillverkningsmetoder" rapporterar Uwe Neumann, Chef för Alfmeiers centrala tillverkning och industiteknik.

Hans kollega Manfred Kowalzik, chef för produktionen i Gunzenhausen, listar trenderna: sätena blir smalare och komponenterna måste bli mindre och lättare. På samma gång måste sätena också vara mer justerbara. Detta möjliggör att bilsätena kommer att kunna justeras direkt till en passagerares anatomi. Vid dynamiska säte masseras förarens ryggrad och muskler lätt för att undvika muskeltrötthet och ryggvärk.

Mycket höga specifikationer för sammanfogningsmetod
"Komponentens dimensioner har halverats i storlek de senaste tre åren för att man skall kunna göra mindre säten" säger Uwe Neumann, som bekräftar trenden.

Han listar fem specifikationer som är väsentliga för att möjliggöra dessa komponenter att produceras med kvalitet som krävs:

- Renhet: Desto mindre komponenterna är, desto mer känsliga är ventilernas insugs- och utsugssystem. Därför är det mycket viktigt att beakta alla sorters föroreningar. Produktionsprocessen måste vara så partikelfri som möjligt för att kunna säkerställa att inga läckor kan utvecklas i tätningssystemet.

- Flexibilitet i att kunna välja form och storlek:
Alfmeier är mycket kända för sina innovativa komponenter. Deras design- och produktionsverksamhet använder plastkomponenter med mycket varierande konturer, korta bryggor och stängda separationer.

- Komponentprecision: Desto mindre komponenter desto mer komplexa konturer med specifikationer för precision i µ-omfång. Produktions- och sammanfogningstekniken måste
därför bli ännu mer exakt.

- Täthet och styrka: De stränga specifikationerna för maximal tryckförlust kan endast uppnås med mycket täta och starka komponenter och fogar.

- Ekonomisk effektivitet och praktisk produktion: Ekonomisk produktion vid ett ökat antal versioner kräver lägre kostnader för verktyg och underhåll, korta ställtider samt minimal ansträngning vid byte av produkt.
 

Serieproduktion och kvalitetsförsäkran
Tack vare sina kvaliteter så har laserplastsvetsningen många mycket speciella fördelar när det kommer till att uppfylla de höga kvalitetsspecifikationerna från automotive sektorn. LPKFs laserplastsvetsning är en kontaktfri teknik som reducerar den mekaniska stressen på själva komponenten till ett minimum och det uppstår absolut inga vibrationer.

