Svensk Verkstad

Svensk Verkstad

Beskrivning

Svensk Verkstad kombinerar det bästa av två världar – det tryckta magasinet med djupa reportage, intervjuer och industrimässor – och det snabba och direktkommunicerande digitala nyhetsbrevet med dagens händelser, nyheter och produktnyheter.

Sedan lanseringen 1915 har Svensk Verkstad representerat tillverkningsindustrins innovativa och personliga ansikte. Svensk Verkstads tryckta magasin, digitala magasin, nyhetsbrev och hemsida har som huvudsyfte att förmedla nyheter, evenemang och kunskap samt leverera varumärkeskännedom och produktnyheter. I varje media, digitalt som print, speglar vi industrin genom reportage om intressanta företag och industriprofiler, samtalar med inköpare samt informerar om nya maskiner, verktyg och produkter. Varje utgåva innehåller starka teman och aktuella händelser.

Vi samarbetar också med Sveriges viktigaste industrimässor och bevakar med intervjuer och videor direkt från de ledande aktörerna. Svensk Verkstad Magasin ägs och ges ut av Qimtek, ett nätverk för svensk tillverkningsindustri med 12 000 användare.

Tre nyhetskanaler - 50 000 mottagare
-Svensk Verkstad Nyhetsbrev 18 000/brev.
-Svensk Verkstad Magasin 21 700/utgåva (TS-kontrollerad).
-Qimteks Marknadsplats 15 000/månad.

Om Svensk Verkstad

Svensk Verkstad har rapporterat från verkstadsindustrins golv och korridorer i över 100 år.

Tidningen är Sveriges största verkstadstidning och med en upplaga på över 21 500 ex når vi industrins viktiga beslutsfattare. Vi speglar industrin genom reportage om intressanta företag och industriprofiler, samtalar med inköpare samt informerar om nya maskiner, verktyg och produkter. Varje utgåva innehåller starka teman och aktuella händelser. Vi samarbetar också med Sveriges viktigaste industrimässor.

Samarbetet med Qimteks marknadsplats – med 15 000 användare varje månad – skapar starka
synergier för dina produkter och pressmeddelanden på internet. Vi ser till att rätt beslutsfattare får din information.

Svensk Verkstad är TS kontrollerad. Under flera år har Svensk Verkstad varit den snabbast växande tidskriften i Sverige enligt TS. Upplagan på över 21 500 - vissa mässutgåvor 23 500 ex - gör oss till Sveriges största verkstadstidning. Vi har en stor läsarkrets med fokus på tillverkande företag och underleverantörer inom industrin. Vårt samarbete och mediapartnerskap med de viktiga industrimässorna ger dina pressmeddelanden och annonser en extra värdefull exponering.

Tidningen är riktad till inköpare inom större tillverkande företag (OEMs) och till ägare, inköpare och marknadsansvariga inom mindre och meddelstora tillverkande verkstäder.

Adress
Svensk Verkstad
Svärdvägen 13
182 33  Danderyd
Stockholm
Sweden
Telefon
08-753 48 00
Fax
E-post
skicka e-post
Hemsida
www.svenskverkstad.se
Kontaktperson
Johan Sköldberg
Telefon
08-7534806
Anställda
10 - 30
Omsättning

