Nyheter

Precisionsprodukter för automotivesektorn tillverkade med LPKFs lasersvetsning

den 7 april 2015 12:40 Företagsprofil

"Vi har använt LPKFs laserplastsvetsning i över 10 år för att sammanfoga plastkomponenter. Den här metoden har avgörande fördelar, särskilt när det kommer till renhetsaspekterna och därför kan vi tillverka ställdon för extremt små installationsplatser. Flexibiliteten gör det möjligt för oss att skapa helt nya komponentgeometrier. Laserplastsvetsningen fungerar väldigt exakt, den är idealisk för industritillverkning och levererar mycket tillförlitliga resultat", förklarar Manfred Kowalzik.

Produktionschefen bekräftar att lasertekniken används som hjälp vid många produktinnovationer på Alfmeier - några av dem hade vi aldrig kunnat göra på något annat sätt. Tillverkaren har nu flera lasersystem i sina fabriker, men att konvertera till laserplastsvetsning var inte helt givet i första hand. 

Det ägarstyrda Alfmeier Präzision AG är en internationellt orienterad och innovativ tillverkare av precisions komponenter (ventiler, ställdon och pumpar). Företaget har stor efterfrågan på sina produkter bland de stora automotive OEMs, särskilt för utvecklingen av innovativa flödessystemlösningar och deras industriella produktion med väldigt hög kvalitets standard samt extremt hög precision. Tillverkaren levererar statiska komfortsystem för bilsäten (ryggradsstöd, sidobolsterjustering, SMA-ventiler), dynamiska komfortsystem (massagesystem, fördelningsventiler), nackstöd (fällbara och sänkbara), och tryckstödsystem (luftkompressorer som antingen installeras i själva sätet eller i lastbilen).


Automotive trender: mindre, lättare och fler funktioner
Sätena justeras med luftkuddar, som kan fyllas eller tömmas i sätet, med hjälp av en pump och en ventil. "De stora automotive tillverkarna ställer mycket höga krav när det gäller komponenter för säteskomforten. Efter sju dagar får tryckfallet i luftkuddarna inte vara mer än 10 procent. Detta i sig betyder att plastkomponenterna måste ha väldigt täta anslutningar av den sort som man i grund och botten endast kan uppnå vid användning av partikelfria tillverkningsmetoder" rapporterar Uwe Neumann, Chef för Alfmeiers centrala tillverkning och industiteknik.

Hans kollega Manfred Kowalzik, chef för produktionen i Gunzenhausen, listar trenderna: sätena blir smalare och komponenterna måste bli mindre och lättare. På samma gång måste sätena också vara mer justerbara. Detta möjliggör att bilsätena kommer att kunna justeras direkt till en passagerares anatomi. Vid dynamiska säte masseras förarens ryggrad och muskler lätt för att undvika muskeltrötthet och ryggvärk.

Mycket höga specifikationer för sammanfogningsmetod
"Komponentens dimensioner har halverats i storlek de senaste tre åren för att man skall kunna göra mindre säten" säger Uwe Neumann, som bekräftar trenden.

Han listar fem specifikationer som är väsentliga för att möjliggöra dessa komponenter att produceras med kvalitet som krävs:

- Renhet: Desto mindre komponenterna är, desto mer känsliga är ventilernas insugs- och utsugssystem. Därför är det mycket viktigt att beakta alla sorters föroreningar. Produktionsprocessen måste vara så partikelfri som möjligt för att kunna säkerställa att inga läckor kan utvecklas i tätningssystemet.

- Flexibilitet i att kunna välja form och storlek:
Alfmeier är mycket kända för sina innovativa komponenter. Deras design- och produktionsverksamhet använder plastkomponenter med mycket varierande konturer, korta bryggor och stängda separationer.

- Komponentprecision: Desto mindre komponenter desto mer komplexa konturer med specifikationer för precision i µ-omfång. Produktions- och sammanfogningstekniken måste
därför bli ännu mer exakt.

- Täthet och styrka: De stränga specifikationerna för maximal tryckförlust kan endast uppnås med mycket täta och starka komponenter och fogar.

- Ekonomisk effektivitet och praktisk produktion: Ekonomisk produktion vid ett ökat antal versioner kräver lägre kostnader för verktyg och underhåll, korta ställtider samt minimal ansträngning vid byte av produkt.
 

Serieproduktion och kvalitetsförsäkran
Tack vare sina kvaliteter så har laserplastsvetsningen många mycket speciella fördelar när det kommer till att uppfylla de höga kvalitetsspecifikationerna från automotive sektorn. LPKFs laserplastsvetsning är en kontaktfri teknik som reducerar den mekaniska stressen på själva komponenten till ett minimum och det uppstår absolut inga vibrationer.