Solectro AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

EuroBLECH 2020 ställs in
Nya datum för för mässan är nu bestämda. EuroBLECH 2020 skjuts upp: 26: Den internationella mässan för metallbearbetning kommer att i stället äga rum den 9 - 12 mars 2021 i Hannover, TysklandEuroBLECH Digital Innovation Summit äger rum i oktober 2020 Mack Brooks Exhibitions har idag meddelatLäs mer
Svensk fordonsindustri behöver uppdatera sin cybersäkerhet
Såväl vid användning av fordonen, som vid produktionen av dem.Trend Micro presenterar idag en genomgång av de krav som fordonsindustrin nu måste anpassa sig efter för att garantera cybersäkerheten i nyproducerade uppkopplade fordon.Dagens moderna fordon, oavsett om det är bilar eller lastbilar, innehåller allt merLäs mer
Volkswagens bilfabrik producerar nu endast elbilar
Vill bli Europas största fabrik för elbilar.Omställningen till att bli Europas största produktionsanläggning av elbilar fortsätter i hög takt. Efter 116 år har den sista bilen med förbränningsmotor rullat ut från Volkswagens fabrik i tyska Zwickau. Från och med nu kommer endast eldrivna modellerLäs mer
ISCAR Sverige hälsar en ny säljare välkomm
Anställd som säljare i norra Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län. Vår säljare och trotjänare Åke Sjölin kommer att gå i pension från sista augusti och vi kan redan nu hälsa hans efterträdare Peter Backström varmt välkommen till Iscar Sverige. Peter kommer närmast från Sunfab Hydraulics i Hudiksvall där han jobbat..
ISCAR SUMOCHAM – utökat med marknadens minsta borrhuvud
Levereras i en monteringsnyckel för enkel montering i borrkroppen. Iscars utbud av populära håltagningsfamiljen SUMOCHAM har utökats med borrhuvuden i små storlekar. Numera finns även så små borrhuvuden som från 4.0 mm upp till 5.9 mm! Nya borrkroppar har också tillkommit i storlek från 4.0 mm upp till 9.9 mm. BorrhuvudenLäs mer
WSH Systems blir certifierad partner till Bosch Rexroth
Gäller inom området Distribution industrihydraulik.Bosch Rexroth och WSH Systems har tecknat ett partneravtal enligt Bosch Rexroths koncept Certified Excellence. Avtalet innebär att WSH Systems nu är certifierad partner inom området Distribution industrihydraulik. I Bosch Rexroths ambition att kunna erbjudaLäs mer
Semcon fördjupar samarbetet med bränslecellstillverkaren PowerCell
Effektivare miljövänliga bränsleceller genom nytt produktionsprojekt.Samarbetet fördjupas dels genom ett nytt ramavtal och dels genom utveckling av en ny robotcell med visionteknik som ska effektivisera produktionen av bränsleceller för framtidens fordon. Med hjälp av vätgas producerar bränslecellerna el och värme medLäs mer
Optimism hos svenska tillverkare
Trots stora förluster väntar två tredjedelar av företagen att de ska vara tillbaka på samma volymer som innan coronakrisen redan under första halvan av 2021.Sveriges små och medelstora företag drabbas hårt av coronakrisen, det är tydligt enligt Sinfs medlemsenkät 2020. Coronapandemin har påverkat både omsättningen och förutsättningarna..
Svensk 3D-komposit ska spara miljoner till rymdindustrin
Västsvenska Fureho har utvecklat ett nytt lättviktigt och hållfast 3D-kompositmaterial som ersätter tunga metaller.I rymden innebär varje uppskjutet kilo en kostnad på omkring 20 000 – 50 000 euro. Det västsvenska startupbolaget Fureho har utvecklat ett nytt lättviktigt och hållfast 3D-kompositmaterial som ersätter tunga metaller och ska spara mångmiljonbelopp..
Haldex förnyar samarbete med global skivbromskund
En av sina största globala kunder.Haldex har ingått ännu ett avtal med en av sina största globala skivbromskunder. Avtalet innebär att Haldex under de närmast följande åren kommer att fortsätta leverera skivbromsar till kunden samt eventuellt även under en förlängningsperiod därefter.Läs mer
Haldex förnyar samarbete med global skivbromskund
En av sina största globala kunder.Haldex har ingått ännu ett avtal med en av sina största globala skivbromskunder. Avtalet innebär att Haldex under de närmast följande åren kommer att fortsätta leverera skivbromsar till kunden samt eventuellt även under en förlängningsperiod därefter.Läs mer
FlexQube får order från bilindustrin
Återigen vinner vi en större materialtågsorder i USA. Order värd 6 miljoner kronor för underleverantör i bilindustrin FlexQube har erhållit en order värd 6 miljoner kronor för en underleverantör inom fordonsindustrin, med huvudkontor i Tyskland, till en ny fabrik i sydöstra, USA. Ordern består av moduläraLäs mer
Prototal Industries förvärvar Tojos Plast
omsätter cirka 40 MSEK och är baserat i Malmö. Prototal fortsätter expandera inom tillverkning av polymera produkter genom förvärv av Tojos Plast AB i Malmö. Med förvärvet stärker Prototal ytterligare sin kapacitet inom formsprutning av plastkomponenter. Tojos har i 70 år varit en framstående producentLäs mer
Ny chef för automationsföretaget B&R
?Luca Galluzzi efterträder Peter Gucher som Chief Sales Officer. Den 1 augusti tar Luca Galluzzi (52) över som Chief Sales Officer och blir medlem i den verkställande ledningen för B&R. Han efterträder Peter Gucher som kommer att gå i en välförtjänt pension efter 34 år i företaget. I sin nya roll kommer Galluzzi ansvaraLäs mer
VBN Components hårdmetall vinner Best of Industry Award
Vi är mycket glada över ha vunnit pris i denna tungt vägande tävling säger den tekniske chefen.En hårdmetall som produceras med nya former och funktioner, utan sintring eller skärande bearbetning. Minimalt materialsvinn. En patenterad legering som tål minst 750°C värme. Efter år av forskning var VBN Components först att lyckas med denna innovation,Läs mer