Verksamhetsområden

Svensk Verkstad
Svensk Verkstad
Svensk Verkstad

Klicka på bilden för att förstora

Svensk Verkstad
Svensk Verkstad
Svensk Verkstad

Verksamhetsområden

Marknadsföring-Marknadsföring

Övrigt

Nyheter

Brådskande: 30 000 ingenjörer inom fordonsindustrin i Sverige behöver fortbildas
För att klara omställningen till eldrivna och självkörande fordon.Fordonsindustrin står inför en stor omställning när branschen går mot eldrivna,..
PLAY: Världens största 3D-utskrivna båt
Amerikanska University of Maine har printat världens största 3D-printade båt - plockar 3 världsrekord i Guinness rekordbok. Se filmklipp.Det är amerikanska University of..
Ett skepp kommer lastat - med 6000 ton stål
Första leveransen stålleveranser har anlänt Göteborg, till bygget av stadens nya landmärke. Se filmen om projektet.I onsdags anlände den första lasten med..
Ett skepp kommer lastat - med 6000 ton stål
Första leveransen stålleveranser har anlänt Göteborg, till bygget av stadens nya landmärke. Se filmen om projektet.I onsdags anlände den första lasten med..
Nu anländer BMWs nya värsting
En högpresterande, fyradörrars sportbil som lyfter BMW M GmbH:s modellutbud i lyxsegmentet. Rekommenderat pris 1 637 000 kronor.Nya BMW M8 Competition Gran Coupé har..
Allt fler inser vikten av mätning
– Vill man ha kvalité måste man mäta, menar Börje Larsson på Cascade.Att mäta blir allt viktigare – för kvaliténs skull. Mätning, som tidigare..
Exporten tynger industrins orderingång
Störst fall i augusti uppvisar gruvindustrin.Enligt statistik från SCB minskade industrins totala orderingång med 1,8 procent i augusti 2019 jämfört med juli,..
20 miljoner till robot-techföretaget i Hälsingland
Företaget utvecklar robotlösningar och mjukvara till bland annat monteringslinjer inom industrin. MTEK Industry i Alfta i Hälsingland utvecklar mjukvara och..
PLAY: Titta in i nya Daxing International Airport i Kina
Stor som 100 fotbollsplaner till en kostnad av hundratals miljarder kronor och skapad av den kvinnliga irakiska arkitekten Zaha Hadid.I slutet av september invigdes Kinas nya..
Tre förslag överlämnade till Stefan Löfven
Under Industridagen 2019 spånade 600 deltagare i 60 olika workshops kring frågan om hur det livslånga lärandet ska lösas. Den 30 september samlades 600 personer från fack,..
Zenuity-mjukvara till Volvos helelektriska XC40
Volvo- och Veoneer-samarbetet Zenuity, med fokus på mjukvara för självkörande bilar och assisterad körning, levererar till Volvos kommande elbil.Med introduktionen av den..
Edwin trivs som svetsare: “Jag vill jobba med grovarbete”
Svetsare är ett hett yrke med goda framtidsutsikter. – Jag kommer att bli kvar många år inom svetsindustrin, säger Edwin Järpenge som läser till svetsare..
Nödstopp och maskindirektivet – Vad är det som gäller?
Kravet på nödstopp är en av de viktigaste delarna som behandlas i maskindirektivet, vid ett plötsligt fel eller en oförutsedd händelse ska maskinen omedelbart kunna stängas av på..
Många robot- och helhetslösningar på EMO
Smartare tillverkning är temat för dagen i Hannover. Efter en vecka på världens största mässa för metallbearbetning, kan vi konstatera att det är..
Uppgift: 6000 får lämna biljätten
En del i besparingsprogrammet som ska kompensera biltillverkarens ökade kostnader för elbilsutveckling.BMW AG planerar att dra ned 6000 tjänster i Tyskland fram till år..
PLAY: Sveriges första kvinnliga ingenjör
I år genomför IVA Vera Road Show, uppkallad efter Sveriges första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg.Vera Sandberg tog ingenjörsexamen på Chalmers 1917. Bland 500..
Kvinnor fortsatt rejält underrepresenterade i ingenjörsutbildningar
Utbildningarna till högskoleingenjör och civilingenjör är nu de enda yrkesutbildningarna på högskolan där kvinnorna fortsatt är tydligt underrepresenterade. På torsdagen nådde..
OnRobot - detta kommer dramatiskt att förenkla automatisering.
Tar singelsystemlösning tar robotkompatibilitet till nästa nivåOdense, Danmark, augusti 2019: OnRobot A/S tillkännager idag frisläppningen av ett nytt..
Chans till fördubblad produktivitet i delar av fordonsindustrin
Går att svarva med dubbla hastighetenDet finns potential att förbättra effektiviteten i produktionen av sätthärdade komponenter till fordonsindustrin, med..
Stor materialkongress i Sverige
IAAM Sverige arrangerade European Advanced Materials Congress – största forskningshubben för avancerade material.Den 11–14 augusti arrangerade The International Association of..
Jobbprognosen för tillverkningsindustrin pekar uppåt igen
Men i jämförelse med andra europeiska länder är sysselsättningstrenden för tillverkningsindustrin i Sverige bland de svagare.Arbetsgivare i tillverkningsindustrin..
Waypoint Robotics utvecklar kraftfulla industrirobotar
Används främst inom industrin och kan hjälpa tillverkare av alla former och storlekarBolagetWaypoint Robotics Inc. är det privatägt bolag som grundades 2016 i..
Industrins orderingång ökade i juli
Orderingången för juni revideras nedStatistiknyhet från SCB 2019-09-05 9.30. Industrins totala orderingång ökade med 0,4 procent i juli 2019 jämfört med..
Scania och Volvo: Nu krävs laddinfrastruktur för lastbilar
Regeringen föreslås skapa en elväg för lastbilar mellan Helsingborg och Stockholm via Jönköping En satsning på laddplatser för tung vägtrafik på strategiska..
Oförändrat kapacitetsutnyttjande i industrin
Här är delindustrin som toppar kapacitetsutnyttjandet.Industrins kapacitetsutnyttjande förblev oförändrat under det andra kvartalet 2019 jämfört med det..
Nu tappar världsekonomin fart
Swedbank varnar för en snar recession i världsekonomin. Industriproduktionen faller redan i både Tyskland och i USA. Centralbankerna lovar åtgärder men har..
Ny COO till Metacon
Med lång bakgrund från både ESAB och SAPA går han nu till energiteknikbolaget.Metacon AB meddelade idag att Bo Carlsson har utsetts till Chief Operating Officer med start 1..
Världens noggrannaste multimeter har nu landat
FlukeCalibration 85x8A.Nästan 18 år efter lanseringen av den första 8,5 siffriga DMM’en från Fluke Calibration, som var baserad på teknologi från..
Offentlig utvärdering av maskindirektivet med fokus på ny teknik
Då nya territorium avtäcks på den digitala kartan måste EU-direktiv främja de framtida tekniska möjligheterna för att produkter från EU ska bibehålla sin starka konkurrenskraft...
LNS utmanar med nya produkter på EMO
Lanserar sin nya Chipblaster-produktlinje. På EMO-mässan i Hannover lanserar LNS Group, världsledande inom stångmatning, oljedimavskiljning,..
Han blir ny CTO för Triboron
Miljöteknikföretaget stärker organisationen.Triboron har utsett Ian Field till ny CTO för bolaget från och med den 1 augusti 2019. Han efterträder Thomas..
De skippar CV:t vid rekrytering
Ömangruppen, likt många andra teknikföretag, söker fler medarbetare. Nu provar man ett nytt grepp och skippar kravet på CV i ansökan.Sedan starten för 25 år sedan har..
Industrins orderingång ökade i juni
Här är industrin som ökat mest.Industrins totala orderingång ökade med 0,2 procent i juni 2019 jämfört med maj, i säsongrensade tal. Jämfört..
Sveriges underleverantörer automatiserar i varierande utsträckning
Alltfler underleverantörer följer de stora OEM-företagen och automatiserar i allt större utsträckning, men inte alla.Sverige är i framkant när det gäller..
Metod identifierar osynliga skarvar inför lasersvetsning
Full pott när forskarna i projektet VarGa hittade en metod att identifiera osynliga skarvar inför lasersvetsning. Tänk dig två plåtar som ska svetsas samman, till..
Bilregistreringarna ökade som väntat kraftigt i juli
Fordonsindustrin svarar för närmare 20 procent av de totala industriinvesteringarna i maskiner och anläggningar- Det blev som väntat en kraftig uppgång i juli för..
Sammantaget ett stabilt kvartal för Trelleborg
Nord- och Sydamerika fortsatte att utvecklas väl, mer trevande utveckling i Europa och Asien”Under årets andra kvartal ökade försäljningen med 7 procent,..
Närmare hälften av svenskarna vill bo utomlands som pensionärer
Stor undersökning genomförd av Novus på uppdrag av pensionsbolaget Movestic.Många svenskar reser utomlands när det blir kallare här i Sverige. Drömmen är..
Fredrik Zöögling ny vd och koncernchef för ProfilGruppen
ProfilGruppen AB har utsett Fredrik Zöögling till vd och koncernchef med tillträde senast den 10 januari 2020.Fredrik Zöögling, civilingenjör, 53 år gammal,..
Industrins orderingång ökade i maj
Trots det visade de flesta delbranscher en nedgång, men några pekar fortfarande uppåt.Industrins totala orderingång ökade med 1,1 procent i maj 2019 jämfört..
Robotinvasion på Tekniska
Tekniska muséet tömmer tusen kvadratmeter I sommar för att släppa in över hundra humanoida robotar som startar sin världsturné.Terminator-legenden T-800, Maria från Fritz..
Svenska lätta ellastbilen ska tillverkas i nya lokaler i Västervik
Målsättningen är serieproduktion av 60 lastbilar innan årets slut.Elfordonsföretaget Inzile AB, listat på Nasdaq First North, meddelar idag att man ingått..
Fordonstillverkaren från Getinge växlar nu upp farten
I Getinge norr om Halmstad har man från dag ett arbetat med ambitionen att bli en professionell tillverkare av produkter som ska tåla många år i svenskt klimat.   Nu..
Negativ jobbprognos för industrin för första gången på tre år
Samtidigt gör utvecklingen på arbetsmarknaden att efterfrågan på tekniska och digitala färdigheter ökar i många andra branscher.Arbetsgivare i tillverkningsindustrin rapporterar..
Rentunder får order från Trosa
Ytterligare affär till miljöteknikföretaget Rentunder som tillverkar mekaniska båttvättar.Rentunder AB har sålt en BIGWASH-14 till Trosa kommun. Ordervärdet..
PLAY: Nytt varvrekord för elbil i Nürburgring-Nordschleife
Här är rekordbilen.Volkswagen har nått en ny milstolpe inom elektrisk mobilitet. ID.R körde ett varv på Nürburgring-Nordschleife på 6 minuter, 5 sekunder..
Bildextra: 13 företag på ett fulladdat Värnamo Industri Expo
En röd tråd var framtidens tillverkning med digitalisering, avancerade automationsapplikationer, Industri 4.0, additiv tillverkning…se bilderna från årets event i Värnamo.Det var..
Fyra av tio företagare har inte tänkt igenom vad som ska hända vid dödsfall
-Både familjen och företaget är mycket utsatt om företagaren skulle avlida, säger AnnaCarin Eriksson, expert på Länsförsäkringar. Men vad ska man tänka på?En undersökning..
Motorfordonsindustrin toppar orderingången i april
Men hittills i år visar industrins orderingång totalt en nedgång enligt nya siffror från SCB.Industrins totala orderingång ökade med 9,3 procent i april 2019..
Svenskens sinnebild av en chef
Han är mannen som toppar när svenskar får frågan ”Vilken känd person tänker du på när du tänker på en chef?”. Endast en på topp 10-listan är en kvinna.PG Gyllenhammar är..
Helelektrisk BMW tar täten i Stockholm Marathon
Den 1 juni blir det andra året i rad som en elektrisk BMW leder det 42 195 meter långa loppet med tusentals löpare.På lördag, den 1 juni, är det ännu en..
Europas största sorteringsanläggning för plast invigd i Motala
En branschfinansierad anläggning för 265 miljoner kronor som kan sortera 20 ton plast i timmen.Nu står den klar, Europas största och effektivaste anläggning..
Ömangruppen förbättrar arbetsmiljön hos Krohne Inor
Krohne Inor i Malmö är ett specialistföretag som levererar mätinstrument för temperaturmätning inom processindustrin. I tillverkningen av mätinstrumenten används oljor som kan..
Stress vanligare orsak till arbetsrelaterad dödlighet i framtiden
Varje år dör tusentals svenskar av arbetsrelaterad stress, nattarbete, buller, avgaser och ihållande fysiskt tungt arbete. Bara av stress på jobbet dör cirka 500 varje år...
High Coast of Sweden rekryterar från bilbranschen
Nya aluminiumbåttillverkaren High Coast med säte i Örnsköldsvik vill utmanana det traditionella båtägandet.High Coast of Sweden utvecklar, tillverkar och säljer..
PLAY: Boeings första eldrivna passagerarplan utan pilot
I januari i år genomförde Boeing för första gången en testflygning av ett elektriskt passagerarflygplan som saknar förare. Under en knapp minut svävade planet utan problem..
SAS och Airbus vill utveckla elflygplan
Startar gemensamt forskningsprojekt.SAS och Airbus har tecknat en avsiktsförklaring om forskning kring att utveckla flygplan som drivs av elektricitet. Det är..
Ökat kapacitetsutnyttjande i industrin
Når 91 procent.Industrins kapacitetsutnyttjande ökade med 0,5 procentenheter under det första kvartalet 2019 jämfört med det fjärde kvartalet 2018, i..
HP presenterar nya Jet Fusion 5200-serien
Fördjupar samtidigt sitt samarbete med Siemens genom sitt Additive Manufacturing Experience Center i Tyskland.HP lanserar i majg sin expanderande portfölj av..
Första glimten av nya BMW 8-serie Gran Coupé
BMW fortsätter modelloffensiven inom lyx.Adderar en tredje variant till 8-serien. Den nya BMW 8-serie Gran Coupé är en elegant, fyradörrars sportbil och lanseras i..
Svenska elbåtspionjärerna Candela Speed Boat tar plats på 33-listan
Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag har utsetts.Över 400 granskade företag har tidningarna Affärsvärlden och Ny Teknik nu enats om vilka som är..
Öppet hus x 13 under Värnamo Industriexpo
Det har nu gått 14 år sedan de konkurrerande företagen i Värnamo beslutade sig för att satsa på ett gemensamt kundevent. Den 15-16 maj är det dags igen.– Man ska inte ändra..
Nya Porschen till serietillverkning - begränsad upplaga med 510 hästkrafter
Porsche 911 Speedster väckte stort uppseende när den presenterades som koncept. Nu inleds serietillverkningen.911 Speedster hade världspremiär som konceptmodell vid..
Industrins orderingång minskade i mars
En majoritet av industrins delbranscher visade negativ utveckling. Här är delbranschen som rasade mest.Industrins totala orderingång minskade med 4,9 procent i mars 2019..
Svets 4.0
Svetsning har länge varit föremål för automation och enligt någon källa lär huvuddelen av världens robotar arbeta med just svetsning.När världen digitaliseras är..
Full Control i Stuttgart
Den 7 maj sparkar mässan Control i Stuttgart igång, och då handlar det inte om mätning utan om kvalitetskontroll, förklarar Börje Larsson på Cascade.Han får nog medhåll..
Hon blir ny vd för Svemin
Ett välkänt namn inom energi-, klimat och miljöområdet i Sverige.Maria Sunér Fleming blir ny vd för gruvornas branschorganisation Svemin. Hon kommer närmast..
Svenskarnas bild av industrin har förändrats
Industrin och industrinära tjänster står för 70 procent av Sveriges export. Så här tycker svenskarna om industrin idag.Eftertraktad som bransch att jobba i om än..
800 kg förfalskade kullager ska förstöras i Göteborg
Varorna upptäcktes i samband med en importkontroll i februari i år och skulle ha använts för tillverkning av maskiner i Sverige.Tullverket kommer idag att lämna cirka 800 kg..
PLAY: Lek stålmannen för en stund i världens längsta zipline
I den 2,83 km långa rekordziplinen i Förenade Arabemiraten kan man nå topphastigheter på 150 km/timmen.I Ras Al Khaimah i Förenade Arabemiraten är det inte bara bron..
Industrins orderingång minskar
Störst dipp i motorfordonsindustrin.Industrins totala orderingång minskade med 2,0 procent i februari 2019 jämfört med januari, i säsongrensade tal...
Sveriges och Tysklands industrirelation stärks på Hannovermässan
Idag och imorgon är näringsminister Ibrahim Baylan i Tyskland där han ska delta på världens största industrimässa Idag och imorgon är näringsminister Ibrahim Baylan i..
Nu ska kunskapen kring AI fördjupas med tysk-svensk innovationsplattform
Tyska som svenska företag öppnar för att integrera artificiell intelligens, offentliggörs i samband med Hannover Messe 2019.Såväl tyska som svenska företag..
Svensk ekonomi har gått in i en avmattningsfas
Tillverkningsindustrin backar men fortfarande är företagen nöjda med orderstocken och produktionsvolymen. Svensk ekonomi har gått in i en avmattningsfas och BNP växer..
Seeq snabbar på världsomspännande expansion med kontor och partners
Seeq-kunder kan nu arbeta med ett globalt nätverk av partners för att säkerställa projektframgång.Seeq Corporation utökar sin globala täckning och support till sina..
Appen SSG On site tar industrin med storm
Över 11 000 nedladdningar.   Industriappen och kommunikationstjänsten SSG On site har tagit industrisverige med storm. Inom kort är över 25..
Han tänker rena vatten med spillvärme från industrin
Får nu Anders Wall-stipendium för Ung Företagsamhet och utvecklar pilotanläggning i samarbete med Höganäs.Jonatan Persson, 18 år, från Halmstad har erhållit..
Global aktör inom materialhantering med stark närvaro på svenska marknaden
Service- och kundbetjäningscentret i Västerås betjänar de lokala kunderna och servar också andra leverantörers materialhanteringssystem. Raumaster Oy som grundades 1984 är..
Finskt rörbockningsproffs satsar på nordiska marknaden
Med siktet inställt på tung industri i Sverige.Finländska Joros Oy har know-how och moment för att bocka till och med ett metallrör på mer än 200..
Krönika: Skapa din egen konjunkturutveckling
Om tillräckligt många säger att ”snart kommer lågkonjunkturen”, så blir den till slut en självuppfyllande profetia. Då är frågan om det är bra eller dåligt att ha fått rätt. Den..
PLAY: Eldriven businessclass för hela familjen
Världens första eldrivna MPV i premiumklassen premiärvisas nu på internationella bilsalongen i Genève.Mercedes-Benz Concept EQV som visas på bilsalongen i Geneve, är..
Årets kvinnliga börs-vd en tungviktare inom svensk basindustri
På internationella kvinnodagen listar Veckans Affärer näringslivets 125 mäktigaste kvinnor. Petra Einarsson är en av dem.Dags för Veckans Affärer årliga..
Svenska tillverkare av fordonskomponenter hett villebråd för Kina
Efter investeringarna i fordonstillverkarna Volvo och Nevs spår Kinaexperten Frédéric Cho Kinas nästa dragEtt logiskt nästa steg, menar Kinaexperten enligt fPlus.se. Anders..
PLAY: Världspremiär för den restaurerade självkörande 1950-talskonceptbilen Golden Sahara II
På den internationella bilsalongen i Genève har Goodyear i samarbete med Klairmont Kollections presenterat ikoniska Golden Sahara II.Golden Sahara II var en ikonisk specialbyggd..
Milstolpe för Zenuity
Tidigt under 2020 kommer Polestar 2 vara den första bilmodellen på marknaden med ett ADAS mjukvarusystem.Veoneer, Inc’s. samriskbolag för mjukvaruutveckling av..
Industrins orderingång minskade i januari
Majoriteten av industrins delbranscher visade negativ utveckling, men en bransch stack ut mest.Industrins totala orderingång minskade med 2,5 procent i januari 2019..
Världspremiär för robottillverkad aluminiumbåt från Höga Kusten
High Coast of Sweden är en ny utmanare inom svensk båtindustri, med flera veteraner i ryggen. Bakom företaget står grundarna till Anytec och Ocklebo, med Mats Melbin..
Tillverkningsindustrin håller ångan uppe
Konfidensindikatorn vände upp i februari efter att ha fallit fyra månader i rad, enligt Konjunkturinstitutets rapport.Barometerindikatorn steg marginellt i februari, till 102,4..
Reportage: Att välja rätt verktyg för rätt sammanhang
Verktygsnyheterna duggar tätt: verktyg som ska hålla längre, kunna köras fortare och avverka mer material på kortare tid. Svensk Verkstad pratar med några av..
PLAY: Biltillverkarens reklamfilm först i världen
Inför lanseringen av den nya bilmodellen bestämde företaget att reklamfilmen skulle produceras med hjälp av artificiell intelligens – något som aldrig tidigare skett.Lexus blev..
SSG startar nytt nätverk inom industriell IT och automation
Nätverket riktar sig mot industrin, leverantörer, konsulter och andra intressenter som är intresserade av att tillsammans hitta bäst praxis och vidareutveckla standarder för..
Nya LED-lampor effektiviserar lackeringsarbetet
Det danska innovationsföretaget SCANGRIP lanserar nu en ny generation av arbetslampor för färg- och lackindustrin.   Lamporna kombinerar ett effektivt LED-ljus i 5..
Minskat kapacitetsutnyttjande i industrin
En minskning om 0,6 procentenheter.Industrins kapacitetsutnyttjande minskade med 0,6 procentenheter under det fjärde kvartalet 2018 jämfört med det tredje..
BMW presenterar fyra helt nya X-modeller
Det är modellportföljen för BMW M som utvidgas.BMW M utvidgar nu sin modellportfölj och tar ny mark när man nu presenterar fyra helt nya X-modeller. Det handlar om..
Sverige måste öka takten för att inte hamna på efterkälken
Digitaliseringen har under flera år varit på allas läppar, men hur långt implementationen kommit varierar från bransch till bransch och även mellan bolag.   Det..
BMW:s tekniska flaggskepp testas just nu i Arjeplog
Tuffa vinterförhållanden i temperaturer nedåt -30 grader är den optimala prövningen för BMW:s helelektriska modell som lanseras 2021.BMW:s nästa tekniska flaggskepp,..
Värnamo Industriexpo mitt i våren
Värnamo Industriexpo är ett unikt samarbete mellan Värnamos maskin- och teknikleverantörer.Välkommen hem till oss! Samarbetande konkurrenter håller Öppet Hus under..
Företagare uppmanas att förbereda sig inför brexit
Om du gör affärer med Storbritannien så var beredd på förändringar uppmanar Tullverket Svenska företag som har handel med Storbritannien bör redan nu vidta vissa..
Neråt i tillverkningsindustrin
Dock fortfarande på hög nivåTillverkningsindustrins konfidensindikator föll med fyra enheter i januari, vilket innebär att den sjunkit hela tio enheter på fem..
Uniflow växer
Förvärvar bolagen Active Compressor Service AB och Tryckluftservice i Väst AB, samt Frema Industriservice AB.Från och med Januari 2019 förvärvar Unoflow AB bolagen..
Uniflow växer
Förvärvar bolagen Active Compressor Service AB och Tryckluftservice i Väst AB, samt Frema Industriservice AB.Från och med Januari 2019 förvärvar Unoflow AB bolagen..
Uniflow växer
Förvärvar bolagen Active Compressor Service AB och Tryckluftservice i Väst AB, samt Frema Industriservice AB.Från och med Januari 2019 förvärvar Unoflow AB bolagen..
Sverige är på väg mot 2,5 miljoner laddbara fordon 2030
Det verkar nu som att biltillverkarna är eniga om att framtiden är elektriskUtvecklingen av laddbara fordon har tagit ordentlig fart under 2018 till följd av politiska..
Kan skapade defekter ge förbättrade materialegenskaper?
Nya tekniska krav och begränsade resurser kräver innovativa insatser inom material- och mekanikforskningen. Defekter inte alltid negativaVid materialutveckling vill man..
Nedräkningen för partnerland Sverige har börjat
100-tal svenska företag redo att visa upp sina förtjänster och framgångsfaktorer.När Hannover Messe går av stapeln den 1-5 april i år står partnerlandet..
Storföretag negativa till Trumps första två år
Oro för framtida handelskrig enligt enkät av Stockholms HandelskammareStockholms Handelskammare har frågat några av Sveriges största företag om synen på..
Tyska exportföretagens ordförande kommenterar Tysklands konjunktur och EU:s framtid i Stockholm idag
Dr. Holger Bingmann, ordförande för det tyska exportförbundet BGA som representerar 125 000 företag med export till 233 länder, gästar Tysk-Svenska Handelskammarens årsupptakt..
3D-printing ska ge SJ högre punktlighet
Nu satsar SJ satsar stort på tillverkning av reservdelar med 3D-printing, något som ge effektivare underhåll, punktlighet och nöjdare kunder. Tekniken förenklar produktionen..
Luftfarkosten går i serieproduktion
Trots tillbuden är planen att flyga passagerare.Det rapporterar Ny teknik. Hybridluftskeppet Airlander 10 kombinerar helium med en design som ger lyftkraft. De tre lagren av..
Pessimismen växer bland världens vd:ar
Sverige AB tuffar på och studien från PwC visar att de svenska vd:arna tror mer på det egna bolagets tillväxt än på den globala tillväxten.För 22:a året i rad..
Nytt projekt sätter fokus på Östersjöns mikroplaster
Marin nedskräpning är ett av vår tids största miljöproblem och plast är ett av de vanligaste sortens skräp i haven.   Nytt projekt sätter fokus på att..
Spana in nya BMW 7-serien
Nya uppgraderade BMW 7-serien lanseras i Sverige i mars.BMW presenterar nu den nya BMW 7-serien i lyxsegmentet. Den kommer som tidigare i två versioner. Standardversionen..
Gränslöst arbetsliv slår hårt mot akademiker
-Återhämtning är avgörande för ett hållbart liv, säger SACOs ordförande Göran Arrius.- Det gränslösa arbetslivet riskerar medarbetarnas hälsa. Därför har..
Tio nyexade verktygsmakare har redan fått jobb
När de tio verkygsmakarna tog examen på Campus Värnamo i januari hade alla redan jobb. En verktygsmakare är med från början till slut i utvecklingen och..
V släpper inte fram Löfven
Förutsätter man våra mandat är det orimligt att vi ställs utan inflytande, det är för oss helt oacceptabelt, säger Sjöstedt.Sjöstedt säger på presskonferensen; ”Vi..
Fordonsindustrin på väg in i en ”perfekt storm” av förändring och osäkerhet
Global studie med 1 000 branschledare.Fordonsbranschen saknar en tydlig konsensus kring framtidens drivsystem och lagstiftare kommer sannolikt att äga agendan framåt...
Så mångdubblade robotföretaget försäljningen
Den danska robottillverkaren har gjort en fantastisk tillväxtresa de senaste tre åren.Från 5 till 200 miljoner på tre år. Världens ledande producent av..
Tusentals jobb försvinner från Jaguar Land Rover
Svag marknadsutveckling och ökade kostnader inför det brittiska utträdet, pressar fordonstillverkaren. På torsdagen bekräftade den brittiska fordonstillverkaren Jaguar..
Industrins orderingång har minskat
Industrins totala orderingång minskade med 2,7 procent i november 2018 jämfört med oktober.Jämfört med november föregående år minskade orderingången..
Mobile Industrial Robots i globalt samarbete med världsledande företag inom fordonsteknik
Mobile Industrial Robots tillkännager strategiskt samarbete med Faurecia för att optimera den interna logistiken globaltMobile Industrial Robots, industripionjär inom..
Barrar granen? Låt den bidra även efter jul
Varje julgran som återvinns är viktig för klimatet, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.Varje år går det åt drygt 3 miljoner julgranar..
PLAY: Svenskt instrument med när Kina landar på månen
Kinesiska rymdsonden Chang'e-4 har landat på månens baksida och ett av undersökningsinstrumenten är byggt i Sverige.Den kinesiska rymdsonden Chang'e-4 har landat på..
Bil Sweden: Ett ryckigt bilår avslutar nedåt
Här är svenskarnas favoritbilar.-Bilåret 2018 präglades av en ryckighet, med ett starkt första halvår och ett betydligt svagare andra halvår...
Här är Elon Musks första Hyperloop-tunnel
Serieentreprenören Elon Musks hyperloop-projekt Boring Company visar nu upp sin första tunnel. Tunneln är 1,4 mile lång, motsvarande cirka 2,3 kilometer, och ligger i..
Modigs RigiMill sänker bearbetningstiden från 384 minuter 74 minuter
Drivenheterna till världsrekordmaskinen från Virserum är inte bara utvalda utifrån den högt ställda tekniska kravspecen, Modig Machine Tool har även valt en leverantör med..
Industriföretagen förväntar sig fortsatt stark produktionsutveckling
Men Konjunkturinstitutets barometer bjuder på en splittrad bild.Barometerindikatorn ligger still på 106,3 i december. Även de ingående sektorernas..
Industriföretagen förväntar sig fortsatt stark produktionsutveckling
Men Konjunkturinstitutets barometer bjuder på en splittrad bild.Barometerindikatorn ligger still på 106,3 i december. Även de ingående sektorernas..
Norditek flyttar hem monteringen
Norditek flyttar monteringen av den populära vindsikten VS1220 för att korta ned leveranstiden och möta den stora efterfrågan på densitetssikten.Norrländska Norditek..
De kyler industrin med rymdteknik
Piteå-startup har utvecklat en effektiv kylteknik, som är applicerbar inom flera branscher, inte minst fordonsindustrin.   Bolaget heter Centropy AB och har..
Tusentals löpare laddar för vinterns dubbade löparfest
En ny undersökning visar att mer än 6 av 10 svenskar drar ner på sin träning under vintern. Det vill det Göteborgsbaserade skoföretaget Icebug ändra på.I vinter arrangeras..
Med uppdrag att öka tillväxten
Han blir ny vd för båttillverkaren Safe at Sea i Göteborg.Henrik Hartman rekryteras som ny vd för Safe at Sea AB, som tillverkar och säljer unika sök-och..
Så här får entreprenadföretaget full kontroll över maskinerna
Ett spårningssystem som fungerar på hela maskinparken Med ett digitalt system för utrustningskontroll och spårningssystem får entreprenadfirman Topent AB full..
EU:s unika initiativ - EIT, tillkännager två vinnande kunskaps- och innovationsgrupper varav en inom tillverkning
Två dynamiska nya partnerskap går med i Europas största innovationsnätverk. De kommer att samla Europas innovatörer.Budapest – 10 december 2018 - Europeiska institutet för..