Solectro AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Svenska specialfordon – affärsmöjligheter för leverantörer
Går det att elektrifiera eller konvertera en husbil, personbil klass II, för att få fram en ”bonusbil”?Frågan är aktuell nu när även körcykeln WLTP (exakt beräkning av bränsleförbrukning och utsläpp) införs med konsekvensen att nya husbilar straffbeskattas ut från marknaden. Det skriver FKG - Fordonskomponentgruppen i ett..
Ny standardiseringschef på SIS
Han får det övergripande ansvaret för alla standardiseringssektionerna.Dan Nilsson är ny standardiseringschef på Svenska institutet för standarder, SIS. Han har närmast varit sektionschef för standardisering vård och omsorg. Hans nya roll innebär att han nu blir en del av ledningsgruppen och har det övergripande ansvaretLäs mer
Säkrare byten av coils och minimerade inre ställtider
Nu har AGAB utvecklat efterfrågade mobila lagerställ för enkel, säker och snabb hantering.De mobila coilställen anpassas efter kundens storlek på coilen och antal coil som ska lagras vid maskin. Sedan tidigare har AGAB sålt och utvecklat coilvändare för att vrida coils upp coils säkert utan travers eller truck. Både AGABs coilvändare och AGABsLäs mer
Tänk om en gjuten komponent kunde meddela när den behöver underhåll?
Smart gjutgods är en av två innovationer som belönas när gjuteribranschens bästa utses.Smartare gjutgods som kan meddela när det behöver tekniskt underhåll eller bytas ut, respektive lättare och mer kostnadseffektivt gjutgods genom att använda saltkärnor vid pressgjutning av aluminium. I år får två innovationer priset för gjuteribranschensLäs mer
Bevego expanderar i Lund
Dubblar ytan.Bevego fortsätter att expandera i Lund och kommer inom kort öppna portarna till en ny fin lokal på Skiffervägen 70. Flytten innebär ett geografiskt bättre läge med mer ändamålsenliga lokaler och dubblade ytor. -Dessutom erbjuder vi en rad olika mervärdenLäs mer
Prototal förvärvar i Norge
Affären är startskottet på en större investering som kommer innebära en utökad produktionskapacitet i bolagets nuvarande säte i Levanger.Prototal Industries AB har slutfört en affär med Minoko AS om förvärv av de sista 50% av aktierna i Prototal AS för att i fortsättningen vara ensamägare i bolaget. Som ett naturligt led i sin internationella expansion har..
ZWT Zisterer ny leverantör till Colly Verkstadsteknik
Form- och profilverktyg som kommer särskilt till sin rätt när snäva toleranser krävs. ZWT Zisterer GmbH tillverkar form- och profilverktyg, företrädesvis med vändskärslösningar men också från solid hårdmetall för tillverkning av detaljer med hög precision. -Det är ett välskött fint lite mindre familjeägt verkstadsföretag..
Ständigt aktuella Metal Inspiration Days har slagit upp portarna
Inpirationsdagarna i Jönköping går in på sjunde året. Jonas Wihlborg på Stenbergs, som är en av medarrangörerna betonar vikten av att ständigt hitta nya vinklar och aktuella teman.MID -  Metal Inspiration Days öppnade portarna idag och eventet har fler anmälda besökare än någonsin. Hos Stenbergs, som är en av tre hörnstenar i detta växande..
Holländska Hemabo investerar i oljedimavskiljare från 3nine
Holländska Hemabo investerar i oljedimavskiljare från 3nine
Hemabo ville hitta en lösning som kunde matcha deras redan höga standard i verkstaden. Oljedimavskiljaren Anna från 3nine var den enda lösningen som kunde möta deras höga krav både när det kom till funktion och design. Hemabo är ett holländskt familjeföretag som specialiserar sig på att tillverka skräddarsydda lösningar i..
Så blev de av med oljedimman i verkstaden
Holländska Hemabo investerar i 12 oljedimavskiljare från 3nine.Att säkerställa en ren och säker arbetsmiljö för sina anställda var det främsta skälet till att ledningen på Hemabo valde att investera i en lösning för att ta hand om oljedimman, en investering i ren luft. Hemabo är ett holländskt familjeföretag somLäs mer
Hylsa för CoroChuck® 930 maximerar utdragssäkerheten
Ny Sandvik Coromant-hylsa med mekanisk låsning.Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant har introducerat en ny hylsa för den hydrauliska precisionschucken CoroChuck® 930. Den nya hylsan är utformad för att passa Weldon-skaft och har mekanisk låsning som förebygger att verktygLäs mer
Rotationsrörelser upp till 7 000 grader
I extremt små utrymmen med twisterband HD. Rotera kablar och slangar för energi, data och media i höga hastigheter på ett säkert sätt och utan avbrott. igus har utvecklat twisterband HD så att kablar och slangar kan ledas fram på ett säkert och tillförlitligt sätt även vid roterande rörelser.Läs mer
Kan ny design på skärverktyg ge lägre flygpriser om tio år?
Två-tre minuter. Så kort livslängd har skärverktyg vid tillverkning av vissa flygmotordelar. Ny design och teknik kan öka livslängden avsevärt. Ny verktygsdesign och effektivare kylning kan öka livslängden generellt med 30 procent. Det innebär minskat svinn, mindre miljöpåverkan och på sikt kanske även billigare flygresor. Doktoranden Nageswaran Tamil Alagan..
WTJ AB I Arbrå. Har investerat i en ny kantpress
WTJ AB I Arbrå. Har investerat i en ny kantpress
WTJ Produktion AB i Arbrå, Hälsingland, har investerat i en ny hydraulisk kantpress. En Ursviken OptiFlex på 200 ton x 3,1/3,5 m  med 14 CNC-styrda axlar! Det är en snabb maskin med stor slaglängd och hela 3,1 meter mellan gavlarna, den har B+R system som noggrant och snabbt kontrollerar alla axlarna. Nu finns det kapacitet för nya..
EJOT Sverige markerar sin position under mottot lättviktskonstruktioner.
Elmia Subcontractor bidrar till stärkt position på marknaden, anser företaget.Elmia Subcontractor är Nordeuropas ledande underleverantörsmässa och hålls årligen på Elmia i Jönköping. Varje år samlar det 1 200 utställare från cirka 30 länder. År 2019 lockade mässan mer än 14 700 besökare under sina fyra dagar. Ejot..