Bättre hälsa med elcykel
Nu är det dokumenterat att de positiva effekterna av elcykeln går att bevisa.När Jönköpings kommun presenterar resultatet av sin satsning på..
PLAY: Följ resan när världens äldsta aquavit Linie lagras till havs
Sedan 1805 mognar Linie Aquavit under en 4 månader lång båtresa över ekvatorn. En del undrar om det verkligen är sant och för att bevisa processens äkthet live-streamas nu Linies..
Årets Elbil 2018 en riktig lyxlirare
Vi är väldigt stolta över denna utmärkelse säger företagets press- och pr chefJaguar I-PACE vann titeln Årets Elbil 2018 i Sverige den 1. december 2018 på..
Bilförsäljningen minskade med över 20% i november
Dramatisk minskning från förra åretUnder november månad 2018 nyregistrerades 26 357 personbilar, en minskning med 20,6 procent jämfört med november..
Bilförsäljningen minskade med över 20% i november
En dramatisk minskning i jämförelse mot förra året Under november månad 2018 nyregistrerades 26 357 personbilar, en minskning med 20,6 procent jämfört..
Första spadtaget för ESS Campus
European Spallation Source (ESS) invigde i dag bygget av ESS Campus, de kontors- och verkstadsbyggnader som ska hysa forskningsanläggningens anställda, besökande forskare och..
Metal Inspiration Days en iskall succé
Under två kallar dagar i Jönköping fann besökarna värme och inspiration hos Stenbergs, Edströms, ABB och Kyocera.Metal Inspiration Days är inne på sjätte varvet..
Tio miljoner bilar utrustade med säkerhetssystemet Toyota Safety Sense
Minskar olyckor med upp till 70%- Säkerhetssystemet Toyota Safety Sense minskar risken för olyckor med hela 70 procent – och upp till 90 procent i kombination med ICS -..
Hur snabbt kan man lagligt köra en elbil från Haparanda till Ystad?
Från lilla Hyundai Kona EV till stora Tesla Model S. I veckan hårdtestar eCar Expo tillsammans med tidningen Elbilen fyra elbilar genom Sverige. Svaret kommer på fredag.Kan lilla..
Stark tillverkningsindustri håller ställningarna
Konjunkturinstitutets barometerindikator föll i november men tillverkningsindustrin håller upp det goda stämningsläget i ekonomin.Barometerindikatorn föll i november..
Första etiketthanteringssystemet baserat på publikt moln  
Label Cloud moderniserar etiketteringsprocesser med ökad produktivitet, bättre kvalitet och högre effektivitet.NiceLabel, en ledande global utvecklare av mjukvara för..
KTH-studenten som golvade juryn
Nu är vinnaren i årets Female Leader Engineer utsedd.Female Leader Engineer är ett program som riktar sig till kvinnliga civilingenjörsstudenter som vill leda..
KTH-studenten som golvade juryn
Nu är vinnaren i årets Female Leader Engineer utsedd. Female Leader Engineer är ett program som riktar sig till kvinnliga civilingenjörsstudenter som vill leda..
Emmaboda åter segrare i Ungdoms-SM i CNC-teknik
Det var ett Battle between Giants när Ungdoms-SM i CNC avgjordes under Elmia Subcontractor. Ingegerd Green, vd på Skärteknikcentrum, konstaterade att Vilhelm..
Arena för avancerade material först ut i Linköpings nya företags- och innovationsmiljö
Området kring Linköpings flygplats börjar ta form på allvar. Samtidigt breddas den tidigare inriktningen från flyg till en företagsmiljö med spets inom flyg, rymd..
Svenskt system ska revolutionera påbyggnadsindustrin
Det som tidigare har tagit mellan en och två veckor för en programmerare tar nu 10 minuter för en lekman. LO:CO, systemet som gör varje lastbilspåbyggare till en..
Automationsdagen 2018 med digitalisering i fokus
Onsdag 21 november är det dags för femte upplagan av Automationsdagen i Trollhättan, i år med temat ”industrins digitalisering”.   Här möts..
Paneldebatt: It all comes back to mankind!
Vad krävs för att Sverige ska vara ett attraktivt produktionsland? Debatt på Elmia Subcontractor.Under en paneldebatt som AutomaTHINK höll i idag på stora scenen..
Volvo, BMW och Tesla satsar stort på eCarExpo
Årets elbilsmässa i Göteborg ser ut att bli industrins största och viktigaste manifestation av nya elbilar någonsin.Volvo kommer överraskande att premiärvisa en helt ny..
Industrins kapacitetsutnyttjande steg i tredje kvartalet
Leder till en nyttjandegrad om 91,0 procent.Industrins kapacitetsutnyttjande ökade med 0,2 procentenheter under det tredje kvartalet 2018 jämfört med det andra..
Svenska industriföretag väljer estländska underentreprenörer
Det finns många orsaker till att estländska industriföretag har blivit populära som underleverantörer till svenska industriföretag, menar Estlands handels- och..
Knivmakaren i Åre: ”Det gör inte ont om det är vackert”
Se filmen om Tobbe Lundström som tillverkar helt unika knivar av svenskt stål i ett garage i Åre.Material, hållbarhet och hantverk. Tobbe Lundström tillverkar bland..
PLAY: Svensk ikon fyller 90 år
Grundat 1928 av industripionjären Axel Axelsson Johnson och Charles Almqvist. Se filmen om företagets historia.1928 gled den första oljeleveransen in till det nybyggda..
Boeing uppges nu varna flygbolagen efter flygplanskraschen
Flygplanstillverkaren har hittills levererat 219 exemplar av flygplanstypen Boeing 737 Max och har över 4.500 order innestående på modellen. Flygplanstillverkaren Boeing uppges..
Rekordmånga elbilspremiärer på eCarExpo
Bilindustrin satsar stort på den svenska elbilsmässan eCarExpo, som i år blir fyra gånger större än tidigare år och samlar allt om laddbara bilar på Svenska Mässan i Göteborg...
Industrins orderingång oförändrad
Totalen är oförändrad även om de olika delbranscherna har olika utveckling. Här är septembers vinnare och förlorare.Industrins totala orderingång var oförändrad i..
Connecta med Japan
Just nu pågår Japans största maskinmässa JIMTOF, som uppskattas mycket av branschens deltagare från hela världen. Ett showcase som är bland de första att introducera..
Stort intresse för industriappen SSG On site
Hittills har över 6 000 personer laddat ner appen och 13 industrianläggningar använder SSG On site som källa för säkerhetsinformation.– Detta är uppenbarligen något som..
LAS fungerar inte i praktiken
Företagsledare skapar arbetsbrist för att kunna avsluta anställningar av olämpliga personer.Det är näst intill omöjligt att säga upp medarbetare av personliga..
Cern letar svenska leverantörer med spetskompetens
Besöker Elmia Subcontractor för att hitta nya leverantörer inom exempelvis finmekanik Världens största partikelfysiklaboratorium Cern kommer till Elmia..
Nystartat Umeåföretag inom automationsindustrin tar marknadsandelar
I kölvattnet på den ökande automatiseringen inom industrin tar nya affärer rygg på robotarna.Robot- och automationsservice är en marknad som blomstrar. Utåt sett ser..
EuroBLECH bjuder in till en digital verklighet
Nu börjar den, världens största plåtmässa som täcker hela plåtbearbetningskedjan. 23-26 oktober är plåtbranschens mål återigen Hannover.– EuroBLECH är naturligtvis den allra..
Nu kommer BMWs nya flaggskepp
Biltillverkarens lyxigaste SUV någonsin och med största grillen i BMWs historia.BMW presenterar nya familjemedlemmen i lyxsegmentet, BMW X7. Med sina 5,2 meter och tre..
Nu kommer BMWs nya flaggskepp
Biltillverkarens lyxigaste SUV någonsin och med största grillen i BMWs historia.BMW presenterar nya familjemedlemmen i lyxsegmentet, BMW X7. Med sina 5,2 meter och tre..
Pilotprojekt ska effektivisera språkinlärningen för nyanlända ingenjörer
Deltagarna är ingenjörer och arkitekter som kommer till Sverige med en gedigen och efterfrågad kompetens.   I mitten av september påbörjades det digitala..
2018 års deltagare i Female Leader Engineer klara
Vinnaren får ett skräddarsytt traineeprogram på tre av de åtta partnerbolagen Ericsson, Fortum, Sandvik, Scania, Skanska, SSAB, Stora Enso och Volvo Cars.Årets deltagare i..
Svenskt pneumatikbolag säkrar flera patent
Patenten handlar om ventiler för kontroll av tryckluft och vätskor. Det svenska pneumatikföretaget Staccato Technologies fick nyligen två nya patent godkända av..
Industri under omvandlingstryck
Svensk industri har stor betydelse lokalt i Sveriges olika regioner, men står samtidigt inför en rad nya utmaningar. Det framgår av en ny rapport från Industrins Ekonomiska..
Industrins orderingång minskar
En delbransch ökade dock med 127,5 procent.Industrins totala orderingång minskade med 4,9 procent i augusti 2018 jämfört med juli, i säsongrensade tal...
AC Floby etablerar sig i Kina
Fordonsunderleverantören vill öka den globala satsningen och ser Kina som en spännande marknad med stora volymer.AC Floby anpassar sin affärsplan till en alltmer global..
PLAY: Självgående strandmonstret 2018
Nederländske konstnären Theo Jansen ärkänd för sina mekaniska skulpturer. Mest kända är hans robotliknande strandmonster, helt drivet av vinden. Hans mest uppmärksammade..
Krönika: En rysare för den strategiska planen?
Förhoppningsvis har varje företag sin tydligt formulerade strategi som sträcker sig lite längre än bara över en orolig höst. -”Det enda vi behöver är stabila..
Nu börjar Finlands svar på Subcontractor
För svenska underleverantörer som vill vidga sina affärer österut är Alihankinta i finska Tammerfors den självklara mässan att delta på.Alihankinta betyder underleverantör..
Lägre ökning av arbetskraftskostnaderna efter finanskrisen
Tillverkningsindustrins arbetskraftskostnader har ökat långsammare i såväl Sverige som i resten av Västeuropa under åren efter finanskrisen. 2017 var den genomsnittliga..
Personbilsexporten upp med 33 procent
Att totalexporten ökar trots minskningen till USA, visar på att fordonsexporten idag är spridd på flera marknader.Den svenska personbilsexsporten, vilken till stor del har..
AMB bäddar för svenska besökare
När AMB Stuttgart den 18 september slår upp portarna för en fem dagar lång mässa står svenskarna först i kön.Det är i alla fall mässarrangörernas förhoppning..
Bra lön viktigt när unga ingenjörer väljer arbetsgivare
Men det här är viktigast för ingenjörer i början av sin karriär.Ingenjörer i Sverige i början av sin karriär anser att ”En bra chef och ett bra ledarskap” är..
Miljöprofessorn: Den digitala revolutionen är världsekonomins joker
Världen kan halvera utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser före 2030, men det krävs rätt politik och starkt klimatledarskap. Den digitala revolutionen kan drastiskt..
Industrins orderingång svingade upp i juli
Här är branschen som i särklass ökade mest.Industrins totala orderingång ökade med 9,8 procent i juli 2018 jämfört med juni, i säsongrensade tal...
Hon ska bli ett av världens mest klimatsmarta passagerarfartyg
Präglat av livet kring Östersjön bygger familjeägda Viking Line sitt nya fartyg. På måndagen inleddes bygget med traditionsenlig Steel Cutting-ceremoni.   Nu inleds..
Utvecklingsländer kan spara 40 miljarder dollar per år med LED
Från den 1 september är det inte längre tillåtet att tillverka eller importera halogenlampor inom Europa. Detta är sista etappen i en flera år lång utfasning till..
Världsrekord: Förarlös snöröjning i 73.171 km/h
Nokian Däck och Valtra har satt världsrekordet för snöröjning med en självkörande traktor. Hastighetsrekordet fastställdes i mars 2018 med en förarlös Valtra T254..
Ansökan till 2018 års omgång av Female Leader Engineer är öppen
Genom att lyfta fram kvinnliga civilingenjörsstudenter som vill bli ledare vill Female Leader Engineer bidra till att skapa en jämn maktbalans i näringslivet.   Genom..
Testbädd för 200 miljoner till Nykvarn
En del av den testbädd för elektromobilitet som RISE och Chalmers etablerar med stöd av regeringen och i samverkan med CEVT, Scania, Volvo Cars och Volvokoncernen hamnar i..
IMTS i Chicago - Where Dreamers & Doers connect
Allt är större i Amerika - 117 länder i möts under samma takAllt är större i Amerika.Det är en gammal klyscha. Men det stämmer ofta dessutom. IMTS i Chicago..
Diskrimineringslagen – handbok för chefer
Är du en chef som vill göra rätt och som förstår att diskrimineringslagen ställer höga krav – men vet bara inte hur du ska börja? Detta är boken för dig!    Boken..
Svenska robotföretaget rankat som ett av Norden hetaste
Vill att människor ska kunna interagera med maskiner på samma sätt som med människor. Stockholmsbaserade Furhat Robotics rankas som en av Nordens 31 hetaste startups..
AMB i Stuttgart satsar på svenskarna
Den alltmer populära mässan AMB satsar på att locka svenskar till Stuttgart i september.Mitt under Elmia Produktionsmässor hölls en presskonferens för en annan..
Industrins orderingång minskade i juni
En majoritet av industrins delbranscher visade negativ utveckling. Industrins totala orderingång minskade med 5,8 procent i juni 2018 jämfört med maj, i..
Rekordmånad: 2 171 fler laddbara bilar i Sverige
Den första månaden med bonus-malus resulterade i 58 086 laddbara bilar i trafik i Sverige.Ett stort intresse för laddbara bilar till följd av bonus-malus som..
CAM gör komplext arbete lättare för alltfler
För modern och effektiv bearbetning finns idag kraftfulla hjälpmedel som påtagligt underlättar och rationaliserar arbetet. Det stavas CAM och är en viktig länk mellan..
Tillverkningsindustrin når kapacitetstopp
Ovanligt starkt läge för industrin Barometerindikatorn steg från 108,7 i juni till 109,6 i juli tack vare ytterligare starka signaler från tillverkningsindustrin...
En mycket solcellsvänlig sommar och trenden verkar hålla i sig
Solcellerna har haft en mycket bra sommar och man har kunnat alstra ovanligt mycket ström vilket direkt borde ha en effekt på elpriserna genererade av solel. Solcellerna trivs..
Regeringen vill att mer industriproduktion flyttar hem till Sverige
Svensk industri fortsätter att investera tungt i Sverige och många företag flyttar också hem produktion hit igen. Regeringen har som ambition att Sverige ska vara..
Fortsatt stark tillväxt för BillerudKorsnäs
En strategi med en tydlig riktning är det som gäller för BillerudKorsnäsHög förändringstakt och fortsatt stark tillväxt Det andra kvartalet..
Rolls Royce tar fram teknik för flygande taxis
Flygande taxis snart verklighet när Rolls Royce tar fram teknikenRolls Royce har börjat att söka efter samarbeten och förhoppningen är att tekniken eventuellt..
Robotforskare inspireras av myrors navigationsförmåga
Utförde 200 experimentGenom att imitera myrors beteende kan robotar bli både billigare och mer tillförlitliga i sin navigering. Det har robotforskaren Ali Abdul Khaliq..
Lundstams ökar resursåtervinningen med robotsortering
Avfallshanteringsföretaget Lundstams Återvinning AB och Mared AB har kommit överens om leverans av ZenRobotics sorteringsrobotar till en av sina anläggningar i norra Sverige. Den..
Världens största AI-konferens till Stockholm
De mest framstående forskarna och teknikerna inom AI och maskininlärning kommer att finnas på Stockholmsmässan den 10-19 juli. I juli står Stockholm och Sverige värd..
Full rulle i Almedalen
På söndagen sparkade årets Almedalsvecka igång. Svensk Verkstad listar 30 spännande programpunkter att hålla koll på rörande svensk industri.Så är Almedalsveckan..
Industrin på rätt spår i digitaliseringsracet
Men säkerheten oroar, menar analysföretaget Radar Ecosystem Specialist.Tillverkande industri uppvisar en klart förbättrad digital mognadsnivå under de senaste..
Bilbranschen toppar upp under Almedalsveckan
MRF och Bil Sweden laddar för debatt med tre av landets allra tyngsta fordonstoppar; Martin Lundstedt, Volvo, Henrik Henriksson, Scania, och Håkan Samuelsson, Volvo Cars, samt..
AstaZero etablerar partnerskap med internationella testbanor
AstaZero, som är en ledande testbädd för självkörande transportsystem, vill harmonisera utvecklingen och testerna av autonoma fordon. AstaZero i Hällered utanför..
Här är motorn som är rankad världsetta
Sitter i världens mest sålda sport plug-in-hybrid. Det är i kategorin för motorer mellan 1,4 och 1,8 liters cylindervolym som motorn i plug-in hybriden BMW i8..
8 klimatsmarta sommartips!
Minska ditt egna avtryck och bidra till en mer hållbar och klimatsmart sommar.Det är ingen tvekan om att vi måste ändra på våra livsstilar för att..
Smart och multifunktionellt glas utvecklas till nästa nivå för byggnader och fordon
Projektet fokuserar på att ta fram en multifunktionell solskyddsprodukt som kan integreras i bilrutor fönster och fasader.Möjligheterna att kombinera och styra funktioner i..
Konsten att tillverka det omöjliga
– Man pratar om tekniken som en tillverkningsmetod för framtiden – men den framtiden är redan här! – Man pratar om tekniken som en tillverkningsmetod för framtiden – men den..
Ford inleder ett globalt strategiskt samarbete med Volkswagen
Anledningen är att stärka företagens konkurrenskraft och kunna ge kunder en bättre service globalt.Igår kväll utannonserade Ford och Volkswagen att man inleder ett..
Det ljusa stämningsläget håller i sig i juni
Det är dock enbart företagens syn på ekonomin som bidrar till den höga nivånKonfidensindikatorn för tillverkningsindustrin fortsätter att peka på ett betydligt..
Så rustar du dig inför midsommartrafiken
Enligt Trafikverket är torsdagen och söndagen de dagar på året då trafiken är som störst. Då är risken för olyckor extra stor.Midsommarhelgen är en av årets mest..
MiR lanserar större och starkare mobil robot
Efterlängtat önskemål från industrin: en större, starkare och snabbare version av den populära roboten. Mobile Industrial Robots (MiR), marknadsledaren inom mobila..
94 Mkr satsas på ökad tillväxt hos företag i östra Mellansverige
Små och medelstora företag i östra Mellansverige kan nu få möjlighet att dubbla omsättningen.Innovativa bolag i östra Mellansverige som har hög ambition och..
94 Mkr satsas på ökad tillväxt hos företag i östra Mellansverige
Små och medelstora företag i östra Mellansverige kan nu få möjlighet att dubbla omsättningen.Innovativa bolag i östra Mellansverige som har hög ambition och..
Småindustri i större skala är smart industri
Svenskt entreprenörskap, svensk kreativitet och den svenska platta organisationen. Det är receptet för framgång. Just med de egenskaperna har många företag vunnit..
Sena betalningar slår allt hårdare mot svenska företag
Trots regeringens planer på att göra 30 dagars betalningstid till norm genom en tvingande rapporteringsplikt, så går utvecklingen enligt Sveriges små- och medelstora företag..
När Formkon miljonsatsar är tyska bilindustrin först ut
Företagets vässade teknik för prototypframställning lockar bilindustrin.Formkon A/S, ett danskt bolag med huvudkontor i Skive, är specialister på framställning av..
Universal Robots tidigare vd i ny robotsatsning
Spår en mångmiljardmarknad för samarbetande robotar de närmaste åren.Enrico Krog Iversen, före detta vd för den industriledande pionjären för samarbetande..
Smartare mätning i smartare fabriker
Den digitala revolutionen ger oss smartare fabriker, smartare maskiner och smartare produktionsprocesser. Inte oväntat blir även mätmetoderna smartare och dessutom en alltmer..
Hans Werthéns fond ger stipendium till 22 unga forskare
Datorsimuleringar för att bota whiplash, rörelseplanering hos självkörande fordon och skydd för industriella uppfinningar är några forskningsområden som lyfts.Kungl...
Nu har 4000 rostiga järnbultar ersatts med höglegerade från Sandvik
Målet är att bevara skeppet Vasa i 1000 år.Den 8 maj byttes den sista gamla järnbulten på skeppet Vasa inom ramen för ett forskning- och utvecklingsprojekt mellan..
Bemanningsanställdas introduktion i arbetet brister
Arbetsmiljöverket har inspekterat 880 arbetsställen där bemanningsanställda finns. Inspektionsinsatsen har resulterat i totalt 577 meddelanden om krav på att..
Industrins orderingång ökar
Exporten lyfter siffrorna.Industrins totala orderingång ökade med 2,6 procent i april 2018 jämfört med mars, i säsongrensade tal. Jämfört med..
Donald Trump inför ståltullar för EU
Redan under torsdagen väntas besked om att tullarna ska börja gälla i morgon fredag den 1 juni.USA:s president Donald Trump har beslutat sig för att ta bort undantaget..
Fortsatt starkt läge för tillverkningsindustrin
Bygg och anläggning sjunker däremot till lägsta nivån på tre år.Barometerindikatorn gick ner från 110,4 i april till 108,8 i maj. Majsiffran pekar, trots nedgången,..
Att ta in en exjobbare kan vara en riktig win-win
Mirandas och Jonathans exjobb handlar om att effektivisera produktionen med hjälp av effektivare dataanvändning och snabbare informationsflöden.– Vi har fått med oss..
Flyttar produktion till Sverige
Nyanställningar när produktionen dras igång i Electrolux gamla lokaler i Mariestad.Från 2020 får enbart den miljövänliga kylgasen R-290 användas enligt..
Zenuity ökar takten - 2021 ska helt självkörande bilar lanseras
Lägger mångmiljonbelopp på svenskutvecklad mjukvara.Efter ett år av framgångsrikt samarbete lägger det Volvo- och Veoneer-ägda bolaget Zenuity en..
Här är listan med Sveriges 33 hetaste teknikföretag
På onsdagen pågår finalen i 33-listan och trenderna inom årets företag pekar tydligt mot dataanalys, artificiell intelligens och maskininlärning.Framtidshopp. Uppstickare...
Kapacitetsutnyttjande i industrin minskar
Nyttjandegraden sjönk i första kvartalet.Industrins kapacitetsutnyttjande minskade med 0,4 procentenheter under det första kvartalet 2018 jämfört med det..
Bäddat för en riktig supermässa
Idag öppnas portarna till Elmia Produktionsmässor. Svensk Verkstad tar tempen på några av utställarna och deras tankar kring framtidens produktion.På tisdagen öppnade..
Nordisk luftfiltreringsteknik minskar koldioxidutsläppen i New York City
Finska Eagle Filters har nyligen blivit utvalt till att filtrera inluften till Astoria Energys anläggning i Queens. Efter en utförlig 3-årig studie av Eagle Filters och..
Gångjärnslösning minskar vikten på flygplansstolar
Nya industristandarder och jakten på lättare komponenter driver innovation, som till exempel denna gångjärnslösning för flygindustrin. Kraven på att flygplan ska minska sin..
Stålet sväller i Götaälvsbron
Veckans högsommarvärme på Västkusten, ledde till att den 80 år gamla bron inte fick igen broklaffen. När Götaälvbrons klaff skulle öppnas för ett..
Spårbara metaller för en hållbar framtid
Hittills har det varit mycket svårt att veta var och hur hållbart metaller är producerade. Nu ska ett nytt spårbarhetssystem försöka göra det lättare.   Koppar, kobolt..
Svenska arbetsgivare efterlyser fler kvinnor och utlandsfödda till teknikjobb
Tekniksprånget ger arbetsgivare möjlighet att påverka och skapa en relation till blivande ingenjörer. Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) praktikprogram..
Nu minskar industrins orderingång
En majoritet av industrins delbranscher visade negativ utveckling i mars.Industrins totala orderingång minskade med 1,7 procent i mars 2018 jämfört med februari, i..
Nya kraven på svetsning
Som även digitaliseras.Uppgraderade standarder, svetsprocedurer och klassificering av material; nyheterna på svetsområdet förändrar kraven på..
Konjunkturen uppåt i april
Uppåt i april, främst tack vare industriföretagen- och bygg. Barometerindikatorn steg 1,6 enheter i april, efter att ha fallit fyra månader i rad. Den uppgår..
Robot vs Människa: Montera ihop en IKEA-stol?
Forskare vid NTU i Singapore har utvecklat robotar som kan göra något som de flesta människor någon gång kämpat med: Montera en IKEA-möbel. Men vem gör det snabbast?Forskare..
Female Leader Engineer välkomnar nu ansökningar från sex av Sveriges största tekniska universitet
Utmärkelsen Female Leader Engineer tilldelas varje år en kvinnlig civilingenjörsstudent som utmärkt sig i problemlösning och sitt sätt att leda människor. Vinnaren får ett..
När Sverige ska bli fossilfritt är näringslivet en viktig del
Projektet Fossilfritt Sverige är världsunikt med ett imponerande företagsengagemang. Nu lämnas 9 branschspecifika färdplaner till regeringen. Fossilfritt Sverige startades som..
25-åringen har utvecklat en ellastbil i familjens gamla vinlager
Jämfört med sina konkurrenter arbetar Thor Trucks under enkla förhållanden. Se inslaget från Bloombergs.Tesla Semi är Teslas ellastbil som utmanats av såväl..
SAS beställer 50 nya flygplan
En mångmiljardaffär för flygplanstillverkaren Airbus. På tisdagen blev det klart att flygbolaget SAS beställer 50 Airbus A320neo-flygplan med leverans..
Nu börjar sökandet efter Årets Tekniker och Tekniklöftet 2018
Det finns studier som visar att det år 2030 beräknas råda brist på över 50 000 ingenjörer. Genom ”Årets Tekniker” ska tekniker lyftas som yrkeskategori, och förhoppningsvis också..
Här är världens vackraste bil
Vann titeln World Car Design of the Year – eller översatt - världens vackraste bil under New York Autoshow.Man kan det här med design hos Jaguar Land Rover. Knappt hade de..
Första labbet i Sverige med unik utrustning för 3D-print
Vid Karlstads universitet pågår projektet AT-LAB som utvecklar kunskap kring 3D-printing/additiv tillverkning av metalliska material. Den 5 april invigde AT-LAB sitt laboratorium..
Historiskt trendbrott: Kina större exportmarknad än USA för företag i Stockholm
För första gången är exporten från Stockholms län till Kina större än till USA. Det visar en ny analys från Stockholms Handelskammare. - Kinas starka tillväxt har..
Industribolag samarbetar med Female Leader Engineer
Vill attrahera kvinnliga civilingenjörer.Kvinnliga civilingenjörsstudenter vid Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska..
Blekinge tekniska högskola satsar på civilingenjörsprogram inom marin teknik
Den 7 april håller högskolan öppet hus och presenterar bland annat sin nya utbildningssatsning inom ny teknik för fartyg, robotar eller havsbaserad våg- och..
Toyota börjar sälja bränslecellsbussar
En del av Toyotas globala projekt ”Start Your Impossible”Toyotas vätgasdrivna elbuss Sora har – som första bränslecellsbuss – blivit typgod­känd i Japan...
Digitalisering eller ska vi göra som vi alltid gjort?
Att ha en vision, ett mål och en plan är ofta grunden till framgång oavsett digitalisering. Produktionen går för fullt, ont om personal och runt omkring haglar alla..
Så rustar du dig inför påsktrafiken
9 tips om hur du reser säkrare till dina nära och käraPåskhelgen är en av årets mest olycksdrabbade trafikhelger med många långväga resenärer..
Tillverkningsindustrin fortfarande stark
Konjunkturinstitutets barometer föll men tillverkningen står sig stark I mars föll barometerindikatorn för fjärde månaden i rad. Trots de senaste..
Danskt teknikhus etablerar sig i Sverige
Sedan 2014 har företaget varit ”Market Making” distributör av Rockwell Automation i Danmark och får nu samma roll på den svenska marknaden. Efter 60 år med fokus på att..
PLAY: Äter du också plast till middag?
Idag uppmärksammar vi Världsvattendagen. Våra hav fylls med skräp, framför allt plast som inte bryts ned på lång tid. Se filmen om plast i våra hav.Se filmen från Greenpeace..
1.000 mil i gruvan motsvarar 3.000 mil i vanlig trafik
För LKAB är det bara en pickup som gäller, därför har de 400 stycken av den stryktåliga modellen för att betjäna gruvan.Den 21 mars var det exakt 50 år sedan den första..
Ny toppmodern fabrik etableras i Jönköping
Det goda geografiska läget, kommunikationsmöjligheterna och den dynamiska regionen fällde till sist avgörandet för fabriken som vid full produktion beräknas sysselsätta 70-90..
PLAY: Titta in i ikoniska Guinness bryggeri i Dublin
Den 17 mars infaller Irlands nationaldag, St. Patrick´s Day, där ett givet inslag är den ikoniska stouten Guinness. Bryggaren Arthur Guinness startade på 1700-talet och än idag..
Nya drivlinor från Toyota minskar CO2-utsläpp med ytterligare 18 procent
Världens energieffektivaste serieproducerade bensinmotor för bilarToyota har utvecklat en ny generation av motorer och växellådor som kommer att användas i..
Från Finlands Gummifabrik Ab till en industri i världsklass
Från början tillverkade företaget galoscher, tätningar, slangar och polisbatonger. Bildäck tillkom på 1900-talet när antalet bilar började öka. Nu har företaget varit det ledande..
Trumps ståltullar - så påverkas gruvnäringen
Sverige är Europas största järnmalmsproducent, dessutom är Europa den största kunden.Beskedet att USA:s president Donald Trump inför nya och hårda ståltullar..
Digitalisering... eller ska vi göra som vi alltid gjort?
Att ha en vision, ett mål och en plan är ofta grunden till framgångProduktionen går för fullt, ont om personal och runt omkring haglar alla begrepp som du måste ha..
The Cutting edge för skärande bearbetning
Svenska företag använder skär för hundratalsmiljoner varje år och i takt med den digitala utvecklingen kommer också de intelligenta verktygen, Svenska företag använder..
Kompetensbrist – en överlevnadsfråga för svensk industri
Skriker efter kvalificerad arbetskraftSvensk industri går för högtryck, men den skriker efter kvalificerad arbetskraft. Tre av fyra teknikindustriföretag..
Toyota startar bolag för utveckling av självkörande bilar
Investeringen uppgår till motsvarande nära 2,4 miljarder svenska kronor.Toyota startar nu ett eget utvecklingsbolag – Toyota Research Institute-Advanced Development,..
Trump står fast vid ståltullar
Risken för ett handelskrig trappas nu upp De hotande amerikanska tullarna på stål och aluminium verkar stå fast när Trump höll presskonferens. Trump..
Industrins orderingång minskade i januari
Industrins totala orderingång minskade med 0,5 procent i januari 2018 jämfört med december 2017Jämfört med januari föregående år ökade..
Lemne, vd Svensk Näringsliv djupt oroad av Trumps ståltullar
Lemne är även oroad för en vad ett eventuellt handelskrig kan innebära. FRIHANDEL "Det är med stor som Lemne tagit del av den amerikanska administrationens..
Toyotas motorstrategi: Inga personbilsdieselar i Europa efter 2018
Från och med 2019 kommer Toyota i Europa inte att sälja någon av sina personbilsmodeller med dieselmotorerI stället prioriterar Toyota elhybrider, som en konsekvens av..
Elbilsutmanaren Nio på väg mot börsen
Största kinesiska börsnoteringen i USA sedan Alibaba.Elbilsuppstickaren Nio kan bli den största kinesiska börsnoteringen i USA sedan Alibaba. Åtta banker har..
PLAY: BMW X3 testas på vinterväglag i Arjeplog
Se ett klipp när BMW X3 testkörde i Arjeplog.Läs mer
Isig testplats i Arjeplog får nya kunder
Arjeplog lockar redan hela världens bilindustri till sina testbanor. Nu är det dags för en annan bransch att dra nytta av kylan i kommunen.   RISE Research Institutes of..
Klubbat: Dieselförbud i Tyskland
Fritt fram att förbjuda dieselbilar i Tyskland.Förvaltningsdomstolen i Leipzig har beslutat att tyska kommuner har rätt att införa körförbud..
EU granskar inte Geelys köp i Daimler
Enligt källor i EU-kommissionen.Geelys samtidiga ägande i Volvo och Daimler behöver inte granskas av EU-kommissionen förrän Geely får kontroll över..
Självkörande lastbilssläp utan förare på allmänna vägar
Snart verklighet i nytt SAFER-projekt.   SAFER fortsätter att utöka sin projektportfölj med forskning för säkrare transporter genom automation...
PLAY: HiQ skapar VR-upplevelse åt Volvo Cars
HiQ är IT-företaget som bland annat hjälpt svenska banker att utveckla mobilappen Swish. Nu har HiQ tagit fram en Virtual Reality-lösning åt Volvo.Den nya lösningen ska..
Geely blir största ägare i Daimler
Volvo Cars ägare Geely, även storägare i AB Volvo, går in i Daimler. AB Volvo petar Håkan Samuelsson från styrelsen. Under fredagen kom bekräftade uppgifter om att..
Att skära stål med vatten
Att skära metall med vatten är en förhållandevis ny teknik som under de senaste decennierna vunnit mark och är idag en etablerad metod för att skära i princip alla material som..
Ledarskapet viktigast för att minska riskerna på företagen
Ett engagerat ledarskap är det viktigaste för ett företag att lyckas med säkerheten. Därefter kommer riskhantering och riskbedömning. Det visar en undersökning från..
En motor för digitalisering av Sverige
Automation kommer i grunden förändra många förutsättningar i det samhälle vi lever i. Men det är i symbiosen mellan automation och artificiell intelligens som vi verkligen kommer..
Nyanländ akademiker i jobb inom fem månader
Så snabbt leder IVAs satsning Jobbsprånget till arbete, något som tidigare har tagit 5-10 år. Här är förklaringarna till Jobbsprångets framgångar.På fem månader kan..
PLAY: Anrika Harley Davidson goes electric
Genomsnittskunden är en 50-årig man och nu vill motorcykeltillverkaren attrahera yngre kunder. Se filmklipp.Motorcykeltillverkaren Harley Davidson meddelar att man kommer ha en..
PLAY: Se det spektakulära brolyftet
40 ton tung och 57 meter lång. Äntligen har en 150 år gammal idé kommit på plats.Nu är bron över Sofieros rhododendronravin äntligen på plats. Det..
Kinesiska Dongfeng satsar 70 miljoner i Trollhättan
Den statligt ägda fordonsjätten mångmiljonsatsar i sitt hittills enda helägda bolag utanför Kina. Västsverige är den region i landet där kinesiska bolag..
Geely satsar 40 miljarder i elbilsfabrik
Den kinesiska biltillverkaren Geely, som äger Volvo Cars, påbörjar under hösten bygget av en tillverkningsfabrik för fordon, en fabrik för växellådor och en park för..
PLAY: Elon Musk på väg till Mars
I raketen har han stoppat in sin favoritbil.Elon Musks rymdbolag Space Xs jätteraket Falcon Heavy har framgångsrikt skjutits upp från från..
Sveriges mest jämställda fabrik finns i Domsjö
Det är inte fråga om kvotering utan att finna rätt person på rätt plats och ta tillvara på de kvaliteter som en jämnare könsfördelning ger, menar företagets vd Lars..
Förre Nevs-vdn går till Bil Sweden
Efterträder Bertil Moldén som efter tolv år som vd nu går i pension.I samband med att nuvarande VD Bertil Moldén går i pension kommer Mattias Bergman att tillträda..
EOS utökar produktionskapaciteten
Flyttar till nya lokaler om 9000 kvm för att kunna öka kapaciteten under 2018.EOS utökar sin produktionskapacitet och flyttar sina tillverkningsanläggningar till..
Krocktestare nonchalerar kvinnor
Trots att kvinnor råkar ut för whiplash-skador dubbelt så ofta som män, används det fortfarande ingen krockdocka som motsvarar en genomsnittlig kvinna. Det gör att de tester..
Ljust stämningsläge trots svagare signaler från tillverkningsindustrin
Konjunkturinstitutets barometer pekar fortsatt på ett betydligt ljusare stämningsläge än normalt i svensk ekonomi. Barometerindikatorn föll från 112,0 i december till..
Försäljningen av stål fortsätter att öka
Här är tre bidragande orsaker.Stål- och Metallföreningens index över försäljningen av stålprodukter för fjärde kvartalet 2017 visar en..
Aktien rusade efter IKEA-order
Det var under tisdagen som Göteborgsföretaget Parans offenliggjorde beställningen från IKEA. Nyheten resulterade i att aktiekursen under tisdagförmiddagen rusade 80..
Tecknar flerårskontrakt med Sandvik
Affären avser dels ett kontrakt med hela Sandvik-koncernen, dels ett lokalt med Sandvik Materials Technology.Enerco Industrirengöring har tecknat flerårigt avtal med..
Enköpingsföretaget säkrar kontrakt med Airbus
Bygger nu ut faciliteterna i Enköping med bland annat en kvalitetssäkrad produktionslina.ESA BIC -bolaget APR Technologies har säkrat ännu ett kontrakt med Airbus..
Toyota-roboten som speglar kroppsrörelser
Den tredje generationen av Toyotas ”partnerrobotar” har 32 leder i armar, ben och kropp samt tio ledade fingrar. Tekniken väntas ha betydelse för personer med..
Svensk verkstadskoncern gör pilotinstallation med Flowscape
Om piloten faller väl ut, blir nästa affär hos ett av dotterföretagens nya huvudkontor, en affär som skulle vara värd 3-5 miljoner.  Flowscape är en "modern..
CES i Las Vegas lockade 186.000 besökare
Se höjdpunkterna från tech-mässan!I förra veckan lockade den årliga pryl- och teknikmässan CES - Consumer Electronics Show - i Las Vegas 186.000 besökare...
Cimco Marine återupptar produktionen
Har identifierat orsaken till turboläckaget. Cimco Marine, som tillverkar utombordsmotorer, planerar att återuppta produktionen av sin problemdrabbade..
Miljonbelopp till forskning om mental belastning i industrin
Komplexa arbetsmiljöer ställer höga krav på den anställdes kognitiva förmåga att in information och fatta rätt beslut. Nu ska forskning vid Chalmers bidra till förbättrad hälsa..
PLAY: Världsunik testanläggning för fordonsindustrin invigd i Borås
Awitar är en världsledande testanläggning för framtidens fordon. Bakom satsningen ligger svenska forskningsinstitutet RISE i nära samarbete med svensk..
Industrins orderingång upp i november
Här är branschen som ökade mest. Industrins totala orderingång ökade med 2,6 procent i november 2017 jämfört med oktober, i säsongrensade tal...
Industrin är sämst i klassen
Det pratas mycket om Industri 4.0. Det är lätt att tro att industrin har koll på läget och ligger i framkant, men enligt en undersökning är bara ett av sju tillverkningsföretag..
Blechexpo i Stuttgart fortsätter växa
Mässan lockar alltfler internationella gäster, men det gäller inte skandinaverna.Det var i november som plåtmässan Blechexpo gick av stapeln i Stuttgart. – Det var..
Fordonsindustrin kommer att konsolideras i allt snabbare takt
Andelen fordonstillverkade i Västeuropa kommer att minska markant till år 2025. Biltillverkare måste noga välja sina samarbeten om de vill vinna mot de stora..
Många tar bilen i jul – så kör du säkert i snö och halka
10 enkla tips som gör att du kör säkrare på våra vintervägar...Julen är den högtid då flest ger sig ut på vägarna med bilen, visar Mekonomens nya..
Tillverkningsindustrin tappar i december
Landar trots fallet på en hög nivå. Framförallt en faktor som ligger bakom nedgången.Barometerindikatorn föll 1,3 enheter i december, från 113,8 i november till 112,5...
Största affären hittills för Dieta Storköksteknik
Finsk aktör som tar mark i Sverige.Dieta Storköksteknik har landat sin hittills största affär. Kunden är en av Nordens ledande dagligvaruaktörer och..
Mycket stark svensk arbetsmarknad
227 000 nya jobb mellan 2017-2019 - men brist på utbildad arbetskraft kan dämpa tillväxten Den globala ekonomin växer, privata arbetsgivare är optimistiska och..
Båttvättföretaget får USA-order
Ordervärde 4 miljoner.Rentunder Holding ABs helägda dotterbolag Rentunder AB (Rentunder) har erhållit en order från bolagets distributör B&D Enterprises..
Regeringens storsatsning: 37 åtgärder för svensk industri som vänder hem
Robotlyft för små och medelstora industriföretag, kompetenssatsningar och testcenter för elfordon är några av satsningarna som ska skapa investeringar och jobb i svensk..
Båttvättföretaget får uppgraderingsorder från Nynäshamn
Företaget konstruerar och säljer miljövänliga båtbottentvättar som rengör båtskrov på mekanisk väg Rentunder får order för uppgradring av anläggning på ca 600..
Industrins orderingång backar
Den totala orderingången minskade i oktober.Industrins totala orderingång minskade med 1,7 procent i oktober 2017 jämfört med september 2017, i säsongrensade..
Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte 2017 är utsedda
Priserna delas ut årligen för att uppmärksamma teknikens betydelse för samhälle, livskvalitet och företagande.Den 30 november, på Sydsvenska Industri- och..
PLAY: Drönare nytt grepp för julmirakel?
Det är isländska WOW air som nu tar drönare till hjälp för att konkurrera med tomten.Den fo¨rsta augusti i a°r slopades dro¨narfo¨rbudet i Sverige. Luften a¨r fri igen och det..
Regeringen öppnar upp för längre och tyngre fordon
Beslutet möjliggör för lastbilsaktörer att köra längre och tyngre fordonståg med ny teknik eller nya konstruktioner på vanliga vägar.Regeringen har beslutat om ändringar i..
Mätning en automatisk del av processen
– Det blir allt vanligare att integrera automationslösningar i produktionen, konstaterar Charlotta Swan på Hexagon.Ständigt ökade krav på kvalité innebär..
Laholmsföretaget blir superföretag för andra året i rad
Med produkter anpassade för marknadens behov har företaget lyckats öka omsättningen med 65 procent. RM Mekatronik AB erbjuder teknikhus och utomhusskåp för telecom,..
En kvinnlig civilingenjörsstudent som utmärkt sig i problemlösning och sitt sätt att leda människor
Den 23 november utsågs Cecilia Svennberg till Female Leader Engineer 2017. Hon får ett egendesignat traineeprogram på tre svenska industriföretag.   Syftet med..
Här är Årets julklapp 2017
En teknikpryl som sätter fingret på megatrenderna urbanisering, klimatförändringar och hälsa. Årets julklapp är utsedd! HUI Research utser Årets julklapp för trettionde..
Toyotas ”supertaxi” är nu verklighet
Driftskostnaderna är så låga, att besparingen i princip motsvarar hela bilens inköpspris under en förväntad drifttid på fem år.För två år sedan visade Toyota en..
Med batterifabriken i sikte
Ett stort antal ingenjörer kommer att behövas inom design, utveckling, automation och process. Fullt utbyggd kan fabriken generera cirka 2500 arbetstillfällen. På fredagen var..
All time high för containerverksamheten i Norrköpings hamn
Under 2016 ökade containervolymerna med 60% i hamnen och ökningen har fortsatt under 2017. Sverige fortsätter att gå på högvarv och containervolymerna..
PLAY: Bilen som styrs med hjärnan
För att visa på kraften i mental styrka har Renault genomfört ett experiment – och låtit tre personer som står inför en stor träningsutmaning köra en bil med enbart viljekraft...
Göteborgsföretaget skeppar jätteordern till Singapore
Sedan 2016 har Kemostål konsturerat och tillverkat 2-våningsanläggningen som nu är på väg till kund. Kontraktspris 65 miljoner kronor.Göteborgsbaserade Kemostål är..
Industrins orderingång ökar
Här är branscherna som ökar mest.Industrins totala orderingång ökade med 4,7 procent i september 2017 jämfört med augusti, i säsongrensade tal...
Elbilsanvändningen i Sverige slår nytt rekord
Här är Sveriges vanligaste elbil.För tredje månad i rad sattes ett nytt rekord för ökning av laddbara bilar under en enskild månad. Under oktober..
Industrikoncernen Storskogen förvärvar ledande stålföretag
Storskogen köper ledande företag inom cisterner, tryckkärl och avancerande stålkonstruktionerI ett pressmeddelande meddelas att Storskogen har förvärvat samtliga aktier..
?Testanläggningen AstaZero bygger ut
De nya vägarna ger bland annat nya möjligheter för vägkantsprovningar, för tester av självkörande fordon. Det är förstås oerhört viktigt för självkörande fordon att blixtsnabbt..
PLAY: Linbana över Göteborg till stadens 400-årsjubileum 2021
Linbaneprojektet befinner sig i skedet genomförandestudie och under november pågår en utställning med finalförslagen i linbanans arkitekttävling. Se filmen och upplev åkturen..
Bästa efterfrågeläget på 10 år
Historiskt höga nivåer inom tillverkningsindustrin.Barometerindikatorn sjönk marginellt i oktober, från 113,9 i september till 113,3. Den pekar dock fortsatt på en..
Svenska bolag bäst på att rapportera om FNs hållbarhetsmål
KPMG har studerat hållbarhetsrapporteringen hos 4900 företag i 49 länder. De senaste årens trend att hållbarhetsrapportering ökar globalt håller i sig.68 procent av de svenska..
Beskedet: Här ska Northvolt bygga batterifabriken
Northvolt har gjort sitt slutgiltiga val och kommer att satsa 4 miljarder i sin svenska batterifabrik fram till år 2023.Företaget Northvolt har valt Skellefteå som..
Unga kvinnor mer tveksamma än män till högre teknisk utbildning
Tjejer är osäkra på vad utbildningen leder till samt oroar sig för svåra mattestudier.Enligt en ny undersökning är tjejer som går sista året på gymnasiet..
Hur arbetar BMW med 3D-printing?
Idag sitter 3D-printade delar i flera av BMW-koncernens motorer och karosser. Vid ett seminarium den 25 oktober håller premiumbiltillverkaren seminarium och paneldebatt om..
Nytt varsel på fabriken i Tranås
Det är det tredje varslet på fem år.Ett nytt varsel om uppsägningar har lagts på Stigas fabrik i Tranås. 18 personer varslas när lagerhanteringen vid fabriken..
Här är årets deltagare till Female Leader Engineer
Tjugo kvinnor som under hösten kommer att tävla om ett skräddarsytt traineeprogram på tre industriföretag.   Årets deltagare i utmärkelsen Female Leader..
Här är årets deltagare till Female Leader Engineer
Tjugo kvinnor som under hösten kommer att tävla om ett skräddarsytt traineeprogram på tre industriföretag.   Årets deltagare i utmärkelsen Female Leader..
Är städningen inför helgen avklarad?
Robotdammsugare har vi sett förut. Men en smart mopp som torkar golven, det är något nytt. Se Everybot RS700 glida fram.  Läs mer
PLAY: Provkörning av Havets Tesla i Trondheim
MV Yara Birkeland ska bli ett elektriskt självkörande containerfartyg som ska kunna ersätta 40.000 lastbilsturer årligen.I en bassäng i norska Trondheim tuffar den sex meter..
PLAY: 3D-printa ett hus på 24 timmar
Det var precis vad ryska 3D-skrivarföretaget Apis Cor gjorde.Ryska Apis Cor utvecklar mobila 3D-skrivare som kan printa byggnader på plats. När företaget skulle..
PLAY: Den snabbaste Porsche 911 runt Nordslingan genom tiderna
Porsche har satt ett nytt världsrekord för gatgodkända sportbilar på Nürburgring Nordschleife. Se filmen och håll i dig för nu blir det åka av.Porsche har med 911 GT2 RS satt ett..
Autobroms minskar upphinnandekrockar med nästan 70 procent
Mer än två tredjedelar av bilolyckorna där en bil kör in i en annan bil bakifrån hade kunnat undvikas, om den upp­hinnande bilen varit utrustad med autobroms. Det visar en..
Så många svenskar vill ha elbil
Den tidigare så populära dieselbilen rasar rejält och bilmarknaden kan svänga snabbare än beräknat, enligt en ny undersökning av eCar Expo.Sex av tio bilägare säger att..
Dags för första spadtaget i 32-miljonerssatsningen
-Vi tror på Gällivare, och gör en nysatsning och investerar i en helt ny anläggning säger vd Mats Karlsson Ek.   Den 18 oktober kl 13 tas första spadtaget..
Tillverkningsindustrin når nya toppnoteringar
Fortsatt stark tillväxt i svensk ekonomi enligt Konjunkturinstitutets barometer.Barometerindikatorn steg från 110,5 i augusti till 113,8 i september. Det är sjätte..
SJ genomför miljardupphandling av 30 nya snabbtåg
Sveriges snabbaste tåg är den största tåginvesteringen som gjorts på över 30 år.SJ har beslutat upphandla ett 30-tal nya snabbtåg. Med en maxhastighet på 250..
”Världens bästa dragrace” - Kan Tesla konkurrera med Porsche, Ferrari och McLaren?
Se klippet där elbilen möter sportbilsvärldens mest kompetenta. Amerikanska biltidningen Motor Trend har skapat en årlig tradition där de tar ett dussin sportbilar och..
EMO PLAY: Titta in i Mazaks monter i Hannover
Svensk Verkstad är på plats på EMO-mässan i Hannover som går den 18-23 september.Se fler bilder från EMO på Svensk Verkstad Facebook.Läs mer
Rekordartad ökning av svensk personbilsexport till Kina
Sveriges export till Kina överstiger importen för första gången på tretton år.   Under första halvåret ökade försäljningen av svenska bilar..
Audi tar självkörande bilar till ny nivå och planerar för serieproduktion
Med traffic jam pilot kan bilen ta över körningen i trafikköer och trögflytande motorvägstrafik i upp till 60 km/h och föraren behöver inte längre övervaka bil och väg..
Vad sägs om en husbil där även Porschen får plats?
På Elmia i Jönköping visas nu Morelos nya lyxhusbil, där en hel Porsche får plats. – Den drar till sig blickarna, säger säljaren Robin Falkenhem.   Stora, lyxiga husbilar..
PLAY: Automatiserad snacksproduktion anno 2017
Fredagsmys ikväll? Så här går det till i snacksfabriken nuförtiden, ta en titt!Sörlandschips använder ITO Pall-Packs packmaskin, transportbanor och hiss för..
Industrins orderingång upp i juli
Här är branscherna som ökat mest.Industrins totala orderingång ökade med 2,2 procent i juli 2017 jämfört med juni i säsongrensade tal. Jämfört..
Solbilen klar och på väg mot Australien
Efter ett års arbete har Solar Team vid Jönköpings universitet färdigställt Solveig - solbilen som ska tävla i årets upplaga av Bridgestone World Solar..
Mångmiljonaffär till svenska Aerowash
Ordern gäller den senaste generationen tvättrobotar.Aerowash har tecknat ett exklusivt distributionsavtal med Service and Maintenance De Castel (1997) Inc för den..
Jättekontrakt när Valmet outsourcar
Avtalet gäller alla Valmets kontor i över 30 länder och är värt cirka 38 miljoner EUR. IT-tjänsteföretaget CGI och industrikoncernen Valmet har skrivit avtal om..
Oförändrat god ordertillväxt för industriföretagen
Även om tillverkningsindustrin backar något så rapporterar Konjunkturinstitutet idag om ett fortsatt starkt läge. Här är branscherna som är mest nöjda med..
Regeringen satsar 300 miljoner för miljövänligare industri
300 miljoner kronor varje år mellan 2018 - 2040 i en långsiktig satsning från regeringen för att minska industrins utsläpp av växthusgaser.Regeringen har..
HP & Deloitte ingår samarbete för att främja tillverkningsindustrin
Sent på torsdagkvällen presenterades ett samarbete mellan HP och Deloitte.  Avsikten är att HPs ledande 3D-skrivarplattform i kombination med Deloittes digitala..
En av bilhistoriens största ikoner
Från och med september finns nu sjätte generationen för beställning i Sverige. Nya BMW M5 är en kompromisslös legend i sitt livs form. Så beskriver biltillverkaren..
En av bilhistoriens största ikoner
Från och med september finns nu sjätte generationen för beställning i Sverige. Nya BMW M5 är en kompromisslös legend i sitt livs form. Så beskriver biltillverkaren..
Svenska Kankbergsgruvan först i världen med 5G
Svensk excellens i världsklass: 5G från Ericsson, en fjärrstyrd hjullastare från Volvo CE, uppkopplad automation från Telia och ABB i en Boliden-gruva. Det svenska pilotprojektet..
Industrins kapacitetsutnyttjande ökar
Nyttjandegraden uppe i 90,7 procent under andra kvartalet.Industrins kapacitetsutnyttjande ökade med 0,5 procentenheter under det andra kvartalet 2017 jämfört med..
PLAY: Glimta in i flygplansfabriken
Cathay Pacific har meddelat att de beställer Airbus nya A321Neo. Skandinaviska researrangören Apollo förfogar redan via sitt dotterbolag Novair över den nya flygplanstypen...
Flygbolag köper Airbus-plan för 33 miljarder
Affären gäller 32 flygplan av nya modellen Airbus A321neo. Cathay Pacific har tecknat en avsiktsförklaring om att köpa 32 nya flygplan från Airbus. Ordersumman..
Emma vill bli chef
Men hur lätt är det när endast 16 av 292 bolag rekryterar en kvinna till toppen? Female Leader Engineer har en vision om att makten i närlingslivet ska bli jämnt fördelad mellan..
PLAY: Restaureringen av Elvis BMW 507
Den 16 augusti var det 40 år sedan ikonen Elvis Presley gick ur tiden. Förutom musiken så älskade han bilar. Han ägde många olika under sitt liv. Den kanske mest..
PLAY: Restaureringen av Elvis BMW 507
Den 16 augusti var det 40 år sedan ikonen Elvis Presley gick ur tiden. Förutom musiken så älskade han bilar. Han ägde många olika under sitt liv. Den kanske mest..
Fortsatt bra försäljningsvolymer för stål
Stark byggkonjunktur och stora satsningar inom infrastruktur tillsammans med fordonsindustrins fortsatta framgångar är bidragande orsaker.Stål- och Metallföreningens..
Svårt för många småföretagare att ta semester
För många småföretagare innebär sommarmånaderna administration, jobbmail och svårighet att vara helt fri från arbete. Det visar en ny undersökning från..
Där spån flyger spelar verktygshållarna en viktig roll i processen
När någon inom precisionsbearbetning diskuterar flygindustrin kommer oftast spånor på tal. Så även hos Pilatus Aircraft Ltd, den enda flygplanstillverkaren i Schweiz. 2016..
Finska tillverkaren etablerar sin första svenska fabrik
Bygget har pågått i flera månader och i september ska all personal vara på plats.Under flera månader har byggnationen av Finnfoams nya fabrik i Kristinehamn..
Porsche återkallar 21.500 bilar
500 fordon finns i Sverige.Efter en överenskommelse med den tyska motortransportmyndigheten KBA  (Kraftfahrtbundesamt) återkallas Porsche Cayenne med 3,0-liters V6..
Branden i industrilokalen misstänks vara anlagd
Branden som härjade under söndagkvällen och -natten var under kontroll tidigt måndag morgon. Polisen ska nu inleda en teknisk undersökning.Det var på söndagkvällen..
Konjunkturuppdatering: Optimism ger starkare investeringar och höjd tillväxt
Överraskande stark tillväxt andra kvartaletPrognosen för BNP-tillväxten 2017 revideras upp till 3 procent. Bakgrunden är den överraskande starka..
Mycket starkare läge än normalt
Tillverkningsindustrin rapporterar fortsatt om ett mycket starkare läge än normal Barometerindikatorn steg marginellt från 112,2 i juni till 112,4 i juli och pekar fortsatt..
Det här är projektens fiende nummer ett
Tommy Olin på projektkunskapsföretaget Wenell förklarar varför projekt går snett och vad man kan göra åt det.Otydliga förväntningar och mål. Det är de..
Människan stjäl jobben från robotar”
I Almedalen tog diskussionen fart om att robotar tar jobben från människor, men är det tvärtom..?EU-kommissionens seminarium “The robot revolution beyond the hype, what is..
Direkt Almedalen: Sveriges styrkor och svagheter i global konkurrens
Hur får vi svenska och utländska företag att lägga sina investeringar i Sverige? Lösningar diskuterades på If Metalls seminarium i Visby. -Vi har viljan till förändring..
Digitalisering hett i Almedalen
I Industritältet så pratas det framtidsindustri och digitaliseringen är ett stort samtalsämne Digitalisering är ett genomgående tema i Almedalen även i år...
Slaget om batterifabriken
Ur tio intressanta alternativ har Northvolt nu vaskat fram två svenska städer som slutligen gör upp om etableringen av Europas största batterifabrik.Northvolt tar nu nästa..
Ny vd till Hexpol
Han blir vd och koncernchef i polymerföretaget per den 1 juli.Som tidigare kommunicerats har Mikael Fryklund utsetts till ny VD och Koncernchef för HEXPOL AB. Mikael..
Svensk gruvnäring säkrare än någonsin
Tack vare teknikutvecklingen och automatiseringen har de farligaste momenten helt enkelt försvunnit ur produktionen, menar Cecilia Andersson, arbetsmiljöexpert på..
Laddhybriden som bara drar 0,1 liter/mil
Finns redan till försäljning i Sverige.En elbil som tankas fullt på bara 3–5 minuter samt en laddhybridbil som drar mindre bensin än en moped. Det är Toyotas..
Fordonskoncernen Geely valde Göteborg för europeisk storsatsning
Kompetensen i det västsvenska fordonsklustret blev avgörande för kinesiska fordonskoncernen Geelys beslut att bygga sitt europeiska innovationscenter på Lindholmen Science Park i..
Smarta textilier nästa tillväxtraket inom industrin
Det handlar inte om områden som traditionellt förknippas med textil, utan det handlar till exempel om vävda kolfiber till flygplans- och bilindustrin samt..
Blir din nästa kollega en robot?
Redan idag arbetar robot och människa sida vid sida och utvecklingen går snabbt framåt. Vilka möjligheter finns och hur tillvaratar vi de tekniska framstegen för..
Melicon får uppdrag av Norrköpings Hamn
Sverige går på högvarv och allt högre krav ställs på effektiva, hållbara containertransporter. Norrköpings Hamn AB är inget undantag.I Norrköpings Hamn arbetar man..
3D-printföretaget utser ny vd
Företaget är en världsledande leverantör av system för additiv tillverkning.EOS har utsett Dr. Adrian Keppler till ny VD och koncernchef för EOS GmbH. Dr. Hans J. Langer..
Nu hävs drönarförbudet
En lagändring har röstats igenom av riksdagen och Tylösands livräddare använder drönare i sommar. Läs senaste drönarnyheterna. I slutet på oktober kom en dom från..
Storvarsel i Göteborgs hamn
Varslet innebär att var tredje medarbetare drabbas i Sveriges största containerhamn. På tisdagen kom beskedet att hamnoperatören APM Terminals - en av världens..
Svenskt universitet i världstopp inom gjuteriteknik och gjutna material
Nu startar man ett nytt projekt i samarbete med Volvo, Husqvarna, Fagerhult, Kongsberg, Comptech, Fueltech, Stena Aluminium och Ahlins i Habo.Jönköping University..
Ny kompetens efterfrågas i fordonsindustrin
Den höga kompetensnivån i Västra Götaland ligger bakom fordonsindustrins snabba tillväxt i regionen. Men när branschen ställer om förändras kompetensbehoven...
Tillverkningsindustrin behöver fler verktygsmakare - nu satsas på en en ny utbildning
Verktygsmakare är idag ett bristyrke och det finns ett stort anställningsbehov inom tillverkningsindustrin. I augusti börjar en ny utbildning i Campus Värnamo.I augusti 2017..
PLAY: En förhandsglimt av nya Audi A8
Helt nya Audi A8 har världspremiär i sommar. Men innan den officiella världspremiären dyker nya Audi A8 upp på vita duken. Nya Audi A8 kommer att presenteras officiellt i samband..
Norden i topp i global ranking av miljöinnovationer
De nordiska länderna är bäst i världen på att främja grönt entreprenörskap – högst rankas Danmark, följt av Finland och Sverige som blir tredje bästa land i världen. Norge rankas..
PLAY: Scania V8 ljuv musik?
Nu lanserar Scania nya generationen V8, vars ikoniska muller är ljuv musik för somliga. Se (och hör) Robert Fahlströms samling med ljudklipp från Scania V8.Läs mer
Minskad industriproduktion i april
Störst minskning visade motorfordonsindustrin.Produktionen inom industrin minskade i april med 2,4 procent jämfört med mars, i säsongrensade tal. Jämfört..
Industrisemester inte längre lika självklart
Förut bommade industrierna igen helt och hållet under fyra veckor mitt i sommaren. Nu ser det annorlunda ut. Den traditionella industrisemestern har suddats ut mer och mer...
Ingenjör i topp hos unga kvinnor
När unga kvinnor får välja drömjobbet blir det ingenjör, vilket skiljer sig från tidigare generationers kvinnor. Ingenjörsyrket har länge haft svårt att locka till..
Svensk industri inte smart nog
- En svagt digitaliserad industri gör det svårt att locka ung kompetent arbetskraft. Svensk industri är på väg in i ett moment 22, menar Daniel Granlycke, expert på..
Han tar över rodret för Proton Group
Har en gedigen bakgrund från olika ledande befattningar från framförallt fordonsindustrin.   David Gustafsson blir den som tar över som ny VD och koncernchef..
Hantverk och precision när nya lyxkupén går i produktion
Nu har produktionen av Lexus nya lyxkupémodell LC för den svenska marknaden kommit igång. De första bilarna kommer i höst.   Måndagen den 22 maj startade..
Fabriksbrand i Västerås
Bolagets kontor är intakt med avtal och dokumentation avseende teknologi och projekt. Under söndagen drabbades Cassandras verkstadslokaler av en brand vilken..
De skolkande KTH-studenterna som uppfann en världssuccé
På nätterna arbetade de med sin uppfinning och på dagarna skolkade de från föreläsningar för att sova. Se filmen om de svenska uppfinnarna.- Ett kylskåp till hemmet, var..
Sundsvallsföretaget landar genombrottsorder till drömkunden
Företaget, som nu räknar med att anställa ytterligare 7-9 personer, är ett steg närmare 100-miljonersmålet. ECP Airtech är specialiserat på industriella system för..
Stor affär till Kirunaföretaget
Uppdraget är en totalentreprenad som bland annat innefattar fyra nya bandtransportörer till LKAB i Kiruna. Kiruna Wagon har uppdraget att i en totalentreprenad leverera en ny..
Okända elbilen som är snabbast i världen
Kan ta kurvor i upp till 235 km/h och skulle i princip kunna köra i taket i en tunnel. Se rekordvarvet på racingbanan Nürburgring. Ett bilmärke som få någonsin..
Husvagns - och husbilstillverkaren KABE gjorde ett bra första kvartal
Med ett bra första kvartal och en fortsatt bra orderingång ser året bra ut för KABE.KABE-koncernens gör ett bra första kvartal med en ökningom 12% och med en bra..
Aldrig förr har industriföretagen varit så positiva till automation som nu
Intresset för automation är på topp hos de svenska företagen, men Anders Ekdahl, ordförande för AutomaTHINK, efterlyser tydligare politiska satsningar. En stor majoritet av..
Kapacitetsutnyttjande i industrin stiger
Nyttjandegraden upp till 90 procent i första kvartalet.Industrins kapacitetsutnyttjande ökade med 0,4 procentenheter under det första kvartalet 2017 jämfört..
Effektiv produktion, smarta lösningar och hög automationsgrad i Värnamo
Utställarna noterade än en gång en ökning av antalet besökare när Värnamo IndustriExpo gick av staplen för sjunde gången. Svensk Verkstad var på plats. Se bilderna.Årets..
Stålförsäljningen fortsätter uppåt
Det här är dragloken som bidrar till den positiva utvecklingen.   Stål- och Metallföreningens index över försäljningen av stålprodukter..
Världens första fartygstunnel byggs i Norge
En 1,7 kilometer lång tunnel ska byggas genom halvön Stadlandet som är en av de mest väderutsatta och farligaste sträckorna längs norska kusten. Se filmen om projektet.2023 ska..
Sjunde gången för Värnamo Industri Expo
Konkurrenter som samarbetar har blivit tradition i Värnamo. I år bjuder 14 företag i samarbete med Värnamo Närings-liv in till den sjunde upplagan av Värnamo IndustriExpo, ett..
Mikael Damberg pratar på Sweden-China Green Cooperation
Mikael Damberg talar på Sweden-China Green Cooperation Conference i StockholmPå tisdag den 9 maj deltar närings-och innovationsminister Mikael Damberg på..
SSG får i uppdrag av regeringen och Vinnova att bedriva digitaliseringsprojekt inom industrin
SSG har fått i uppdrag av regeringen och Vinnova att bedriva en förstudie för att etablera ett standardiserat datautbyte inom industrin. Detta meddelades under gårdagen på en..
Machokultur ökar olycksstatistiken på mansdominerade arbetsplatser
Ny rapport visar att köns- och yrkesideal från en industriarbetartraditionen, där fysisk styrka, uthållighet och förmåga att utstå smärta är betydande riskfaktorer. Nio av tio..
Få nya innovationer har utvecklats inom pressteknik för tunnplåt de senaste årtiondena - tills nu
Möt Tribotextil, en av de nominerade företagen i Venture Cup väst, och se deras smarta och miljlövänliga lösning.   Företaget Tribotextil AB, nominerade i Venture..
Nu förbereder EU för självkörande fordon
EU-projektet CoExist som ska förbereda städer för införandet av självkörande fordon, har tilldelats 33 miljoner. VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut är största..
8 svenska kommuner aktuella för Europas största batterifabrik
Vid en presskonferens på onsdagen avslöjade f.d. Tesla-chefen vilka kommuner som gått vidare avseende etablering av batterifabriken Northvolt. Northvolt går vidare med..
Urstark syn på läget bland industriföretagen
Företagen ovanligt nöjda med orderstockarnas storlek i nuläget.Uppgången beror till största delen på tillverkningsindustrin vars konfidensindikator steg hela 11,3..
Bilmärket med flest fans?
Få bilmärken har så fanatiska entusiaster som just Alfa Romeo. Det enda bilmärke som kommit i närheten av Alfa Romeos trogna skara av bilägare, är faktiskt Saab.I över 100..
Blir du bortsållad vid rekrytering?
Trenden är tydlig. Allt fler företag sorterar bort kandidater efter att ha kontrollerat dem i sociala medier.Att kontrollera kandidater i sociala medier som Facebook och Linkedin..
Fyra av fem känner ingen oro över att bli ersatta av en robot
Inom tjugo år beräknas 2,5 miljoner arbeten i Sverige att utföras av en robot, maskin eller dator. Ändå visar en ny undersökning av Visma genomförd av Sifo, att endast en av fem..
Kinesisk stålproduktion når rekordnivå
Under mars ökade landets stålproduktion till ny nivå. Ökningen i mars var 1,8 procent till 72 miljoner ton. Därmed noteras en ny rekordnivå vad gäller..
Sörredsmotet: ny avfart till Volvo
Väg 155, Torslandavägen, mellan centrala Göteborg och Torslanda är en mycket trafikerad och enligt studier en av de mest olycksdrabbade i Göteborg. Nu byggs korsningen om till..
Sandbäckens utser ny CEO
Han har en bakgrund från bland annat Image Systems och Schneider Electric.För att leda det fortsatta arbetet med fokus på tillväxt av Sandbäckens,..
Tyst minut måndag klockan 12.00
Sveriges statsminister Stefan Löfven har utlyst en nationell tyst minut, måndag den 10 april klockan 12.00, för offren i fredagens attack. Stockholms stad arrangerar i anslutning..
Bill Gates spår om framtidens heta branscher och jobb.
I en intervju för en tid sedan med CNBC, så berättar Bill Gates om att framtidens jobb och branscher tillhör ingenjörer och vetenskapsmän/kvinnor Ikoniska entreprenören och..
Vet du i vilket skick dina däck är?
Dags att byta till sommardäck. Svensk Verkstad ger dig lite tips från Nokian DäckNär fåglarna börjar twittra och tussilagorna dyker upp så börjar..
Atlas Copco donerar pengar till Female Leader Engineer
Tillsammans med SSAB, Ericsson, Fortum, Scania, Sandvik, Stora Enso och Skanska påbörjas i höst en spännande resa för tjugo framstående kvinnliga ingenjörer.   För..
Nu har Sveriges 33 hetaste teknikbolag korats
På tisdag kvällen presenterades vinnarna i 33-listan.Ett analysverktyg från företaget 1928 Diagnostics som kan bli ett viktigt vapen i kampen för att hindra att..
Orderingången ökar inom industrin
Annan transportmedelsindustri står för den största ökningen - nära 200 procent.Enligt SCBs senaste statistik ökade industrin totala orderingång med 7,9 procent i..
Brexit bromsar svensk export
Ny statistik visar att värdet av den svenska varuexporten till Storbritannien föll med 15 procent 2016, till 71,9 miljarder kronor jämfört med 85,5 miljarder 2015. - Flera..
Industrirobotar - Vad är det?
Många är rädda för att robotisera vårt samhälle med rädslan att robotorna kommer att ta över människors arbeten.Teknik och produktion innehåller branscher som utsätts..
Ettåring sätter fingret på ohälsosam stress i arbetslivet
Under ett år har Arbetsmiljöverket i drygt femhundra inspektioner använt de nya föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö som infördes 31 mars 2016. Reglerna..
Företagen ser ljust på den närmaste framtiden
Barometerindikatorn föll i mars för tredje månaden i rad, från 110,8 i februari till 109,2. Nedgången drivs av tillverkningsindustrin och hushållen. Barometerindikatorn..
Dags för utsläppsfri industri
EU satsar nu ca 45 miljoner kronor på att ta reda på hur industribranscher som är ”värst i klassen” ska bli smarta...EU satsar nu ca 45 miljoner kronor på att ta reda..
Allt fler och allt mindre företag gör som fordonsindustrin: satsar på automatiserad svetsning
Svensk Verkstad tittar på trenderna och utvecklingen inom svetsning.Utvecklingen inom svetsning handlar idag inte minst om en ökad automatisering, men även metoder som..
Flexibel finansiering hjälper tillverkare att dra nytta av den fjärde industriella revolutionen
Ekonomichefer inom tillverkningsindustrin står inför en stor utmaning när det gäller att finansiera uppgraderingen av verksamheten till den nya generationens tillverkningsteknik..
Digitalisering inom industrin ända ned på verktygsnivå
– Det är Industri 4.0 och obemannad körning som är grejen just nu, säger Niklas Lindqvist på Iscar. - Om vi i 20 år har pratat om produktivitet, att det ska gå så..
Hon är näringslivets mäktigaste kvinna 2017
Se vinnarna i varje kategori när Veckans Affärer utser näringslivets 125 mest inflytelserika kvinnor.   För nittonde året i rad kartlägger och utser..
Franska biljätten köper GM Europe
Nu är det klart Opel och Vauxhall hamnar i Franrike. ”En känslosam dag”, säger Opelchefen Karl-Thomas Neumann. PSA Group köper GM Europe för 21 miljarder.Dagens Industri med..
Gruvindustrin visar en försiktig optimism tack vare ökade råvarupriser
Gruvindustrin tar nya tag när råvarupriserna stigerBranschen har flera tuffa år bakom sig och står nu inför avgörande affärsmässiga..
Robotar borde betala skatt
Microsoftgrundaren Bill Gates föreslår någon form av skatt på robotar, det skulle minska rädslan för vad innovation kan åstadkomma.Microsoftgrundaren föreslår..
Starkare läge än normalt enligt Konjunkturinstitutet
Tillverkningsindustrins företagare ger en positiv syn på framtidenKonfidensindikatorn för tillverkningsindustrin föll 1 enhet i februari, men fortsätter visa..
Hans Rosling och den magiska tvättmaskinen
Professor Hans Rosling har gått ur tiden. Han var en folkkär folkbildare som blev känd för sina pedagogiska föredrag. Här i ett rafflande föredrag om industrialisering och..
Han tar över klubban för RISE
Sveriges största forskningsinstitut har utsett ny ordförande. Jan Wäreby är ny styrelseordförande för RISE Research Institutes of Sweden. Beslutet fattades..
Så blev Sverige en bryggarnation
Carlsberg Sverige satsar just nu nära en halv miljard i sina anläggningar i Falkenberg och Ramlösa och över landet startas nya mikrobryggerier. Ölintresset i Sverige är på topp...
Svensk industri tappar fart
Industriproduktionen sjönk 1,8 procent i december jämfört med november, enligt säsongsrensad statistik från SCB. Jämfört med samma månad föregående..
Full rulle i Ferrari-fabriken
Under 2016 tillverkade Ferrari 8.014 bilar. 2017 ska man öka till 8.400 bilar. Följ med in i den magnifika bilfabriken i Italien.Det italienska prestigebilmärket Ferrari..
Risk att jobbtillväxten tappar tempo i väst
Samtidigt som konjunkturen är fortsatt stark i Göteborgsregionen är det svårt att hitta efterfrågad kompetent personal inom främst teknik, IT, bygg och..
4.0 på riktigt på Hannover Messe
På dagens presskonferens för Hannover Messe- Industrial Automation, som går stapeln i Hannover 24-28 april, pratades det Industri 4.0, automation och energi. På Hannover..
Bristande miljökunnande hos svenska tillverkningsföretag
EU vill införa cirkulär ekonomi på bred front i Europa, men bara åtta procent av svenska tillverkningsföretag har tillräcklig kunskap.I en cirkulär ekonomi behåller en..
Ljust stämningsläge i konjunkturen
Tillverkningsindustrin backar något.Barometerindikatorn fortsätter att visa på ett ljust stämningsläge bland företag och hushåll. Den sjönk..
Almi Invest satsar i svenskt robotföretag
Pengarna ska gå till lanseringen av Linköpingsföretagets första produkt.   Almi Invest investerar 2,2 miljoner kronor i CBot, som utvecklar en plattform för mobila..
Allt fler företag säljer digitalt till andra företag
E-handel har hittills handlat mest om att sälja till konsumenter. Nu visar en ny årlig undersökning att mer än hälften av de svenska företagen börjat använda digital..
Allt fler företag säljer digitalt till andra företag
E-handel har hittills handlat mest om att sälja till konsumenter. Nu visar en ny årlig undersökning att en stor andel svenska företag, 57%, redan idag använder digital..
Kraftig uppgång för stålförsäljningen
Svenska fordonsindustrin samt den höga aktiviteten inom bygg och infrastruktur ligger bakom framgångarna.   Stål- och Metallföreningens index över..
Einstein-roboten kan vara din framtida personliga assistent
Roboten Professor Einstein debuterade på CES - Consumer Electronics Show i Las Vegas i början av januari. Professorn är den första kommersiella produkten från den..
Rekordorder till Caterpillar
Skåneföretaget tillverkar helt okrossbara isolerglas och är ensamt i världen om sin produktionsmetod.   Ett av Nordens största bygg- och uthyrningsföretag -..
Idag startar rättegången
På tisdag morgonen anlände Saab Automobiles förre ordförande Victor Muller tillsammans med sin advokat Hans Strandberg till Vänersborgs tingsrätt. Strax efter kom även..
Unga har en mer optimistisk syn på arbetsmarknaden
Andelen unga i Sverige som känner sig trygga på arbetsmarknaden har ökat under det senaste året visar en ny undersökning. Men det finns stora skillnader i upplevd trygghet..
Svenska stuntkvinnan som kör skiten ur bilarna i Hollywood
Hon är en av Hollywoods tre skickligaste kvinnliga förare. Målet är att bli allra bäst.Att drifta, köra jätte snabbt på racingbana och sladda med exklusiva bilar...
Sveriges nya oceanfartyg blir spanskbyggt
69 meter långt och extremt tystgående. Det nya forskningsfartyget beräknas kunna sjösättas sommaren 2018.Det spanska varvet Armon har fått uppdraget att bygga Sveriges nya..
Se nya Lexus Sport Yacht glida fram över ytan
Lexus Sport Yacht är en snabb 42-fots daycruiser i kolfiberkonstruktion, med plats för åtta personer och med en toppfart på 43 knop.Det var i förra veckan som Lexus..
Premiärministerns stora tal: hård brexit
Igår kom beskedet från Storbritanniens premiärminister Theresa May. Storbritannien lämnar EU:s inre marknad.  – Jag vill vara tydlig med en sak: vad jag föreslår..
Stark arbetsmarknad i Sverige
Arbetslösheten fortsätter att minska och antalet varsel var under 2016 nere på den lägsta nivån sedan 2007.  Arbetslösheten fortsätter att minska, en trend som har..
Premiumbiltillverkare presenterar daycruiser i nytt båtkoncept
Biltillverkaren vill utvidga sina livsstils- och nöjesprodukter och visar nu en sport yacht i kolfiberkonstruktion.Lexus har hittills varit känt som tillverkare av tysta,..
SCB-Ökad industriproduktion i november
Statistiknyhet från SCB 2017-01-10 9.30 Produktionen inom industrin ökade i november med 1,2 procent jämfört med oktober, i säsongrensade tal. Jämfört med november föregående år..
Vindkraft – Förslag till reviderad vindkraftsstandard nu på remiss.
För konstruktion och provning av vindkraftverk är det den internationella standarden IEC 61400 som gäller och nu pågår en översyn av standardens första del, IEC 61400-1, med..
Storbolagens betaltider särbehandlas visar undersökning
En undersökning från Alektum Group visar att 30 dagars kredittid fortfarande är vanligast i näringslivet. Men storbolagen särbehandlas och får ofta längre kredittid. Dessutom är..
Vad blir framtida intäktskällan för biltillverkarna?
Det kommer att bli svårt att tjäna pengar på att bygga bilar i framtiden. Det framgår av en rapport som släppts i samband med CES-mässan i Las Vegas i veckan.Det kommer att bli..
Sveriges mest sålda bil 2016
2016 blir ett toppår för svensk bilmarknad med 372 300 nyregistrerade bilar och Sveriges mest sålda bil skriver historia.Volkswagen Golf blev Sveriges mest sålda bil 2016,..
I år om tomten med drönare
Se Casey Neistat och hans hemmabyggda drönare som kan lyfta en hel människa...Läs mer
Arbetsgivarjulen lyfter svensk BNP
Maximalt antal arbetsdagar 2016. Det lyfter Sveriges BNP med miljarder, enligt Konjunkturinstitutets beräkningar.Med julafton på en lördag blev det en full arbetsvecka..
Var rädd om dig och välj den säkra vägen i jul
Ungefär två miljoner människor beräknas ge sig ut i jul- och nyårstrafiken. I år kommer trafiken dessutom att vara mer intensiv då det inte är några lediga dagar innan jul- och..
Uppdraget: Bygga hemliga testbanor åt bilindustrin
I decennier har biltillverkare världen över valt Sverige och Lappland för att testa sina kommande produkter. Men även i Lappland kan det kalla vädret skifta så nu har ett antal..
Bilfinger tecknar avtal med Siemens
Bilfinger Industrial Services Sweden AB har stärkt sitt samarbete med Siemens Industrial Turbomachinery AB och tecknat ett nytt 3-årsavtal gällande isolering av..
Historisk nivå för tillverkningsindustrin
Konunkturinsitutets barometer pekar på en betydligt starkare ekonomisk tillväxt än normalt, främst driven av tillverkningsindustrin.Barometerindikatorn, som mäter..
Nya svenska supermaskinen skapar jobb i Norrköping
Maskinen är en smart energiuppfinning på väg mot världsmarknaden. Produktionen av maskinen ska ske i Norrköping och redan nu anställs 25 personer. Det berättar..
Ännu en affär till småländska FlexQube
En global fordonstillverkare lägger order på transportracks för användning i deras största fabrik i Sverige. Företagets framgångar skapar ringar på vattnet i Småland.Igår..
Nya order från USA ökar orderingången med 200 procent
Dräxlmaier och ett stort amerikanskt bolag i bilindustrin beställer FlexQubes materialhanteringsvagnar. Dräxlmaier har lagt en uppföljningsorder på 121..
Företaget som chippar sina anställda
Personalen kan komma in genom porten utan att ta upp nyckelknippan eller trycka någon kod. – Jag har alltid velat vara en liten procent robot, säger Olivia Axelsson, på..
Teknikkonsulten får ny vd
Den 1 januari 2017 tillträder Jonny Stridh som vd för den svenska verksamheten.Jonny Stridh blir ny vd för teknikkonsultblaget Pöyry Sverige med cirka 480 medarbetare..
Busstillverkaren inleder förhandlingar med facket
Behöver anpassa personalstyrkan till rådande produktionsläge.För att säkra bolagets långsiktiga överlevnad och skapa uthållighet så kommer Hybricons..
Shaken or stirred? Låt en robot mixa drinken
Lämna din beställning på en Ipad – och låt sedan en robot blanda till din cocktail innan middagen. Se italienska robotföretaget Makr Shakrs samarbete med kryssningsrederiet Royal..
Shaken or stirred
Möt framtiden ombord genom att lämna din beställning på en Ipad – och sedan låta en robot blanda till din cocktail innan middagen. På världens största..
Tysk industri går som tåget
Jämfört med motsvarande månad året före steg orderingången 6,3 procent.Det visar statistik från det tyska ekonomidepartementet, enligt Bloomberg..
Västsverige loket i svensk verkstadsindustri
Verkstadsrapporten 2016/17 visar upp en ljus bild av svensk verkstadsindustri och det är tydligt att Västsverige är loket i svensk verkstadsindustri. I rapporten har de 100..
Ökad orderingång till svensk industri
En majoritet av industrins delbranscher visade positiv utveckling i oktober. Industrins totala orderingång ökade med 1,9 procent i oktober jämfört med..
Lättare, bättre och billigare pressverktyg till Volvo Cars i Olofström
Framtagning av pressverktyg är en lång och dyr process i varje bilprojekt. Sedan drygt ett år tillbaka samarbetar Blekinge Tekniska Högskola med Volvo Cars för att ta förbättra..
Självkörande fartyg i Östersjön
Det kan bli verklighet om 10 år. Varken kapten, maskinist eller matros. Rolls Royce har startat ett samarbete med finska VTT.Industrikoncernen Rolls Royce samarbetar med finska..
Fortsatt stark export från Göteborg
Än så länge går det bra för de exportintensiva företagen i Göteborg, men både Storbritannien och USA är bland de viktigaste marknaderna för regionen. Många företag har dessutom..
Oförändrad export av verkstadsvaror
Samtidigt ökade importen av verkstadsvaror under tredje kvartalet.Exportvolymen av verkstadsvaror var oförändrad under det tredje kvartalet. Inom detta varuområde..
Axel Johnson säljer Mekonomen
Axel Johnson säljer sina aktier i Mekonomen Group till en av världens främsta distributörer av fordonsprodukter, som nu blir ny huvudägare i bildelsföretaget.Axel Johnson AB och..
Elbusstillverkaren Hybricon behöver mer kapital
Bolagets styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission på 30-35 miljoner kronor för att säkra bolagets finansiella situation fram tills nya order och nästa produktionsfas..
Audi rekryterar utvecklingschef från Volvo
En verktygsmakare med diger meritförteckning.   Peter Mertens har utnämnts till ny teknisk Utvecklingschef och medlem i ledningsgruppen för AUDI AG. Han kommer..
Ljust stämningsläge i ekonomin
I näringslivet bidrog tillverkningsindustri, bygg- och anläggningsverksamhet samt privata tjänstenäringar till uppgången enligt Konjunkturinstitutets senaste..
Världens snabbaste elbil
Om man sätter plattan i mattan håller laddningen inte mer än 12 minuter... se filmklippet från tävlingsbanan i Nürburgring.Kinesiska NextEV EP9 är världens snabbaste..
Investeringsrundan landade på 12 miljoner kronor
Svenska Uniti bad om 5 miljoner för att bygga en prototyp av sin revolutionerande elbil. Det målet nåddes på två dagar. 2018 ska den kunna förbokas.Det skriver Veckans..
I år vill vi ha teknikprylar av tomten
HUI Research har nu avslöjat årets julklapp 2016. Philip Haglund, grundare av appen Veckopengen, listar även ungdomarnas topp 3 till jul. Digitalisering och upplevelser dominerar..
Årets entreprenör i östra Sverige utmanar branschjättarna
Det började med ett exjobb på Gislavedsföretaget. Nu äger han hela företaget som under hans ledning har gått från att vara legotillverkare till att fokusera på egna..
Lexus till rymden
Lexus inleder kreativt samarbete med regissören Luc Besson kring science fictionfilmen ”Valerian and the City of a Thousand Planets” premiär. Tillsammans med filmmakarna har..
Trög industriproduktion i USA
USAs industriproduktion var oförändrad i oktober, jämfört med månaden före. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt. I september sjönk industriproduktionen med reviderade 0,2..
Industriproduktionen ökar mest
Produktionen inom näringslivet ökade med 2,4 procent i september jämfört med augusti. Störst var ökningen inom industrin.Produktionen inom näringslivet ökade med 2,4..
Bilföretaget som vill rädda världen
Den traditionella bilen är inte anpassad efter våra liv, den är byggd för att rymma en stor förbränningsmotor. Om alla skulle bete sig som vi gör i Sverige skulle det behövas 4,2..
Orderingången ökar för industrin
Störst ökning visar maskinindustrin, medan stål- och metallverk visade störst minskning.Industrins totala orderingång ökade med 7,3 procent i september..
Kompetensbrist hotar Sveriges postition som innovationsland
Sverige toppar listan över de mest pressade arbetsmarknaderna i världen, med stor brist på vissa kompetenser, mest oflexibel utbildning och ett högt lönetryck. Om inte trenden..
Stålvolymerna oförändrade
De ledande leverantörerna av stål och metaller levererar i runda tal 1,5 miljoner ton per år till den svenska marknaden. Trots bygg- och fordonsindustrins starka konjunktur, står..
Bus eller godis med sällskapsroboten Kirobo Mini
Lagom till Halloween-helgen klädde Toyotas lilla, personliga sällskapsrobot ut sig till pumpa och andra läskiga saker. Se Kirobos olika förklädnader. Men kanske är den 10..
Kirobo Halloween
Kirobo Läs mer
Fackens krav hotar industrin
Det är inte försvarbart att år efter år kräva att reallönerna höjs utan att vi har åstadkommit mot­svarande produktivitetsförbättringar och en ökad intjäningsförmåga hos..
Digitalisering ökar affärerna för plåtbearbetningsindustrin
Så gick tongångarna när den 24e internationella plåtbearbetningsmässan, EuroBLECH 2016, avslutades i helgen. Arrangörerna summerar fem framgångsrika mässdagar med..
Digitaliseringstrenden ökar affärsmöjligheterna för plåtbearbetningsindustrin
Så gick tongångarna när den 24e internationella plåtbearbetningsmässan, EuroBLECH 2016, avslutades i helgen. Arrangörerna summerar fem framgångsrika mässdagar med..
Nu samlas plåtspecialisterna
Mässan EuroBLECH 2016 öppnar i Hannover idag. Svensk Verkstad tar pulsen på några svenskar som kommer att vara där.Från och med tisdag och fem dagar framåt är..
Nu samlas plåtspecialisterna
Mässan EuroBLECH 2016 öppnar i Hannover idag. Svensk Verkstad tar pulsen på några svenskar som kommer att vara där.Från och med tisdag och fem dagar framåt är..
70 miljoner till effektivare vattenhantering i processindustrin
Nu startar EU-projektet Inspirewater. I Sverige ska nya lösningar testas på en av Sandviks produktionsanläggningar.Med elva partners och över 70 miljoner kronor i ryggen ska..
Maskintillverkaren får storuppdrag när superfabriken ska byggas
Fabriken i Piteå ska bli Europas modernaste i sitt slag och specialmaskinstillverkaren Forsell Maskin har fått ett av deluppdragen.   Lindbäcks i Piteå bygger..
Altran förvärvar BENTELER Engineering
BENTELER Engineering är ett tyskt företag som specialiserat sig på konstruktion och produktutveckling inom fordonsindustrin. Altran investerar för tillväxt i Tyskland..
IT-jätten satsar på fordonsindustrin
Ser en stor marknadspotential i framförallt Västsverige och rekryterar nyckelroll. Fordonsindustrin är ett mycket viktigt kundsegment CGI Sverige, som är en stor..
Hej Industrin! tar sikte på nästa generation
Bilden av industri i Sverige är positiv men enligt en undersökning gjord av Demoskop 2014 är kunskapen om industrin lägre bland de yngre. Hej Industrin! är ett projekt som syftar..
Reparbete på hög höjd
Nu ska rostangreppen på Kaknästornet åtgärdas.   - Ett unikt objekt med unika förutsättningar, menar Anton Torsholm, VD på Klätterservice. Det..
Slaget om räckvidden
Hur långt går en elbil? Det blir en av de hetaste frågorna på eCarExpo – Nordens första elbilsmässa. Kampen om vilken bil som går längst på en laddning..
EU inför tullar på import av kinesiskt stål
Tullarna gäller två typer av stål från Kina. Som resultat av den granskning som EU inledde i början av året, inför EU nu tullar på import av två typer av..
ABB-roboten Bruno bakar pizza i Silicon Valley
I Silicon Valley har robotarna hittat till pizzaköket. Den teknikintresserade vice vdn Alex Garden på Zume Pizza har digitaliserat hämtpizzan och har bland annat..
SCB: orderingången har minskat
Industrins totala orderingång minskade med 9,8 procent i augusti jämfört med juli. Jämfört med augusti föregående år minskade orderingången med 5,6..
Toyota börjar sälja sällskapsroboten Kirobo Mini
Den kan delta i vardagliga samtal på japanska och vrider huvudet mot den människa som talar med den, samtidigt som den rör händer och huvud.   Nästa år..
Automatica tog täten
Automationsmässan i München har slagit alla rekord. 2016 växte den med 30 procent. – AUTOMATICA 2016 har slagit alla rekord. Framför allt har antalet internationella..
20 deltagare klara för årets Female Leader Engineer
Nu inleds en intensiv period tillsammans med sex industriföretag innan prisceremonin den 23 november. Syftet är att skapa en plattform som leder till att fler rekryterar..
Ståljättarnas krav: stäm Kina
Fyra USA-baserade ståltillverkare vill att USA:s handelsdepartement stämmer kinesiska konkurrenter. De amerikanska ståltillverkarna menar att kineserna, genom att..
Öka konkurrenskraften med en bättre inköpsfunktion
Enligt en ny rapport från KPMG använder bara hälften av företagen sina inköpsfunktioner fullt ut för att styra direkta utgifter. - Det verkar finnas stort utrymme för många..
Nya hyperbåten - svensktillverkad och helt i kolfiber
Resultatet av unikt samarbete: en katamaran på drygt 30 fot, utrustad med dubbla Mercury Verado 400R (2 x 400 hk). Båten kommer att tillverkas i Sverige med den senaste..
Med enhjuling på skorstenskanten
Flaviu Cernescu och hans kompis klättrar upp på den stora skorstenen i rumänska staden Targu Jiu. På en enhjuling cyklar han runt kanten på den 256 meter höga..
Med enhjuling på skorstenskanten
Flaviu Cernescu och hans kompis klättrar upp på den stora skorstenen i rumänska staden Targu Jiu. På en enhjuling cyklar han runt kanten på den 256 meter höga..
Världens längsta glasbro har öppnats - och stängts
Under slutet av sommaren öppnade den 430 meter långa glasbron, designad av israeliske arkitekten Haim Dotan. Se några hisnande klipp. Bron sträcker sig över ett 300..
Ny rapport: Göteborg dammsuger landet på arbetskraft
I slutet av augusti meddelade bland annat Volvo Cars att man startar en stor svensk rekryteringskampanj för att få tag på 400 nya ingenjörer, detta på en redan brännhet..
845 miljoner till innovationer skapar möjligheter
Regeringens satsning på innovation, som presenterades i förra veckan gläder RISE vd Pia Sandvik: ”Nu får vi ännu bättre möjlighet att skapa nytta för näringslivet”.Den 16..
Nominera Årets Tekniker 2016
Enligt studier beräknas det att år 2030 råda brist på över 50 000 ingenjörer. För att stärka Sveriges långsiktiga konkurrenskraft vill Handelskammaren genom ”Årets Tekniker”..
Nu är nomineringarna klara till Women’s Board Award 2016
Utmärkelsen ska främja styrelsekompetens och lyfta fram framgångsrika kvinnliga styrelseledamöter som har ordförandepotential i större bolag. Den 13 oktober delas Women’s Board..
Polisen dresserar örnar i kampen mot drönare
Holländska polisen är först i världen med att rekrytera örnar i kampen mot drönare som flyger in över olämpliga områden eller som används för kriminell verksamhet.Michel Baeten..
Smartare robotar som är närmare människan
– Potentialen för kollaborativa robotar, det senaste steget i robotutvecklingen, är enorm i nya användningsområden och behov som uppstår i gränslandet mellan manuell produktion..
Damberg står fast vid kvoteringsförslaget
I fredags meddelade regeringen att man lägger ett lagförslag om kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser. Förslaget har fått massiv kritik, men näringsminister Damberg står..
Högkonjunktur för småföretagen som ser ljust på framtiden
Förväntningarna inför kommande år pekar på en fortsatt tillväxt även om konjunkturen mattas av något. Samtidigt som sju av tio småföretag ser goda möjligheter att växa finns det..
Investeringslystna kineser besöker Göteborgsregionen
Ett 30-tal kinesiska företag med Geelys styrelseordförande Li Shufu i spetsen besöker Göteborg 13 september. Bolagen omsätter tillsammans mer än 3 000 miljarder kronor och på..
Arbetsmiljöverket granskar bemanningsbranschen
Antalet arbetsolyckor ökar inom bemanningsbranschen. Nu genomför Arbetsmiljöverket en granskning, där man bland annat kommer att titta på arbetsgivarens..
Industrins orderingång ökade i juli
Industrins totala orderingång ökade med 4,7 procent i juli jämfört med juni, i säsongrensade tal. Jämfört med juli föregående år ökade orderingången med 5,2 procent, i..
Elbusstillverkaren i skamvrån på börsen
Elbusstillverkaren Hybricon flyttas nu till Aktietorgets observationslista. Skälet är ett flertal brister i företagets informationsgivning. Det uppger Aktietorget i ett..
Volvo Amazon fyller 60 år
Vi celebrerar och tittar på några tidiga reklamfilmer.Läs mer
Svensk industri i unikt samarbete om framtidens fartyg av underhållsfritt rostfritt stål
Ett prototypfartyg i höghållfast och underhållsfritt rostfritt stål. Det är resultatet av ett unikt samarbete mellan AGA, Saab, Sandvik, Scania och Swedish Steel Yacht. Swedish..
Annie Lööf besökte Stora Ensos nya innovationscenter i Stockholm
Idag, 30/8, besökte Centerpartiets partiledare Annie Lööf Stora Ensos innovationscenter i Stockholm. Hon fick en inblick i företagets innovationsarbete och en guidad tur i de nya..
Förbjudna kemikalier hittade i mjuk plast
Kemikalieinspektionen har hittat förbjudna kemikalier i nästan var tionde vara av plast som har analyserats i ett tillsynsprojekt. Bland annat hittades otillåtna ämnen i en..
Business Swedens mätningar: Exporttemperaturen sjunker
Exportchefsindex som tar temperaturen på svenska exportföretag föll till 53,9 det tredje kvartalet, från 58,8 föregående kvartal. Trots nedgången ligger EMI (Export..
83 % av de kvinnliga ingenjörsstudenterna vill bli ledare i framtiden
Det vittnar om en enorm potential på de tekniska högskolorna i Sverige. Idag öppnar ansökan till Female Leader Engineer.Genom att synliggöra högpresterande..
Titta den flyger
Den lär vara världens största flygfarkost i drift. 92 meter lång rymmer luftskeppet Airlander 37 000 kubikmeter helium. Enligt tidningen Ny Teknik utvecklades luftskeppet..
Sänkt resultat och ny vd hos Midway
Teknik- och handelsgruppen Midway Holding redovisar ett resultat efter skatt om 2 miljoner kronor. Gruppen befinner sig i en pågående omstrukturering av verksamheten och den 1..
Nedåt i näringlivets produktion
Industriproduktionen och byggproduktionen minskade med 1,2 respektive 0,5 procent i juni jämfört med föregående månad.Det visar SCBs senaste siffror. Samtidigt ökade..
Ny lösning från Audi sparar bränsle och ökar komforten
Audi har utvecklat prototypen ”eROT” – där elektromekaniska roterande stötdämpare ersätter dagens hydrauliska dämpare. Idén bakom eROT-systemet är lika enkel som genial: ”Varje..
Världens mest sålda bil fyller 50 - men det började med vävstolar
Toyota Corolla - världens mest sålda bilmodell, fyller 50 år i höst. Se den fascinerande filmen om företagets grundare Sakichi Toyoda43,6 miljoner bilar som kallas Toyota Corolla..
Att åldras 12 år på 19 veckor
Det är verkligheten för bilarna som passerar Audis kvalitetskontroll. De utsätts för extrema påfrestningar som tropisk hetta, arktisk kyla, salt och lera. Audis kvalitetskontroll..
Kinas stålexport ökar trots strafftullar
Den kinesiska exporten av stål har fortsatt att öka, trots att allt fler länder inför olika former av handelshinder. I juli steg exporten med 5,8 procent jämfört..
Minskad industriproduktion
Orderingången i juni ökade dock något jämfört med månaden innan.Produktionen inom industrin minskade i juni med 0,4 procent jämfört med maj. Jämfört med juni..
Ökad industriproduktion i Tyskland
Industriproduktionen i Tyskland ökade i juni enligt statistik från det tyska ekonomidepartementet. Industriproduktionen i Tyskland ökade 0,8 procent i juni..
En miljon Audi Q5 har rullat av produktionsbandet
I Ingolstadt i södra Tyskland bygger de anställda fler än 650 bilar av modellen per dag. Audi Q5 har utvecklats till en riktig kundfavorit och finns i över 100 länder.I torsdags..
Historisk räntesänkning i Storbritannien
Igår beslutade Bank of England att sänka sin viktigaste styrränta, för första gången sedan 2009.Den brittiska centralbanken, Bank of England, beslutade igår att sänka..
Elbilen som spräckt drömgränsen
En Corvette som konverterats till eldrift. På landningsbanan vid Kennedy Space Center i Florida nådde den 331 km/h (205,6 mph). Det skriver amerikanska Genovation - The green car..
Sju av tio småföretagare tänker jobb under semestern
Fler än sju av tio småföretagare har jobbet i tankarna även när de är lediga. Främst handlar det tankar om hur företaget ska utvecklas och oro inför framtiden. Det visar en ny..
Audi boostar förarens hälsa genom ny teknik
Blir medgrundare till ”The Flying Health Incubator”.AUDI AG blir medgrundare till ”The Flying Health Incubator” i Berlin som stödjer och utvecklar digitala innovationer..
Gamla ägarna köper tillbaka konkursdrabbad verkstad
Den 11 juli i år försattes Toréns mekaniska verkstad i Mörrum i konkurs. Nu köper de gamla ägarna tillbaka bolaget.Det uppger tidningen Sydöstran. Med skulder på..
Nedåt i Kinas fabriker
Aktiviteten i Kinas tillverkningssektor sjönk oväntat något i juli jämfört med månaden innan, visar landets officiella inköpschefsindex (PMI). Indexet minskade till 49,9 i..
Företagen rapporterar om brist på arbetskraft
Barometerindikatorn, som sammanfattar hushållens och företagens syn på ekonomin, föll från 103,0 i juni till 102,2 i juli. Bland företagen bidrog tillverkningsindustri och..
Du och din robot
– Säg en dålig sak med en robot. – I dagsläget har de inga känslor. – Ja, det är ju ett problem. Hur ska du göra med det då? – Implementera känslor. Fredrik Löfgren,..
30 juli är industrimannen Lennart Bylock sommarpratare
– Jag har varit med om en otrolig resa genom livet, en resa som jag är väldigt tacksam för. Jag har varit på rätt plats under rätt tid, och kanske har jag också varit rätt..
Robotarna, människorna och jobben
Med eller mot robotar in i framtidens arbetsliv var rubriken på ett seminarium hos Högskolan Väst i Västsvenska Arenan intill strandkanten i Visby mitt i Almedalsveckan. Vi kan..
Bästa tipslistan för bilsemestern
Nu inleds semesterperioden och många kommer att åka på bilsemester i Europa. Här kommer tipsen som underlättar och gör bilsemestern till en härlig och säker upplevelse. Att..
Svensk industri vittrar renässans
Hur får vi fart på industrin var samtalsämnet under onsdagseftermiddagens seminarium i industritältet i Almedalen. Det var många på plats och medverkande gjorde bl.a. Per..
Almedalen: Debatt i baksätet av en T-Ford
Under Almedalsveckan har Motorhistoriska Riksförbundet genom åren lyckats klämma in ett tjugotal riksdagspolitiker i baksätet. Anledningen är de årliga baksätesdebatterna. I dag..
4 000 praktikplatser till nyanlända via Jobbsprånget
Praktikprogrammet för nyanlända akademiker med teknisk, naturvetenskaplig och ekonomisk utbildning, startades som en pilotaktivitet av Sveriges Ingenjörer, Pacta samt IVA, som..
Stiltje i industrins orderingång
Industrins orderingång var oförändrad i maj jämfört med april, enligt färska siffror från SCB. Industriproduktionen visade en nedåtgående trend, även om den låg på en högre nivå..
Toppar på Saab, Volvo och IF Metall om digitalisering och framtidens jobb
Martin Lundstedt, vd och koncernchef, AB Volvo och Pontus de Laval, teknikchef, Saab AB diskuterade om framtiden för svensk industri. Var står vi idag, Hur ser konkurrensen ut..
Dödsolycka med självkörande bil
Det var i maj som en Tesla Model S i autopilot-mod körde rätt in i en lastbils-trailer på väg 27 utanför Williston, Florida, när lastbilen svängde vänster över Tesla-bilens..
Almedalsveckan drar igång och Svensk Verkstad är på plats
Almedalen är lite kyligare i år än förra året, men besökare och deltagare kommer i horder oavsett väder, så värmen ökar med all säkerhet under dagen. Svensk Verkstad är givetvis..
Leif O¨stling ordfo¨rande fo¨r So¨derta¨lje Science Park
Leif O¨stling, ordfo¨rande fo¨r Svenskt Na¨ringsliv och tidigare bl a koncernchef fo¨r Scania, blir ordfo¨rande fo¨r So¨derta¨lje Science Park, en utvecklingsarena fo¨r..
Koenigsegg kör Tesla
Christian von Koenigsegg tror på såväl eldrivna som autonoma superbilar. Själv kör han en Tesla.  Det berättar han, enligt Dagens Industri, i en intervju med Veckans..
Svenska landslaget Yrkes-EM 2016
Det Svenska Yrkeslandslaget står nu klart inför det första internationella mästerskapet på svensk mark. I slutet av året välkomnar Göteborg Europas yrkesskickligaste ungdomar..
Unik Sverigevisning i Almedalen av ny konceptbil - nästa generations elbil
Mitsubishi Motors är officiell bilpartner till Dagens Industri under Almedalsveckan i Visby första veckan i juli. På plats i Dagens Industris arena premiärvisar Mitsubishi..
SCB: negativt handelsnetto i maj
Varuexporten uppgick under maj till 96,9 miljarder kronor och varuimporten till 99,0 miljarder. Det ger ett handelsnetto på -2,1 miljarder kronor. Utrikeshandeln med varor gav..
Ett hårt slag mot det europeiska samarbetet
- Resultatet i den brittiska folkomröstningen är ett hårt slag mot det europeiska samarbetet som nu riskerar att försvagas, säger Svenskt Näringslivs VD Carola Lemne. – Nu..
Risken för brexit har minskat
Nya opinionsmätningar ger ett blandat utfall vad gäller resultatet av dagens folkomröstning i frågan om Storbritannien ska träda ur EU. Sammantaget har dock de som vill stanna..
Tesla lägger bud på solpanelsjätte
Elbilstillverkaren Tesla har lagt ett bud på SolarCity som värderar solenergibolaget till 2,8 miljarder dollar totalt.Elbilstillverkaren Tesla har lagt ett bud på SolarCity..
Världens snabbaste elbilar drar bransch och publik till eCarExpo
När Nordens första elbilsmässa, eCarExpo, arrangeras i Stockholm och Göteborg i november så är det världens snabbaste elbilar som blir dragplåstren. Koenigsegg, Rimac,..
Anglosaxiska länder utklassar EU i entreprenörskap
De anglosaxiska länderna rankar mycket högre än alla andra länder i alla aspekter av entreprenörskap – entreprenörskapsnivå, nyföretagande, kvinnors entreprenörskap och..
Fokus på digitalisering av svensk industri i Almedalen
Almedalsveckan närmar sig och jag kan med glädje konstatera att i år står digitalisering, och då framförallt industrins digitalisering, högt upp på agendan med många intressanta..
ABB, Ericsson och Scania - företagen som Sveriges forskare är mest positiva till.
Framtidens Forskning genomförde en undersökning den 4–9 maj 2016 bland ett slumpmässigt urval av forskare i landet där man ställde frågan vilka forskningsföretag de har mest..
Världens enda skrotningssimulator på Euro Mine Expo i Skellefteå
Simulatorn som utvecklats av Jama Mining Machines använder 3D-teknik och under mässan tävlade operatörer om att bli bäste skrotare. Jama Mining Machines visade världens..
Brexit kan bli oroschock för svenska företag
Förhållandevis få av de svenska företag som har handel med Storbritannien tror att de kommer att drabbas av konsekvenser om Storbritannien lämnar EU. Den 23 juni går..
Publikmagnet: tysk lärlingsmodell ska testas i Sverige
När Carl Bennett berättar om lärlingsprojektet som ska dras igång i Västerbotten och Göteborg kommer rekordmånga till närlingslivskontorets morgonmöte på Euro Mine Expo.I samband..
Hälften kvinnor i LO:s nya ledning
En enig valberedning presenterar fyra namn inför den kommande kongressen.Valberedningen i LO föreslår kongressen att välja Therese Guovelin till ny förste..
175 ton genom Australien
Maxine Taylor rattar ett 175 tons vägtåg över Australiens kontinent i 48 graders värme. Läs mer
IMF varnar för Kinas skuldsättning
Internationella valutafonden, IMF, varnar för att stigande skuldsättning i de kinesiska företagen utgör ett allvarligt och allt värre problem.Det skriver Dagens..
På norra Europas största mässa för gruvnäringen tar kvinnorna plats
Den 14-16 juni hålls Euro Mine Expo i Skellefteå. Världsunikt är att bland många av kvinnorna återfinns kvinnor, i en annars mansdominerad bransch. Den 14-16 juni är det..
Ratos vd får lämna
Bolaget har underpresterat resultatmässigt och behöver ett ledarskap med en bredare operativ erfarenhet, menar styrelsen.Investeringsbolaget Ratos äger bland annat AH..
Elbusstillverkaren Hybricon omorganiserar och lägger varsel
Hybricon Bus system AB (publ) organiserar om verksamheten och lägger därför varsel om uppsägning för att fokusera på en seriemässig produktion. Hybricon avser med denna..
Långtidsjukskrivningarna fortsätter att öka
Även längden på sjukskrivningarna har ökat. Samtidigt har ökningen av antalet arbetsplatsolyckor avstannat. AFA Försäkrings årliga arbetsskaderapport är..
Logistikföretaget Sonat tecknar kontrakt med Zlatan-bolag
Det nystartade bolaget Varner Ibrahimovic har gett Sonat i uppdrag att ansvara för e-handelsleveranserna. Varner Ibrahimovic AB, som ägs gemensamt av Zlatan Ibrahimovic..
Norsk tillverkningsindustri bromsar
Tillverkningsindustrin bromsar oväntat mycket i april.Produktionen i norsk tillverkningsindustri sjönk 0,7 procent i april, vilket var något värre än befarat,..
Framgångsrik testproduktion hos smältverk
Under april skickades en testkvantitet om ca 3 000 ton malm för anrikning hos att annat anrikningsverk än tidigare. Syftet var att få fram ett s.k. bulkkoncentratet med goda..
Elpriset följer oljepriset uppåt
Just nu finns det inget som påverkar priset på el mer än priset på olja. Det betyder att händelser i Mellanöstern, Venezuela och Afrika avgör vad du betalar för din..
Global KPMG-rapport varningsklocka för svensk industri
En ny rapport från KPMG visar att allt fler bolag inom tillverkningsindustrin investerar aggressivt i ny teknik som 3D-printers och artificiell intelligens för att klara höga..
Den starka trenden för nyföretagandet håller i sig
Nyföretagandet i Sverige fortsätter att öka kraftigt efter toppnoteringen i april. I maj registrerades 18,2 procent fler nya företag än under samma månad i fjol. Totalt har..
Volvo och Volkswagen ökar
Volvo i topp på fortsatt het bilmarknad och Volkswagen-registeringar ökar som resultat av en stark orderingång.Nu börjar vårens starka orderingång också att..
Svensk-japanskt forskarmöte inom robotteknik
Vid Karlstads universitet pågår forskning i robotteknik för utveckling av hjälpmedel för äldre och funktionshindrade. Vid en nyligen genomförd workshop deltog bland andra två..
Försäljningen av stålprodukter ökar
Det är fordonsindustrin samt bygg och infrastruktur som bidrar till den positiva utvecklingen.Stål- och metallföreningens index över försäljningen av..
175 ton genom Australien
Maxine Taylor rattar ett 175 tons vägtåg över Australiens kontinent i 48 graders värme. Klicka på bilden och se filmen.Läs mer
Konjunkturinsitutet: industrins produktionsplaner justeras ned
Barometerindikatorn föll för fjärde månaden i rad i maj, men visar fortfarande på ett något starkare stämningsläge än normalt. Optimismen kommer dock enbart från..
Vart tredje småföretag saknar avsättningar till tjänstepension
Tjänstepensionen kan utgöra hälften av din framtida pension. Endast vart tredje småföretag med upp till 20 anställda gör avsättningar.Vart tredje småföretag med upp..
Chile öppnar för fler svenska affärer
- Chile är i absoluta tal inte högst på listan för Sveriges export, men har strategiskt viktiga sektorer som gruva och transport, där svenska företag har en stor potential, stora..
Råstyrka och finess när bjässar möts
Stenbergs och ISCAR ställer ut på Elmia under temat Råstyrka & Finess. Till draghjälp har de styrkeprofilen Magnus Samuelsson.- Det går otroligt bra, säger Jonas..
Female Leader Engineer hittar framtidens kvinnliga ledare
Den 22 augusti öppnar ansökan till Female Leader Engineer's utmärkelse för kvinnliga civilingenjörsstudenter som läser sitt sista år på sin utbildning. Utmärkelsen är..
Apple satsar på 3D-skrivare
Nu tar Apple in den första 3d-skrivaren, holländska Ultimaker, i sitt webbsortiment. Det uppger nyhets- och kunskapssajten 3dp.se. Skrivaren ska finnas tillgänglig i 19..
Industriarbetsgivarna: nu kommer Sverige att tappa fart
Igår presenterade Industriarbetsgivarna sin konjunkturrapport. Sverige, som hittills har trotsat tyngdlagen, kommer nu att tappa fart.Sveriges ekonomi, som trotsade tyngdlagen..
Nu startar produktionen av svenskt grafen
Produktionen av grafenflagor från svensk råvara har kommit igång hos uppstartsföretaget 2D Fab AB. Nu arbetar de vidare med kunder för att anpassa egenskaperna hos..
Robotresväskan som följer efter dig
Det vore väl skönt att slippa släpa runt på resväskan?Israel-baserade NUA Robotics har skapat en prototyp för en smart resväska som synkar med din mobil via Bluetooth..
Uppåt för industrin - men nedåt för metallvaror
Störst ökning i order visade industrin för elapparatur medan industrin för metallvaror visade störst minskning, enligt färsk statistik från SCB.Industrins orderingång..
Idag är det Jobba Hemma-dagen 2016. Var är du idag?
Stora delar av vår arbetsmarknad kräver inte konkret kontorsutrymme, åtminstone inte 5 dagar i veckan, 8 timmar per dag, menar Tankesmedjan Fores.Idag den 3 maj är det Jobba..
Ny smäll för Autoliv-konkurrent
Hittills har cirka 60 miljoner fordon återkallats runt om i världen på grund av de defekta krockkuddarna. Det väntas nu utökas med ytterligare tiotals miljoner bilar. Den..
Kritik mot regeringens förslag till bonus-malus avseende avgasutsläpp från bilar
Nu går bilbranschorganisationen MRF ut med kritik gällande Bonus-malus-utredningen som i fredags överlämnades till regeringen och finansminister Magdalena Andersson (S) av den..
Sjuktalen stiger trots ökade satsningar på friskvård
Företag och organisationer i Sverige satsar mer och mer resurser på friskvård samt arbetsmiljöförbättrande åtgärder men ohälsotalen fortsätter att stiga. Det visar en ny rapport..
Titta in i Porsches museum i Stuttgart
1976 introducerade Porsche ett nytt drivsystem i och med Porsche 924. Motorn är placerad framtill medan växellådan sitter vid bakaxeln.Mellan 1976 och 1995 byggde Porsche en..
Tillverkningsindustrin aviserar minskning av antalet anställda
Konfidensindikatorerna för tillverkningsindustri och hushåll föll i april. Industriföretagens förtroende är dock fortfarande relativt högt medan hushållen är mer pessimistiska än..
Han är bäst i Sverige på lödning
SM i handlödning avgjordes på S.E.E.2016. 25 personer deltog i tävlingen och de har haft till uppgift att, på kortast möjliga tid, löda av ett antal komponenter på ett..
Mannen som kunde sälja - Axel Wenner-Gren
Axel Wenner-Gren grundade Electrolux. Arkivarien och näringslivshistorikern Anders Gidlöf berättar om Electrolux och dess grundare.  Se filmen Mannen som..
Spotify lockar fler än Volvo
Den 16 april startade ansökningsperioden inför höstens omgång av praktikprogrammet Tekniksprånget, som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Inför förra sökomgången..
Center för friktionssvetsning etableras i Oskarshamn
På Kapsellaboratoriet i Oskarshamn bildas ett center kring friktionssvetsning, ett FSW - Friction Stir Welding center. Svetskommissionen, KTH, Swerea KIMAB och Linköpings..
Al Gore kommer till Sverige för att prata digitalisering
Få globala beslutsfattare greppar digitalisering och hållbarhet på samma sätt som Nobelpristagaren och USA:s tidigare vice president Al Gore. På fredag talar han i..
Lean kan ha negativa effekter på arbetsmiljön
Det finns en risk att arbete med just-in-time, reducering av slöseri och ”onödig tidsåtgång” minskar möjligheten till återhämtning och sociala interaktioner, möjlighet att få..
10-årsjubilerande Earth Hour väntas slå nytt globalt rekord
10-årsjubilerande Earth Hour väntas slå nytt globalt rekord På lördag, 19 mars klockan 20:30 – 21:30, är det dags för WWFs Earth Hour, världens största miljömanifestation som i år firar..
Svensk Verkstad lanserar ny nyhetssajt för industrin
Svensk Verkstad lanserar ny nyhetssajt för industrin Nu lanserar Svensk Verkstad sin nya webbplats för industrinyheter. En helt ny nyhetsplattform anpassad för nyheter, reportage och rörlig bild. - Vi är mycket..
Hon är näringslivets mäktigaste kvinna
Hon är näringslivets mäktigaste kvinna För artonde året kartlägger och utser Veckans Affärer näringslivets mäktigaste kvinnor. Och mäktigast av dem alla är Mia Brunell Livfors,..
Toyota debuterar på Milanomässan – med träbilen Setsuna
Toyota debuterar på Milanomässan – med träbilen Setsuna Setsuna är namnet på den nya konceptbil som Toyota kommer att visa på möbel- och design­mässan i Milano i april. Bilen är till stora delar gjord i..
Så skapar du affärer efter mässan
Så skapar du affärer efter mässan Hur skapar du affärer efter mässan? Björn Strid, säljcoach och utbildare, ger sin bästa tips till Svensk Verkstads läsare.  1. Kontakta alla..
Nu synar Arbetsmiljöverket de riskfyllda jobben inom tillverkningsindustrin
Nu synar Arbetsmiljöverket de riskfyllda jobben inom tillverkningsindustrin Arbetsmiljöverket inspekterar nu de riskfyllda jobben inom tillverkningsindustrin och partihandeln. I årets största tillsyn för myndigheten, inspekteras 2..
PlastTeknik Nordic 2016 i Malmö
PlastTeknik Nordic 2016 i Malmö Den 13-14 april är det dags för Plastteknik Nordic, nu i ännu bättre kostym. Årets mässa innehåller förutom över 140..
Företagen som svetsar sig till framgång - så här gör de
Företagen som svetsar sig till framgång - så här gör de Idag har många svetsande företag det tufft. Priskonkurrensen är stenhård och många tvingas lägga ned eller sälja. Men med toppklass på..
Ny trio i ledningen för Audi Sverige
Ny trio i ledningen för Audi Sverige Tom Hedström har utsetts till ny marknadschef för Audi Sverige och tillträder tjänsten den 1 april. Ny i ledningsgruppen är även..
Bra exportår trots haltande världsekonomi
Bra exportår trots haltande världsekonomi Svensk varuexport ökade 2015 med nära 5 procent i löpande priser. Tjänsteexporten har ökat i betydligt snabbare takt, för de tre första..
Minskade lager för industrin
Minskade lager för industrin Svenska företags lager minskade med 8,8 miljarder kronor under fjärde kvartalet. Minskningen motsvarar en nedgång med 1,7 procent i volym. Industrins totala..
Konkurrensverket vill stoppa röraffär
Konkurrensverket vill stoppa röraffär Konkurrensverket går till domstol för att stoppa en företagskoncentration på marknaden för fjärrvärmerör. Om de två största..
Hannover Messe 2016: Digitalisering i praktiken och Barack Obama på plats
Hannover Messe 2016: Digitalisering i praktiken och Barack Obama på plats Den 25-29 april är det dags – då går Hannover Messe 2016 av stapeln. 5000 utställande företag från 70 länder kommer att visa..
Världens största biltillverkare 2015
Världens största biltillverkare 2015 Toyota försvarade under 2015 sin ställning som världens största biltillverkare för fjärde året i rad med 10,15 miljoner sålda fordon...
Bifore: en bil av biokompositer
Bifore: en bil av biokompositer Under workshopen "Biomaterial och naturfibrer - nya material för bilindustrin" den 3 februari samlas representanter för bilindustrin, bilindustrins leverantörer,..
Var fjärde skeptisk till självkörande bilar
Var fjärde skeptisk till självkörande bilar Självkörande bilar kommer att rulla på svenska vägar redan nästa år och många hoppas att de i framtiden ska minska antalet trafikolyckor..
Regeringen presenterar Smart industri – en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige.
Regeringen presenterar Smart industri – en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Igår presenterade närings- och innovationsminister Mikael Damberg regeringens nyindustrialiseringsstrategi, där särskilt fyra fokusområden betonas:..
Grundaren fortfarande vd? Grattis!
Grundaren fortfarande vd? Grattis! Familjeföretag är underskattade på börsen. Särskilt om grundaren fortfarande är vd. Det skriver VA Finans. Den franska banken Credit Suisse har..
Audi: storskalig tillverkning av elbilar redan 2018
Audi: storskalig tillverkning av elbilar redan 2018 - Storskalig tillverkning av elbilar i Bryssel redan 2018 - Martorell (Spanien) och (Gyor) Ungern förbereds för nya modeller - Audis vd Rupert Stadler: ”Vi..
Kinas tillväxt lägsta på 25 år
Kinas tillväxt lägsta på 25 år Kinas ekonomi växte med 6,8 procent på årsbasis fjärde kvartalet. Det är i linje med analytikernas förväntningar och den lägsta..
General Electrics vitvarudivision blir kinesisk i stället för svensk
General Electrics vitvarudivision blir kinesisk i stället för svensk Amerikanska General Electric har träffat avtal om försäljning av vitvarudivisionen till kinesiska Qingdao Haier General Electrics för 5,4 miljarder..
Senaste SCB-statistiken: orderingång och produktion uppåt i svensk industri
Senaste SCB-statistiken: orderingång och produktion uppåt i svensk industri Industrins totala orderingång ökade med 9,3 procent i november jämfört med oktober, i säsongrensade tal. Jämfört med november..
Bankjätte varnar för dystra tider i verkstaden
Bankjätte varnar för dystra tider i verkstaden Den amerikanska bankjätten Goldman Sachs varnar för dystra verkstadstider, uppger Nyhetsbyrån Direkt enligt Dagens Industri. Goldman Sachs räknar med att..
Svets - ett hantverk för robot och människa
Svets - ett hantverk för robot och människa Det är få industriella processer som genererar så mycket stolthet över hantverkskunnande som svetsning. Samtidigt är det få processer som..
Man streamar inte Kalle Anka - svenskarnas jultraditioner
Man streamar inte Kalle Anka - svenskarnas jultraditioner Traditioner kring jul och nyår förändras och utvecklas med åren men en del traditioner tummar vi inte på. Mer än hälften av svenskarna..
Konjunkturinstitutet: starkare ekonomisk tillväxt än normalt
Konjunkturinstitutet: starkare ekonomisk tillväxt än normalt Barometerindikatorn, som sammanfattar hushållens och företagens syn på ekonomin, steg till 110,1 i december från 106,7 i november. Nivån visar..
Gnosjö automatiserar industrin
Gnosjö automatiserar industrin Industrierna i Gnosjöregionen har nu på allvar bestämt sig för att automatisera produktionen. En mindre revolution pågår i den anrika..
Lexus nya premium-SUV RX till Sverige
Lexus nya premium-SUV RX till Sverige Efter julhelgerna får den senaste, fjärde generationen av premium-SUV:en Lexus RX 450h svensk premiär. Med Lexus nya designspråk, ännu högre..
Företaget är Sveriges första MAN-certifierade lastbilspåbyggare
Företaget är Sveriges första MAN-certifierade lastbilspåbyggare JOAB har som första påbyggarföretag i Sverige blivit certifierat av MAN Truck & Bus. Certifikatet är en kvalitetsstämpel från MAN och..
Blygsam ökning av stålförsäljningen
Blygsam ökning av stålförsäljningen Stål- och metallföreningens index över försäljningen av stålprodukter för kvartal tre visar på en ökning av..
Positiv prognos för svensk export
Positiv prognos för svensk export Handeln inom Europa och mellan Europa och Nordamerika har vuxit betydligt snabbare än världshandeln och det har gynnat svensk export. Det ekonomiska utfallet för..
Första interiörbilderna på nya E-klassen
Första interiörbilderna på nya E-klassen Idag visas de första interiörbilderna på helt nya Mercedes E-Klass som släpps efter nyår, en bil som sätter en helt ny standard i klassen. Den nya..
Minskad orderingång till industrin
Minskad orderingång till industrin Industrins orderingång minskade med 19,2 procent i oktober jämfört med september, i säsongrensade tal. Jämfört med oktober föregående..
Hon blev årets Female Leader Engineer
Hon blev årets Female Leader Engineer Den 1 december utsågs Sofie Jonsson till årets framtida kvinnliga ledare och tillika vinnare av Female Leader Engineer 2015. Utmärkelsen delas ut i samarbete med..
Klimattoppmötet inlett
Klimattoppmötet inlett Igår inleddes klimattoppmötet COP21 i Paris. Rekordmånga stats- och regeringschefer hade samlats när FN:s klimatkonferens öppnade på..
Lars-Eric Aaro går in som delägare och styrelseordförande i eMaintenance365
Lars-Eric Aaro går in som delägare och styrelseordförande i eMaintenance365 - eMaintenance365 AB är ett mycket intressant företag med stor potential, både nationellt och internationellt. Företaget erbjuder ett unikt beslutsunderlag..
Max Andersson, MP, i EU:s robotgrupp
Max Andersson, MP, i EU:s robotgrupp Hur möter politikerna utvecklingen när robotar blir allt vanligare inte bara i industrin utan också ute i samhället? I EU finns en alldeles ny..
Hiab anställer
Hiab anställer Det ser ljust ut för Hiab i Hudiksvall. 18 tjänster har tillsatts redan under 2015 och två till är på gång. Det uppger tidningen Hela..
Naturskyddsföreningen: Klimatmålen har redan uppnåtts - sikta högre!
Naturskyddsföreningen: Klimatmålen har redan uppnåtts - sikta högre! Sikta högre! är Naturskyddsföreningens budskap till våra politiker. Det framgår av artikeln i DN Debatt i förra veckan. Fem viktiga klimat- och..
Svensk Tesla-chef till Malmöföretag
Svensk Tesla-chef till Malmöföretag Efter fyra år som inköps- och logistikschef på Tesla är Peter Carlsson på väg att lämna elbilstillverkaren. Det uppger han för..
Minskat kapacitetsutnyttjande i industrin
Minskat kapacitetsutnyttjande i industrin Industrins kapacitetsutnyttjande minskade med 1,0 procentenheter under det tredje kvartalet 2015 jämfört med det andra kvartalet 2015, i säsongrensade tal. Det..
Miljöskandalen i Östersjön
Miljöskandalen i Östersjön 150 000 kubikmeter orenat avloppsvatten rakt ut i havet varje dag. 177 miljoner kronor från skattebetalare i Sverige till reningsverk i Ryssland men nedsmutsningen..
SCB: uppåt för industrin
SCB: uppåt för industrin Industrins orderingång ökade med 22,3 procent i september jämfört med augusti, i säsongrensade tal. Jämfört med september..
Svenskt Näringsliv: "Fackliga lönekrav hot mot näringslivet"
Svenskt Näringsliv: "Fackliga lönekrav hot mot näringslivet" Industrifackens krav på 2,8 procents lönehöjning och ettåriga avtal är helt fel väg i det läge Sverige befinner sig. Så stora..
Automation: 2000-talets heliga gral
Automation: 2000-talets heliga gral Oxfordforskarna Frey och Osborne liksom svenska Reforminstitutet har konstaterat att ungefär hälften av jobben kan komma att automatiseras bort på 15-20 års..
Industrifackens krav: 2,8 procent i löneökning
Industrifackens krav: 2,8 procent i löneökning Löneökningar på 2,8 procent som ska säkra reala löneökningar, fortsatt utbyggnad av delpension/flexpension, en ny modell för systematiskt..
Hybridlok minskar koldioxidutsläppen med 60 ton i Audi-fabriken
Hybridlok minskar koldioxidutsläppen med 60 ton i Audi-fabriken En Audi som går på räls, och som dessutom minskar koldioxidutsläppen med 60 ton varje år. Det nya 1 000 hästkrafter starka hybridloket är..
Industri 4.0 ger nya möjligheter inom underhållsvärlden
Industri 4.0 ger nya möjligheter inom underhållsvärlden Molntjänster blir allt hetare, inte minst inom industrin och underhåll i takt med att informationsmängderna ökar lavinartat. Nu kommer de första..
"Löneökningarna har blivit alldeles för höga"
"Löneökningarna har blivit alldeles för höga" Löneökningarna har blivit alldeles för höga. Nu måste svensk industri återhämta sin konkurrenskraft efter tre förlorade år...
Nätbaserat magisterprogram i gjuteriteknik - Jönköping University är först i världen
Nätbaserat magisterprogram i gjuteriteknik - Jönköping University är först i världen Utbildning i avancerad gjuteriteknik för att stärka den svenska gjuteriindustrin. Det är grunden i det nya magisterprogram som Tekniska Högskolan vid..
Hela världen kommer till Scanpack 20-23 oktober
Hela världen kommer till Scanpack 20-23 oktober Scanpack, norra Europas största förpackningsmässa, i Göteborg är fullbokad och mer internationell än någonsin. Nästan hälften..
IF Metall beredd att lätta på LAS
IF Metall beredd att lätta på LAS Flera LO-fack är redo att förändra LAS. Enligt uppgifter till DN har samtalen om ett nytt omställningsavtal, som skulle beröra nära en halv miljon..
Några röster från EMO Milano 2015
Några röster från EMO Milano 2015 1600 utställare. 120 000 kvm utställningsyta. Besökare från hela industrin world-wide. Svensk Verkstad var på plats. Ahlsell Maskin hade tagit med ett..
SKGS om stängning i Oskarshamn: "Mycket olyckligt"
SKGS om stängning i Oskarshamn: "Mycket olyckligt" Dagens besked om förtida stängning av kärnkraftsreaktorerna Oskarshamn 1 och 2 var väntat, men ändå mycket olyckligt för det svenska..
Schunk i Milano: Tema Maskinbetjäning
Schunk i Milano: Tema Maskinbetjäning - Våra stora svenska kunder åker hit, berättar Tomas Berg, vd för Schunk. Fördelen med den här mässan är att här kan man alltid se..
Regeringen presenterar 100-klubben
Regeringen presenterar 100-klubben Alla behöver hjälpas åt för att fler nyanlända ska få jobb. Regeringen uppmanar nu företag att hjälpa till. Statsminister Stefan..
Industrin möter ungdomar - Industrinatten i Malmö
Industrin möter ungdomar - Industrinatten i Malmö Det vikande intresset från ungdomsgenerationen att söka sig till industrin, är ett verkligt framtida hot. God kompetensförsörjning är en av de..
Wallenbergstiftelsen: Miljoner till att stärka tekniken med människan
Wallenbergstiftelsen: Miljoner till att stärka tekniken med människan 25,3 miljoner kronor. Så mycket får KTH-forskare från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för att forska om hur människa och teknik i framtiden ska..
Höga löneökningar för att rädda inflationsmålet är en riskfylld strategi för industrin
Höga löneökningar för att rädda inflationsmålet är en riskfylld strategi för industrin Svensk ekonomi befinner sig i en återhämtning, men trots relativt god tillväxt är inflationen och inflationsförväntningarna låga och..
Industriarbetsgivarna: Svensk tillväxtpotential växlar ned till 80-talsnivåer
Industriarbetsgivarna: Svensk tillväxtpotential växlar ned till 80-talsnivåer Potentialen för tillväxt i Sverige växlar ned till nivåer som vi inte sett sedan 1980-talet, det visar Industriarbetsgivarnas konjunkturrapport: "Vaktombyte..
Maskinorderingång i Japan oväntat nedåt
Maskinorderingång i Japan oväntat nedåt STOCKHOLM (Direkt) Maskinorderingången i Japan sjönk 5,7 procent i augusti jämfört med månaden före, och sjönk med 3,5 procent..
I Sverige skapar industrin 1 miljon jobb
I Sverige skapar industrin 1 miljon jobb Rapporterna och strategierna kring den svenska industrins framtid duggar tätt. På kort tid har Tillväxtanalys på regeringens uppdrag sagt sitt, likaså..
Google återigen drömarbetsplatsen för Sveriges ingenjörer!
Google återigen drömarbetsplatsen för Sveriges ingenjörer! För fjärde året i rad är Google den hetaste arbetsgivaren bland ingenjörer. Det visar Ingenjörsbarometern 2015. Motiveringarna är utmanande..
Ny rapport från WWF, Älvräddarna och Telge Energi: 266 förslag för hållbar vattenkraft – på riktigt
Ny rapport från WWF, Älvräddarna och Telge Energi: 266 förslag för hållbar vattenkraft – på riktigt Vattenkraften är en viktig förnybar energikälla men kan också ha en negativ påverkan på miljön, inte minst när det gäller den..
Världspremiär: Självkörande lastbil testas på allmän väg
Världspremiär: Självkörande lastbil testas på allmän väg Självkörande lastbilar kommer att spela en stor roll för säkra och hållbara godstransporter i framtiden. På fredag den 2 oktober kommer för..
EMO Milano mot framtiden
EMO Milano mot framtiden Let´s build the future – ”Låt oss bygga framtiden” – är parollen på EMO som denna gång har spelplats Milano den 5-10..
Seat dras in i VW-skandalen
Seat dras in i VW-skandalen En talesperson för den Volkswagenägda biltillverkaren Seat bekräftar nu att 700 000 bilar har utrustats med den manipulerade mjukvaran. Det skriver SvD..
Scania: Volvos prognos för 2015 för låg
Scania: Volvos prognos för 2015 för låg STOCKHOLM (Direkt) Volvos prognos om 250.000 tunga lastbilar på den europeiska totalmarknaden under 2015 är sannolikt för låg. Det säger..
3D-print: Marknaden fördubblas varje år till 2019
3D-print: Marknaden fördubblas varje år till 2019 STOCKHOLM (Direkt) Den totala försäljningen av 3D-skrivare väntas mer än fördubblas under 2016, till cirka 500.000 sålda enheter. Marknaden..
Världsbankschef på Sverigebesök
Världsbankschef på Sverigebesök Torsdag den 1 oktober besöker Augusto López-Claros, Director of Global Indicators and Analysis på Världsbanken, Sverige för att presentera..
Konjunkturinstitutet: starkare läge i ekonomin
Konjunkturinstitutet: starkare läge i ekonomin Barometerindikatorn steg för tredje månaden i rad i september, till 106,8 från 104,7 i augusti, och fortsätter att visa på ett starkare läge..
Analytiker: VW-skandalen hot mot dieselmotorn
Analytiker: VW-skandalen hot mot dieselmotorn (SIX) Volkswagenskandalen har nu riktat nytt ljus mot dieselmotorns framtid i personbilar. En dieselmotor är förvisso snålare än en bensinmotor,..
"Stålbolagen under stor press"
"Stålbolagen under stor press" Stockholmsbörsen inledde tisdagen med nedgångar i linje med de ledande Europabörserna, skriver Nyhetsbyrån SIX. SSAB hörde till förlorarna efter..
Sex finalister till Svenska Leanpriset 2015
Sex finalister till Svenska Leanpriset 2015 Sex svenska organisationer har gått vidare som finalister till årets upplaga av Svenska Leanpriset som delas ut den 6 oktober för femte året i rad. Det..
"Regeringen missade svensk basindustris elförsörjning"
"Regeringen missade svensk basindustris elförsörjning" Regeringens budgetproposition gav inga besked om sänkning av effektskatten på kärnkraft eller fastighetsskatten på vattenkraftverk. Regeringen missar..
Svenskt näringsliv: "En misslyckad budget"
Svenskt näringsliv: "En misslyckad budget" "Det är en misslyckad budget som presenteras idag. Regeringen höjer kostnaderna för företagen men gör inte tillräckligt för att skapa..
Svenska aluminiumföretag ökar återvinningen
Svenska aluminiumföretag ökar återvinningen Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material satsar 4,35 miljoner för att öka återvinningen av metaller ur..
Kontrollera dina batterier via mobilen eller surfplattan
Kontrollera dina batterier via mobilen eller surfplattan För möjligheten att inventera, kontrollera och styra dina batterier via Bluetooth lanserar DEWALT systemet XR Tool CONNECT. Systemet använder Bluetoothteknologi..
Lär av Tyskland för att öka exporten
Lär av Tyskland för att öka exporten En export- och importkultur som den ­tyska skapas inte över en natt. Men Tyskland visar att en medveten, bred och långsiktig satsning lönar sig. För att..
"Naturlag att Sverige får en ny bankkris"
"Naturlag att Sverige får en ny bankkris" Förr eller senare kommer Sveriges storbanker att hamna i kris. Och det är exponeringen mot utlandet och bolånen som spökar, enligt Citibanks chef för..
Husqvarna Group trimmar ingenjörsstudenter i Jönköping
Husqvarna Group trimmar ingenjörsstudenter i Jönköping Nu startar en ny kurs för studenterna i årskurs 3 på programmet Produktutveckling och design vid Tekniska Högskolan, Jönköping University. Kursen,..
Fordonsindustrin: Flera biltillverkare optimistiska till Kinamarknad
STOCKHOLM (Direkt) Flera biltillverkare intygar om fortsatt tuffa förhållanden på marknaderna i Latinamerika och Ryssland. Samtidigt andas..
EMU: Industriproduktionen +1,9 % i årstakt under juli
EMU: Industriproduktionen +1,9 % i årstakt under juli (SIX) Industriproduktionen i EMU-länderna (EA19) steg med 1,9 procent i årstakt under juli. Jämfört med månaden innan var produktionen upp..
Nominera en tekniker!
Nominera en tekniker! Årets Tekniker – ett pris till en tekniker som gör skillnad! Teknik är det mänskligaste som finns. För att visa just detta delar..
Automation Region: frukostmöte med framtidstro på den svenska tillverkningsindustrin
Automation Region: frukostmöte med framtidstro på den svenska tillverkningsindustrin Vid Automation Regions frukostmöte den 8 september presenterades resultatet av arbetet med rapporten ”Därför tillverkar vi i..
Arbetsförmedlingen: öppen arbetslöshet 4,3 % i augusti
Arbetsförmedlingen: öppen arbetslöshet 4,3 % i augusti (SIX) Antalet öppet arbetslösa i Sverige uppgick i augusti till 202.733 personer, motsvarande 4,3 procent av arbetskraften, enligt statistik från..
Tyska bolag: flyktingarna kommer stärka ekonomin
Tyska bolag: flyktingarna kommer stärka ekonomin Tyskland beräknas ta emot 800 000 asylsökande under året. Något som enligt många tyska företag kommer stärka landet ekonomiskt, skriver..
Näringslivets produktion uppåt
Näringslivets produktion uppåt Produktionen inom näringslivet minskade med 0,9 procent i juli jämfört med juni, korrigerat för säsongseffekter. Jämfört med juli 2014..
Automation Region: lösa tekniskt komplicerade problem på distans
Automation Region: lösa tekniskt komplicerade problem på distans Med hjälp av augmented reality, eller ”förstärkt verklighet”, får operatörer och tekniker tillgång till snabb specialisthjälp..
33 miljoner till företag som vill växa i östra Mellansverige
33 miljoner till företag som vill växa i östra Mellansverige Fler företag i östra Mellansverige med en omsättning på 100 miljoner kronor. Det är målet för åtta företagsinkubatorer och..
SCB: Orderingången ökar inom industrin
SCB: Orderingången ökar inom industrin Under den senaste tremånadersperioden, maj-juli 2015, ökade orderingången med 4,7 procent jämfört med närmast föregående..
Riksbanken: reporäntan oförändrad
Riksbanken: reporäntan oförändrad    (SIX) Riksbanken beslutade vid sitt senaste penningpolitiska möte, onsdagen den 2 september, att lämna reporäntan oförändrad vid..
Uttjänta industrianläggningar blir till rekreation
Uttjänta industrianläggningar blir till rekreation Uttjänta industrianläggningar som blivit föremål för rekreation. Resesajten momondo har listat ovanliga och udda hotell runt om i världen. Perfekta..
Bästa augusti någonsin för nya bilar
Bästa augusti någonsin för nya bilar - Augusti var ytterligare en mycket stark månad på bilmarknaden. Nyregistreringarna av personbilar ökade med nästan elva procent, vilket är den..
Supply Chain Conference firar 10 år
Supply Chain Conference firar 10 år För tionde året i rad äger det nordiska eventet Supply Chain Conference rum. Ett tvådagarsevent som samlar verksamma inom supply chain inom hela Norden...
Kinas regering lättar på krav för investeringar i fasta tillgångar
Kinas regering lättar på krav för investeringar i fasta tillgångar (SIX) Kinas regering kommer att lätta på kraven avseende investeringar i fasta tillgångar, inklusive sänkningar av kapitalkraven. Det..
USA:s tillverkningssektor fortsätter att kämpa
USA:s tillverkningssektor fortsätter att kämpa (SIX) Markits inköpschefsindex för tillverkningssektorn i USA uppgick till definitiva 53,0 i augusti. Det kan jämföras med det preliminära..
Ny branschorganisation inom plåt
Ny branschorganisation inom plåt Nu skrivs historia i byggbranschen. För första gången någonsin går nämligen leverantörer, grossister och plåtslagare ihop och bildar..
Svag krona och måttliga löneökningar håller konkurrenskraften uppe
Svag krona och måttliga löneökningar håller konkurrenskraften uppe Under de senaste 15 åren har den svenska industrins arbetskraftskostnader ökat mer än genomsnittet för konkurrentländerna. Skillnaden mot Tyskland och..
Vattenkrisen ett hot mot svensk tillverkningsindustri
Vattenkrisen ett hot mot svensk tillverkningsindustri I flera delar av världen råder vattenkris. Samtidigt beräknas efterfrågan på vatten öka kraftigt och inom tillverkningsindustrin spås en..
Statistiknyhet från SCB - Företagens lager minskade
Statistiknyhet från SCB - Företagens lager minskade Svenska företags lager minskade med 5,8 miljarder kronor under andra kvartalet, vilket motsvarar en nedgång med 1,3 procent i volym. Texten och tabellen har..
Augusti: Kinafrossa skakar fondsparare
Augusti: Kinafrossa skakar fondsparare Fondspararna reagerar starkt på Kinafrossan och antalet fondaffärer ökar med 87 procent i augusti, jämfört med samma månad i fjol. Spararna byter..
BillerudKorsnäs utreder framtidssatsningar
BillerudKorsnäs utreder framtidssatsningar Behovet av hållbara förpackningslösningar ökar runt om i världen. BillerudKorsnäs vill därför utreda möjligheterna att svara upp mot..
B.B.S. Stål & Metaller fördjupar samarbetet med Zapp-gruppen
B.B.S. Stål & Metaller fördjupar samarbetet med Zapp-gruppen Nu utökas samarbetet när B.B.S. även axlar marknadsföringen av korrosions- och värmebeständiga material i Skandinavien, vilket genom Zapps..
Högtryck i Gnosjö
Högtryck i Gnosjö Sommarsemestern är över för de flesta nu, men en del företag har haft svårt att klara av verksamheten när personalen gått på ledighet...
SCB: industriproduktionen ökar mest
SCB: industriproduktionen ökar mest Vid en jämförelse mellan den senaste tremånadersperioden, april-juni, och närmast föregående tremånadersperiod steg produktionen inom..
Marknaden för stålprodukter fortsatt oförändrad
Marknaden för stålprodukter fortsatt oförändrad Stål och Metallföreningens medlemmar kan för sjätte kvartalet i rad konstatera att marknaden för stålprodukter står still. Flertalet av..
Airbus rekordorder
Airbus rekordorder Räknat i antal flygplan är detta en rekordorder för franska flygplansgiganten Airbus. Det är det indiska flygbolaget Indigo som beställer 250..
Jakten på framtidens kvinnliga ledare
Jakten på framtidens kvinnliga ledare Förra årets vinnare av Female Leader Engineer, Katarina Atteryd, har redan blivit utsedd till en av Sveriges 30 mest inspirerande kvinnliga civilingenjörer av Ny..
Förebygg stressen i höst
Förebygg stressen i höst Att sänka axlarna och djupandas räcker sällan när stressen på jobbet blir för stor. Då behövs andra typer av åtgärder. Genom..
Sverige i topp 5 för förvärv och börsnoteringar
Sverige i topp 5 för förvärv och börsnoteringar Sverige är det femte mest attraktiva landet för förvärv och fusioner samt börsnoteringar (IPOs), sett till 37 undersökta länder världen..
Ny vd utsedd i Industrivärden
Ny vd utsedd i Industrivärden Helena Stjernholm blir ny VD i Industrivärden. Hon tillträder den 1 september 2015. ”Det är mycket glädjande att vi kunnat knyta till oss Helena..
Stryktålig smarthpone från CAT
Stryktålig smarthpone från CAT Cat Phones presenterar den stryktåliga smartphonen Cat® S40: en tuff, tålig mobiltelefon som är lika snygg som den är kraftfull. Telefonen har designats..
"Gubbväldet på väg att brytas"
"Gubbväldet på väg att brytas" Simon Blecher, som förvaltar Carnegies Sverigefond, tror att både Volvo och Sandvik blir lyckosamma investeringar – men att det kommer att ta tid. "Inom tre..
Kina devalverar tredje dagen i rad
Kina devalverar tredje dagen i rad Kinas centralbank devalverar för tredje dagen i rad, uppger nyhetsbyrån TT. Nedskrivningen är 1,11 procent mot USA-dollarn och referenskursen bestäms till..
Var tredje svenskt företag överväger förvärv
Var tredje svenskt företag överväger förvärv 375 svenska företagsledare har deltagit i undersökningen från Grant Thornton. Resultatet visar att 30 procent på allvar tagit ställning till minst en..
Verkstäder faller mest efter Kinas devalveringar
Verkstäder faller mest efter Kinas devalveringar Kurserna på Stockholmsbörsen noterade breda nedgångar i onsdagens inledande handel. Utvecklingen var likartad på de ledande Europabörserna efter Wall..
Nordea utser ny koncernchef
Nordea utser ny koncernchef Styrelsen i Nordea Bank AB (publ) har utsett Casper von Koskull till ny VD och koncernchef, och Torsten Hagen Jørgensen till Group Chief Operating Officer (COO) och..
SCB: Orderingången uppåt inom svensk industri
SCB: Orderingången uppåt inom svensk industri Industrins orderingång ökade i juni med 2,5 procent jämfört med maj, i säsongsrensade tal. Jämfört med juni föregående år..
Berkshire Hathaway bekräftar köpet av Precision Castparts
Berkshire Hathaway bekräftar köpet av Precision Castparts Warren Buffets investmentbolag Berkshire Hathaway bekräftar helgens medieuppgifter att det köper Precision Castparts. Det rapporterar Bloomberg..
Åtta av tio småföretagare tänker på jobbet under semestern
Åtta av tio småföretagare tänker på jobbet under semestern Landets småföretagare har svårt att koppla bort jobbet helt när de är lediga. Mer än åtta av tio anger att de har jobbet i tankarna..
Höga löneökningar riskerar slå ut industrijobb
Höga löneökningar riskerar slå ut industrijobb Samtidigt som efterfrågan från världens tillväxtekonomier minskar får svenska exportföretag allt svårare att hävda sig i den..
Tillverkningsindustrin satsar i Sverige
Tillverkningsindustrin satsar i Sverige Av 600 internationella företag har hälften investerat i ökad tillverkning i Sverige de senaste tre åren - många i direkt konkurrens med utlandet...
Volvo och Volkswagen var hetast i juli
Volvo och Volkswagen var hetast i juli Det är återigen Volvo Car Sverige som tar täten när juli månads bilförsäljning summeras. På den växande marknaden är det..
"Industrin måste få en nationell strategi"
"Industrin måste få en nationell strategi" "Industrin måste få en nationell strategi" skriver Business Swedens ordförande Leif Pagrotsky och vd Ylva Berg på DI debatt. "Svensk..
12 000 laddbara bilar i Sverige - här är de som ökar mest
12 000 laddbara bilar i Sverige - här är de som ökar mest Under juli månad passerade det laddbara beståndet i Sverige 12 000 fordon. Med en ökning för månaden på 495 laddbara fordon uppgår..
Tre Lexus-bilar skapar musik på världens största notsystem
Tre Lexus-bilar skapar musik på världens största notsystem En världskänd musiker, tre Lexus NX-bilar och över 10 000 rörelsekänsliga ljudlasrar har till­sammans på ett högst annorlunda sätt skapat..
METAV 2016: kvalitetsavdelningen visar upp produktionsteknik och kvalitetssäkring
METAV 2016: kvalitetsavdelningen visar upp produktionsteknik och kvalitetssäkring ”Att mäta och testa teknik är hjärtat av kvalitetssigillet ’Made in Germany’”. Så sammanfattar Markus Heseding, VD på det tyska..
Industriaktier i topp under industrisemestern
Industriaktier i topp under industrisemestern De svenska spararna köper Fingerprint och industribolag som Volvo, Sandvik, SKF och SSAB. Sommaren fortsätter att utmana de svenska spararna. Juli inleddes med..
Barometerindikatorn steg i juli
Barometerindikatorn steg i juli Barometerindikatorn steg till 102,7 i juli från 101,6 i juni. Det är tredje månaden i rad som indikatorn överstiger det historiska genomsnittet och..
Barometerindikatorn steg i juli
Barometerindikatorn steg i juli Barometerindikatorn steg till 102,7 i juli från 101,6 i juni. Det är tredje månaden i rad som indikatorn överstiger det historiska genomsnittet och..
Volvokoncernen – det andra kvartalet 2015
Volvokoncernen – det andra kvartalet 2015 Det andra kvartalet följde utvecklingen från det fjärde kvartalet 2014 och årets inledning. Koncernens produkter tas emot väl av marknaden, och..
Världsbeömde fysikern Stephen Hawking föreläser i Sverige
Världsbeömde fysikern Stephen Hawking föreläser i Sverige Den världsberömde brittiske fysikern Stephen Hawking kommer till Stockholm den 24 augusti. En föreläsning för allmänheten om svarta hål och..
Mest omtyckta småbilen blir ännu grönare. Ny Mercedes A-Klass.
Mest omtyckta småbilen blir ännu grönare. Ny Mercedes A-Klass. Mercedes A-Klass är småbilen med de mest nöjda bilägarna. Det är resultatet av Scandinavian Autoindex undersökning bland 54.553 privata..
Tillverkningsindustrin satsar i Sverige
Tillverkningsindustrin satsar i Sverige Av 600 internationella företag har hälften investerat i ökad tillverkning i Sverige de senaste tre åren - många i direkt konkurrens med utlandet...
3D-printing på allas fötter
3D-printing på allas fötter Världsartisten Lady Gaga gjorde de 3D-printade stålskorna kända. Men den växande tillverkningsmetoden är självklart så mycket mer än..
Robotkampen i Almedalen
Robotkampen i Almedalen Enligt vissa forskare kommer över hälften av dagens jobb i Sverige ha tagits över av robotar och datorer inom 20 år. Under Almedalsveckan presenterar..
Jämlikhet lönar sig: Sverige bland världens tio mest ”robusta”
Jämlikhet lönar sig: Sverige bland världens tio mest ”robusta” Sverige är ett av de tio bästa länderna i världen när det gäller att kunna hantera stora förändringar, som t ex hot, ekonomiska kriser och..
De ska stödja regeringens arbete med Sveriges nyindustrialisering
De ska stödja regeringens arbete med Sveriges nyindustrialisering Närings- och innovationsministern tillsätter en Advisory board för nyindustrialisering. Svensk industris framtid och frågan om digitalisering och..
80- och 90-talisterna ställer nya krav på arbetsgivaren
80- och 90-talisterna ställer nya krav på arbetsgivaren 80- och 90-talisterna ställer krav på meningsfulla och varierande arbetsuppgifter med goda karriärmöjligheter när de ska ut i arbetslivet. De kallas..
Fyra av tio svenskar vill att bilen ska köra själv
Fyra av tio svenskar vill att bilen ska köra själv Självkörande bilar kommer att bli vardag på vägarna inom tio år – det tror varannan svensk enligt en undersökning från Mercedes-Benz..
Bemanningsföretag viktiga för industrins konkurrenskraft
Bemanningsföretag viktiga för industrins konkurrenskraft Vart femte industriföretag som idag anlitar bemanningsföretag skulle tvingas säga nej till order och beställningar om möjligheterna att hyra in personal..
Svenskt Näringsliv lanserar ny sajt inför avtalsrörelsen
Svenskt Näringsliv lanserar ny sajt inför avtalsrörelsen Inför avtalsrörelsen trappar Svenskt Näringsliv upp bevakningen av frågor som rör arbetsmarknad och avtalsrörelse. Därför startar..
Svensk Verkstad bevakar Almedalen
Svensk Verkstad bevakar Almedalen Almedalsveckan pågår från den 28 juni - 5 juli och har arrangerats på Gotland i över fyrtio år. De tidiga årens politiska tal har..
Hon är den mest inflytelserika ingenjören
Hon är den mest inflytelserika ingenjören För första gången har Ny Teknik rankat landets mest inflytelserika och inspirerande kvinnliga ingenjörer. På första platsen kom Helena..
Capgemini och SAP ger skjuts åt svensk ”industri 4.0”
Capgemini och SAP ger skjuts åt svensk ”industri 4.0” – Företag inom tillverkningsindustrin står i dag inför utmaningar där fragmenterade IT-landskap kan vara direkt hämmande för att kunna fatta..
SKGS: Effektbrist ett hot mot svensk basindustri
SKGS: Effektbrist ett hot mot svensk basindustri I och med E.ON.:s besked idag gällande O2:s framtid har nu det scenario fallit på plats som Svenska Kraftnät varnat för. Med fyra kärnkraftsreaktorer..
E.ON föreslår tidigare stängning av Oskarshamn 2 (O2)
E.ON föreslår tidigare stängning av Oskarshamn 2 (O2) Oskarshamn 2 (O2), som är en av tre reaktorer vid Oskarshamns kärnkraftverk, föreslås tas ur drift tidigare än planerat. I kraft av majoritetsägare..
Tillverkning 2030 – vad innebär det för Sverige?
Tillverkning 2030 – vad innebär det för Sverige? Tisdagen den 30 juni anordnar EY en diskussion kring framtidens svenska tillverkningsindustri på Clarion Wisby Hotel i Almedalen. Medverkar gör bland andra Camilla..
95 miljoner från Vinnova
95 miljoner från Vinnova En eldriven bärplansbåt, utveckling av mobil industrirobot för tillverkning av små serier och ett digitalt verktyg som ger husägare möjlighet att..
Drönare blir sommarens försäljningsraket
Drönare blir sommarens försäljningsraket Drönare har aldrig varit hetare än nu och det är kombinationen av foto och film från fantastiska vinklar som eldat på köpintresset hos svenskarna...
Konjunkturläget: Ekonomin stärks men riskerna kvarstår
Konjunkturläget: Ekonomin stärks men riskerna kvarstår Svensk BNP växer i en takt som gör att konjunkturen förstärks framöver. Den inhemska efterfrågan drivs bland annat av hushållens konsumtion..
Additiv tillverkning: Ledande metallpulvertillverkare går in i Luleå-företag
Additiv tillverkning: Ledande metallpulvertillverkare går in i Luleå-företag Nu planeras bygget av en ny produktionslinje för de unika sfäriska metallpulver som Metasphere Technology i Luleå utvecklat. Detta genom att den ledande..
Sveriges största mötesplats för företagare 22-25 juni
Sveriges största mötesplats för företagare 22-25 juni 22-25 juni arrangeras Entreprenörsveckan Båstad för andra året i rad. De fyra dagarna erbjuder utställning, seminarier, debatter och mingel där..
Fler länder begår brott mot de mänskliga rättigheterna i arbetslivet
Fler länder begår brott mot de mänskliga rättigheterna i arbetslivet Hot, avsked, fängelse, sexuella trakasserier, tortyr och i värsta fall mord drabbar arbetstagare och fackligt aktiva i fler länder än tidigare. Det visar..
Sverige prisas på världens största trafiksäkerhetskonerens
Sverige prisas på världens största trafiksäkerhetskonerens Astrid Linder, VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) har av amerikanska regeringen fått ta emot utmärkelsen U.S. Government Award for Safety..
SCB: uppåt för industrin
SCB: uppåt för industrin Industrins orderingång ökade i april med 1,9 procent jämfört med mars. Jämfört med april föregående år ökade..
Forskningsgenombrott kan öka bränslecellens effektivitet
Forskningsgenombrott kan öka bränslecellens effektivitet För första gången går det nu att i realtid studera processen i en bränslecell. Upptäckten kan leda till utvecklingen av en ny generation effektiva..
SCA-avslöjanden ger pris
SCA-avslöjanden ger pris För tredje året i rad vinner Andreas Cervenka priset som Årets ekonomijournalist, efter att ha varit en av de drivande krafterna bakom det senaste årets..
Industrie 4.0 i Almedalen: diskussion om Tysklands nya jobbmotor
Industrie 4.0 i Almedalen: diskussion om Tysklands nya jobbmotor Tyskland satsar på att uppgradera sitt näringsliv till en Industrie 4.0 och digitaliseringen väntas bli landets nya jobbmotor. Vad kan vi i Sverige lära av..
Han är världens främste entreprenör
Han är världens främste entreprenör Under lördagskvällen utsågs Mohed Altrad, grundare av Altrad Group i Frankrike, till världens främsta entreprenör vid världsfinalen av..
Tysk-svenska konjunkturbarometern: Sverige och Tyskland behöver mer investeringar
Tysk-svenska konjunkturbarometern: Sverige och Tyskland behöver mer investeringar Både i Sverige och i Tyskland kommer investeringar i maskiner, anläggningar och byggsektorn inte igång med tillräcklig kraft för att ge konjunkturen en..
Öka dina affärer - via LinkedIn
Öka dina affärer - via LinkedIn LinkedIn är en allt mer intressant plattform med potential både för att publicera innehåll och som ett aktivt säljverktyg. Johan Åberg, konsult..
1,8 miljarder till svensk industri
1,8 miljarder till svensk industri Forskningsprogrammet Wallenberg Autonomous Systems Program, WASP, är en kraftfull satsning på grundforskning, utbildning och rekrytering inom autonoma system och..
Yrkesintroduktion - så säkrar du företagets framtida kompetens
Svensk industri står inför en betydande generationsväxling och allt färre ungdomar söker sig till tekniska och industriinriktade gymnasieprogram. Enligt..
Svenska företag sämre på att finansera sin verksamhet
Svenska företag sämre på att finansera sin verksamhet Svenska företag visar sämre kunskaper om alternativ finansiering än i grannländerna. Ny undersökning från OpusCapita identifierar tydligt..
Stålmarknaden står still
Stålmarknaden står still Stål- och Metallföreningens medlemmar kan för femte kvartalet i rad konstatera att marknaden för stålprodukter står still. Flertalet av..
Konjunkturinstitutet: Barometerindikatorn pekar på stark ekonomisk tillväxt
Konjunkturinstitutet: Barometerindikatorn pekar på stark ekonomisk tillväxt Barometerindikatorn steg från 99,2 i april till 101,4 i maj, en nivå som indikerar en något starkare ekonomisk tillväxt än normalt, enligt senaste..
SCB: Ökad export av verkstadsvaror
SCB: Ökad export av verkstadsvaror Både varuexporten och varuimporten ökade i volym under första kvartalet, enligt senaste rapporten från SCB. Sveriges varuexport ökade med 2,1 procent..
Audi tillverkar fossilfri bensin – helt utan olja
Audi tillverkar fossilfri bensin – helt utan olja Audi har nått ytterligare en milstolpe i utvecklingen av hållbara och syntetiska bränslen. Tillsammans med Global Bioenergies har företaget tillverkat en..
Tekniksprånget - sök praktikplats senast den 27 maj!
Tekniksprånget - sök praktikplats senast den 27 maj! Tekniksprånget är ett praktikprogram för avgångselever under 21 år som är behöriga att söka en ingenjörsutbildning. Genom att..
Det här är årets fyrhjulsdrivna bil
Det här är årets fyrhjulsdrivna bil 2015 års upplaga av ”all-wheel-drive cars of the year” dominerades helt av Mercedes. Läsarna av Europas största 4x4 tidning, ”Auto Bild..
Porsche återkallar 918 Spyder för inspektion
Porsche återkallar 918 Spyder för inspektion Porsche har gjort en global återkallning av de Porsche 918 Spyder som redan levererats. Skälet är att en kabelhärva till kylfläkten i bilar tillverkade..
Grundare av 3D-scanner föreläser om 3D-teknikens påverkan av våra liv
Grundare av 3D-scanner föreläser om 3D-teknikens påverkan av våra liv Volumental är ett av landets mest uppmärksammade startups. Nu gästar grundaren Alper Aydemir Creative Mornings Stockholm för en gratis..
Möte - Återindustrialisera Mellansverige!
Möte - Återindustrialisera Mellansverige! Om det och mycket annat kopplat till industrins utveckling, möjligheter och utmaningar vill Industriarbetsgivarna tillsammans med Sandvik, BillerudKorsnäs och..
Kommer eldrivna fordon bli nästa bullerproblem?
Kommer eldrivna fordon bli nästa bullerproblem? Tysta, eldrivna fordon kan snart vara ett minne blott. Från och med 2019 ska nämligen alla nya eldrivna fordon som säljs utrustas med ett varningssystem (AVAS),..
Trendspaning: Automation och simulering i framtidens coating
Trendspaning: Automation och simulering i framtidens coating Scandinavian Coating, Nordens största mässa för ytbehandlingsbranschen, går just nu av stapeln i Göteborg för tredje gången. Bakom..
Den här bilen har Sveriges mest nöjda ägare
Den här bilen har Sveriges mest nöjda ägare Återigen är Lexus med god marginal det bilmärke som de svenska bilägarna är allra nöjdast med. Det framgår av Vi Bilägares årliga..
Svag minskning av industrins kapacitetsutnyttjande
Svag minskning av industrins kapacitetsutnyttjande SCB: Industrins kapacitetsutnyttjande minskade med 0,2 procentenheter under det första kvartalet 2015 jämfört med det sista kvartalet 2014, i säsongrensade..
Nya racingbilen ska ge topplacering - avtäckning 20 maj
Nya racingbilen ska ge topplacering - avtäckning 20 maj Ökad driftsäkerhet och längre testperiod är nyckelfaktorer när Clear River Racing siktar på sitt bästa tävlingsresultat någonsin...
Har du lite pengar över...Porsche Black Edition en välutrustad specialserie
Har du lite pengar över...Porsche Black Edition en välutrustad specialserie Black Edition heter en ny specialserie av Porsche 911 Carrera och Boxster. Kombinationen svart lack och svart inredning understryker bilarnas tidlösa, klassiska elegans. I..
DP Technology Corp lanserar innovativa CAM lösning ESPRIT 2015
DP Technology Corp lanserar innovativa CAM lösning ESPRIT 2015 ESPRIT bidrar till att öka produktiviteten för ett komplett utbud av verktygsmaskinstillämpningar genom att generera effektivare verktygsbanor och samtidigt spara..
UniCarriers erhåller IFOY Award 2015 för TERGO URS – Årets lagertruck
UniCarriers erhåller IFOY Award 2015 för TERGO URS – Årets lagertruck Den kombinerade smalgångs- och skjutstativtrucken Tergo URS imponerade på juryn med sin multifunktionalitet och sitt ergonomiskt, framtidsblickande koncept. För..
SCANDINAVIAN COATING 19-21 maj
SCANDINAVIAN COATING 19-21 maj Den 19-21 maj kommer Svenska Mäsan i Göteborg att fyllas med professionella inom ytbehandling. Då är det åter igen dags för..
Industri 4.0 genomsyrade Hannover Messe
Industri 4.0 genomsyrade Hannover Messe Revolutionen är här! Även om den kanske inte startade i Tyskland i april, så befästes den sannerligen under mässveckan i..
Flygplansdelar i 3D-print
Flygplansdelar i 3D-print – Vi jobbar mycket med 3D-printing, additiv tillverkning, tillsammans med våra samarbetspartners inom industrin. Projektet med Saab Aeronautics ska leda till..
Omtalad vält vändes till framgång
Omtalad vält vändes till framgång Det var med ABS (1978) och antispinn (1985) som Mercedes-Benz först började använda elektroniska säkerhetssystem för att hjälpa föraren att..
Framgångsrik förhandling - här är checklistan du bör bocka av!
Framgångsrik förhandling - här är checklistan du bör bocka av! För att kunna förhandla på ett effektivt sätt är mycket viktigt att du har förberett dig. Co-creative presenterar ett förslag till..
Dagens skolelever kommer inte få uppleva jämställda ledningsgrupper
Dagens skolelever kommer inte få uppleva jämställda ledningsgrupper För andra året i rad utser Female Leader Engineer årets kvinnliga teknolog. Female Leader Engineer är en utmärkelse för kvinnliga..
Möjligheter till flexibelt arbetsliv i svensk basindustri?
Möjligheter till flexibelt arbetsliv i svensk basindustri? Humankapitalet är enormt viktigt i den tuffa globala konkurrensen, vilken samtidigt ställer ökade krav på flexibla verksamheter. Hur kan vi ta vara på..
Fossilbränsleoberoende fordonsflotta: 2030-sekretariatet i öppet brev till regeringen
Fossilbränsleoberoende fordonsflotta: 2030-sekretariatet i öppet brev till regeringen 2030-sekretariatet sammanfattar Ekotransport-konferensen 2015 och skriver i öppet brev till regeringen: "Det finns en otålighet och en vilja att ta sig an..
Osynliga robotar tar över skrivbordsjobben
Osynliga robotar tar över skrivbordsjobben Automatiserade fabriker ses idag som något självklart i den moderna industrin. Att många kontorsjobb inom en snar framtid försvinner är dock inte lika..
Kan en industriarbetare jobba hemifrån?
Kan en industriarbetare jobba hemifrån? Tisdagen den 5 maj var det Jobba Hemma-dagen. Över hundra arbetsplatser uppmanade sina medarbetare att inte komma till jobbet – för minskad..
Svensk industri ska leda den digitala revolutionen
Svensk industri ska leda den digitala revolutionen Sverige ska vara världsledande när det gäller industriell produktion. Men för att klara den digitala omställningen krävs konkreta samarbeten mellan..
En Cobra tillverkad i 3D-print
En Cobra tillverkad i 3D-print Amerikanska Oak Ridge National Laboratory som lyder under USA:s energidepartement fick idén att bygga ett eget exemplar av nationalbilen Shelby Cobra till bilmässan i..
Scandinavian Coating: två veckor kvar!
Scandinavian Coating: två veckor kvar! ..
Uppåt för svensk industri
Uppåt för svensk industri Industrins orderingång ökade i mars med 3,7 procent jämfört med februari, i säsongrensade tal, enligt siffror från SCB. Jämfört med mars..
Finalisterna i Teknikföretagens Stora Designpris 2015 är utsedda
Finalisterna i Teknikföretagens Stora Designpris 2015 är utsedda Uppstickarna Orbital Systems med The shower of the future och Inerventions med Mollii suit är i hård final i Stora Designpriset, tillsammans med storföretagen..
Storföretag samlas i Göteborg för klimatsatsning
Storföretag samlas i Göteborg för klimatsatsning Nästan dubbelt så mycket som Sveriges totala årliga koldioxidutsläpp – 100 miljoner ton – har företagen i WWFs globala klimatprogram..
Kinas börsrusning gör fondspararna köpgalna
Kinas börsrusning gör fondspararna köpgalna Under april fortsatte de flesta av världens börser att klättra, även om andra halvan innebar flera dagar med större negativa rörelser. Men det var..
SCB: ökat handelsnetto i mars
SCB: ökat handelsnetto i mars Varuexporten uppgick under mars till 106,8 miljarder kronor och varuimporten till 102,6 miljarder. Det ger ett handelsnetto på 4,2 miljarder kronor. Utrikeshandeln med..
Anders Nyrén lämnar Industrivärden
Anders Nyrén lämnar Industrivärden Huvudägarna i Industrivärden, L E Lundbergföretagen och Handelsbanken, har meddelat att de inte anser det lämpligt att Anders Nyrén leder..
Trådlösa sensorer förändrar industriella processer
Trådlösa sensorer förändrar industriella processer Mittuniversitetets forskningscentrum STC har beviljats 15 miljoner kronor av KK-stiftelsen för att utveckla trådlösa sensornätverk för industriell..
163 000 jobb har försvunnit inom industrin
163 000 jobb har försvunnit inom industrin Den direkta sysselsättningen inom industrin har minskat med 163 000 jobb sedan 2000. Det framgår av IF Metalls rapport Industrilandet Sverige. Det är..
Automation Summit om framtida utmaningar inom automationsindustrin
Automation Summit om framtida utmaningar inom automationsindustrin  Konferensen Automation Summit hade premiär 2013 och genomförs för andra gången den 3-4 september 2015 på Aros Congress Center i..
Framgångsrik förhandling är 20 % teknik och 80 % attityd
Framgångsrik förhandling är 20 % teknik och 80 % attityd Förhandlingsattityden är viktigare är förhandlingstekniken. Det påstår Ulf Giege författare till boken "Ledande förhandlingsteknik och..
Svensk konkursstatistik den lägsta på fem år
Svensk konkursstatistik den lägsta på fem år Konkurserna inom svenskt näringsliv fortsätter att minska och i mars sjönk antalet konkurser med fyra procent, enligt kreditupplysningsföretaget UC. Det..
Tysk-Svenska Handelskammaren om Industrie 4.0 - vad krävs för att digitalisera industrin?
Tysk-Svenska Handelskammaren om Industrie 4.0 - vad krävs för att digitalisera industrin? I Tyskland har regeringen under ledning av förbundskansler Angela Merkel startat framtidsprojektet Industrie 4.0 i samarbete med näringslivet. Det yttersta..
Carina Lundberg Markow - miljömäktigast i Sverige
Carina Lundberg Markow - miljömäktigast i Sverige Tidningen Miljöaktuellt har utsett Sveriges 101 miljömäktigaste. Miljömäktigast av alla är Carina Lundberg Markow, chef för ansvarsfullt..
Återindustrialisera Sverige - Industriarbetsgivarna inbjuder till diskussion
Återindustrialisera Sverige - Industriarbetsgivarna inbjuder till diskussion Välkommen till presentation och diskussion om industrins utveckling, möjligheter och utmaningar. Industriarbetsgivarna bjuder in till ett lunchmöte den 24..
Återindustrialisera södra Sverige
Återindustrialisera södra Sverige Om återindustrialisering och mycket annat kopplat till industrins utveckling, möjligheter och utmaningar vill Industriarbetsgivarna tillsammans med Södra och..
Här är Sveriges 33 hetaste teknikföretag 2015
Här är Sveriges 33 hetaste teknikföretag 2015 I veckan presenterades för åttonde året i rad 33-listan - Sveriges hetaste unga teknikföretag på Münchenbryggeriet i Stockholm. Innan finalen..
High TECH Engineering en riktig fullträff
High TECH Engineering en riktig fullträff Mässan High TECH Engineering som gick av stapeln i veckan, blev en riktig fullträff med totalt 2953 besökare under två dagar. Den arrangerades på..
Oroa dig aldrig mer över batteriet på din smartphone
Oroa dig aldrig mer över batteriet på din smartphone Ett perfekt tillbehör att ha med på resande fot, när batteriet börjar ta slut i t.ex. din smartphone. TP-Link TL-PB10400 ger dig möjligheten att ladda..
Kevin Spacey kontrakteras av Renault
Kevin Spacey kontrakteras av Renault Nu lanserar Renault sin nya crossover Espace. Försäljningen i Sverige inleds i slutet av maj och ambassadör för den svenska lanseringen är..
Regeringen vill satsa 1,5 miljard kronor på stärkt konkurrenskraft och ökad export
Regeringen vill satsa 1,5 miljard kronor på stärkt konkurrenskraft och ökad export I den ekonomiska vårpropositionen presenterar regeringen ett omfattande näringspolitiskt paket för stärkt konkurrenskraft och ökad export. Paketet..
Återindustrialisera Norrbotten!
Återindustrialisera Norrbotten! Om det och mycket annat kopplat till industrins utveckling, möjligheter och utmaningar vill Industriarbetsgivarna tillsammans med SSAB och SmurfitKappa berätta om vid..
Vd för MAX- hamburgare utsedd till 1 av 100 visionära ledare i världen
Vd för MAX- hamburgare utsedd till 1 av 100 visionära ledare i världen Real Leaders Magazine utsåg nyligen 100 visionära ledare i världen som alla arbetar för att skapa en bättre värld genom innovativa..
Investeringsboom i Mälardalen
Investeringsboom i Mälardalen Behovet av nya maskiner inom verkstadsindustrin i Uppsala-, Stockholms- och Södermanlands län har ökat markant under årets första tre månader...
Har du bytt till sommardäck? Odubbade vinterdäck leder olycksstatistiken
Har du bytt till sommardäck? Odubbade vinterdäck leder olycksstatistiken Tester av väggrepp på barmark med odubbade vinterdäck respektive sommardäck visar att vinterdäcken har sämre väggrepp, både när det..
Minskad orderingång till industrin
Minskad orderingång till industrin Industrins orderingång minskade i februari med 4,0 procent jämfört med januari, i säsongrensade tal. Jämfört med februari föregående..
Vårkänslor på Hannover Messe 13-17 april
Vårkänslor på Hannover Messe 13-17 april Med kraften hos tio parallella mässor drar Hannover Messe 13-17 april till sig industrivärldens uppmärksamhet. Med starkt fokus på framtiden och den..
Hur utvecklar vi industrins konkurrenskraft i global konkurrens?
Hur utvecklar vi industrins konkurrenskraft i global konkurrens? Industriarbetsgivarna välkomnar till regionala träffar. Vi diskuterar betydelsen av att vara utsatt för global konkurrens inom basindustrin, hur vi utvecklar..
Industrimässorna i Malmö lockade rekordmånga
Industrimässorna i Malmö lockade rekordmånga Jennie Heidenfors, projektledare för easyFair Industrimässorna i Malmö, är glad idag. - I år är Industrimässorna större än..
14 öppna hus mitt i Småland
14 öppna hus mitt i Småland I år är de fjorton stycken, Värnamo-företagen som i början av maj slår upp sina portar och bjuder in till IndustriExpo. Det är..
Ny utbildning till högskoleingenjör startar i höst
Ny utbildning till högskoleingenjör startar i höst En ny programutbildning vid Mittuniversitetet ska svara på ett ökat behov av högskoleingenjörer på arbetsmarknaden. Det handlar om en treårig..
Heta ämnen på Scandinavian Coating den 19-21 maj
Heta ämnen på Scandinavian Coating den 19-21 maj Med heta ämnen som "Sakernas Internet och Industry 4.0" och "Megatrender i målningsteknik” stärker Scandinavian Coating sin position som den ledande..
Svensk export tar fart
Svensk export tar fart Den globala återhämtningen och den relativt svaga kronan bidrar till att den svenska exporten tar fart efter flera år av svag utveckling. De närmaste..
MTR Express - nya snabbtåget mellan Stockholm-Göteborg
MTR Express - nya snabbtåget mellan Stockholm-Göteborg Nu startar den nya snabbtågstrafiken MTR Express mellan Stockholm och Göteborg. 90 avgångar i veckan, med stopp i Herrljunga, Skövde och..
Grönare industri om miljömyndigheter byter strategi
Grönare industri om miljömyndigheter byter strategi Färre industriföretag skulle bryta mot miljölagstiftning och fler skulle övergå till renare teknik om myndigheter som ansvarar för..
Kia Optima - Världspremiär i New York för nästa generation
Kia Optima - Världspremiär i New York för nästa generation Den 1 april när bilmässan slår upp sina portar visas nya Kia Optima. Den nya bilen utlovas utstråla både passion och kraftfullhet. Fem år efter..
Endast tio procent av företagen lyckas med LEAN
Endast tio procent av företagen lyckas med LEAN Lean är ett begrepp som över tid har utvecklats och tolkats på ett flertal sätt och som ursprungligen härstammar från den japanska..
Maskininvesteringar för två miljarder det kommande året
Maskininvesteringar för två miljarder det kommande året Verkstäderna i södra Sverige ökar investeringarna. Den genomsnittliga budgeten för 2015 års maskininvesteringar i södra Sverige uppgår..
Helhetsgrepp på motordrifter ska sänka elförbrukningen inom industrin.
Helhetsgrepp på motordrifter ska sänka elförbrukningen inom industrin. Elmotorer svarar för en ansenlig del av industrins elförbrukning. I motorstandarderna har därför införts nya klasser för motorer med högre..
Så får vi mer industri i Sverige - seminarium om återindustrialisering och potential
Så får vi mer industri i Sverige - seminarium om återindustrialisering och potential Lyckad återindustrialisering i andra länder, framförallt i USA, stärker optimismen till industriell utveckling. Med rätt näringslivsklimat kan..
Nära Industrimässorna - invigning av Malmös högsta hotell med skybar
Nära Industrimässorna - invigning av Malmös högsta hotell med skybar Två veckor innan Industrimässorna i Malmö går av stapeln öppnar Malmö Arena Hotell.  Med restaurang & sportsbar, en skybar på 16e..
Industrins investeringar väntas öka blygsamt enligt SCB
Industrins investeringar väntas öka blygsamt enligt SCB I år väntas industrins investeringar öka med 3 procent enligt SCB:s senaste investeringsenkät. Under 2014 minskade industriföretagen sina volymer med 5..
Regeringen stärker statlig företagsfinansiering
Regeringen stärker statlig företagsfinansiering Regeringen ger utredaren Hans Rydstad i uppdrag att se över statens insatser för företagsfinansiering. Den nya utredningen ska genomföra en..
Orderingången uppåt inom industrin
Orderingången uppåt inom industrin Industrins orderingång ökade i januari med 3,1 procent jämfört med december, i säsongrensade tal. Jämfört med januari föregående..
Gratis biljetter till HANNOVER MESSE för Svensk Verkstads läsare
Gratis biljetter till HANNOVER MESSE för Svensk Verkstads läsare       Vi har nöjet att kunna erbjuda dig gratis inträde till HANNOVER MESSE,    världens ledande industrimässa i..
Sju världspremiärer för Audi i Genève
Sju världspremiärer för Audi i Genève Audi visar upp en imponerande rad nyheter i Geneve. Under bilsalongen som pågår den 3-15 mars presenteras fyra nya R8 modeller, konceptbilen Audi prologue Avant,..
På väg med barnen - så åker ni säkert
På väg med barnen - så åker ni säkert Hur ska barn sitta i en bil? Barns huvud är stora och tunga i förhållande till kroppsstorleken och deras nackar är känsliga. Av den anledningen är..
Effektiv elkonstruktion genom standardisering - frukostmöte 10 mars
Effektiv elkonstruktion genom standardisering - frukostmöte 10 mars Effektiv elkonstruktion genom standardisering, Big Data och Industri 4.0 Frukostmöte i Stockholm den 10 mars Digitalisering bidrar allt mer med nya möjligheter..
Svensk ekonomi på väg upp - draghjälp från tillverkningsindustrin
Svensk ekonomi på väg upp - draghjälp från tillverkningsindustrin Trots motvind från ett alltjämt svagt Europa är den svenska ekonomin på väg uppåt för första gången sedan 2011. Uppgången..
Industri 4.0
Industri 4.0 XMReality med i framtidens program för Industri 4.0. För att möta framtidens krav på globalisering och flexibla produktionslösningar har Chalmers valt..
Stort genomslag för erbjudande om kärleksnatt
Stort genomslag för erbjudande om kärleksnatt Kraftsamlingen för att bevisa att Jönköping är en av landets mest romantiska städer har fått ett enormt genomslag. På torsdagen hade..
Jättekontrakt för ny svensk forskningssatellit
Jättekontrakt för ny svensk forskningssatellit OHB Sweden, Stockholm, och ÅAC Microtec, Uppsala, har av Rymdstyrelsen utsetts att leverera satelliten Mats (Mesospheric Airglow/Aerposol Tomography and Spectroscopy) som..
Nya ISO 14001 dröjer till september
Nya ISO 14001 dröjer till september Processen att ta fram en den nya utgåvan av den internationella standarden för miljöledning har fördröjts och standarden publiceras nu troligen i..
Ny lyfter SAS nya designade långdistanskabin
Ny lyfter SAS nya designade långdistanskabin SAS Airbus A330 Erik Viking lyfte 12.20 idag mot New York. Det är startskottet för SAS satsning på långdistansflottan där sju existerande flygplan..
Atlas Copcos bilningsmaskinen Cobra™ byter skepnad för effektivare hantering och minskad miljöpåverkan
Atlas Copcos bilningsmaskinen Cobra™ byter skepnad för effektivare hantering och minskad miljöpåverkan Atlas Copco lanserar 2015 en ny serie bensindrivna bilningsmaskiner: CobraTM PROe och TTe. Den unika slagmekanismen gör att motoreffekten överförs till..
Cisco stöder automatisk bröstcancerdetektor
Cisco stöder automatisk bröstcancerdetektor Internet of Everything, Internet of Things och Machine to Machine kan låta kallt, tekniskt och omänskligt. Men tekniken kan förbättra människors liv..
Stark avslutning på året för Trelleborg
Stark avslutning på året för Trelleborg ”Trelleborg redovisar för det fjärde kvartalet 2014 ett starkt resultat, med hänsyn till marknadssituationen. Den organiska..
Ingen ökning av stålförsäljningen Q4
Ingen ökning av stålförsäljningen Q4 Även Q4 blev ett kvartal med oförändrad försäljning av stål. 2014 avslutades utan någon ökning av..
Rätt väg till fjällen– här är riskerna mellan Uppsala och Åre
Rätt väg till fjällen– här är riskerna mellan Uppsala och Åre Helgen innan sportlovsveckan är en av årets farligaste trafikhelger. Länsförsäkringar har kartlagt de två vanligaste sträckorna från..
Intelligenta robotar lär sig själva
Intelligenta robotar lär sig själva Robotar som känner igen bakterier i mat och varnar konsumenter för dåligt kött. En dator som kan analysera en nattsömn på mindre än en minut...
Industrins mäss-Mekka satsar på romantik
Industrins mäss-Mekka satsar på romantik Efter påståendet om att mässtaden Jönköping ska vara en av landets mest oromantiska platser går staden till motoffensiv. Nu erbjuds..
Jönköping får direktflyg till Frankfurt
Jönköping får direktflyg till Frankfurt bmi och deras codeshare-partner, Lufthansa, offentliggör fler möjligheter för Jönköpingsbor att upptäcka världen genom två dagliga..
Generationen som inte vill släppa mobilen - 95% av 11-åringar har en mobil
Generationen som inte vill släppa mobilen - 95% av 11-åringar har en mobil Rykande färsk statistik från Statens medieråd, som släpps i detta pressmeddelande, visar att 95 % av 11-åringarna har en egen mobil, de allra flesta..
Sweden Robot Hack arrangeras i Eskilstuna
Sweden Robot Hack arrangeras i Eskilstuna Den 9-10 maj arrangeras Sweden Robot Hack i Eskilstuna. Tävlingen går ut på att programmera robotar att klara ett antal utmaningar. Bästa laget vinner en..
Få Michelins nordiska restauranger i telefonen
Få Michelins nordiska restauranger i telefonen Michelin har samlat alla nordiska restauranger från den Michelin-guiden i en gratis app till iPhone och Android-telefoner. Selekteringen av restauranger uppdateras i appen..
Koll på arbetsmiljön? Vd är ansvarig
Koll på arbetsmiljön? Vd är ansvarig – Även om vd är ytterst ansvarig för arbetsmiljön kan arbetsmiljöuppgifterna delegeras, och då är den här skriften till hjälp..
Appen som larmar var du är om något händer
Appen som larmar var du är om något händer Länsförsäkringars app ”Knappen” kan vara en hjälpare i nöden.  Sportlovet är snart här och skidor och skoter går varma...
Skotta taket för att försäkringen ska gälla
Skotta taket för att försäkringen ska gälla Om man har en industrifastighet eller större byggnader på lantbruk, är det viktigt att skotta taket för att få ersättning från sin..
Racerstjärnor och bilnostalgi i Velodromloppet Oldtimer Grand Prix
Racerstjärnor och bilnostalgi i Velodromloppet Oldtimer Grand Prix 300 klassiska racerbilar, racerstjärnor och bilnostalgi på högsta nivå möts i Velodromloppet Oldtimer Grand Prix 12-14 juni. Racinglegenden Picko..
Näringsministern vill ha US preclearance vid Arlanda
Näringsministern vill ha US preclearance vid Arlanda Regeringen vill undersöka möjligheten att införa US preclearance vid Stockholm Arlanda Airport. US preclearance innebär att amerikanska myndigheter..
Underhållsmässan fortsätter att växa
Underhållsmässan fortsätter att växa Underhållsmässan störst i norra Europa Branschens största mötesplats om drift och underhåll, Underhållsmässan, fortsätter..
Kunskap kan röra sig - fördelar för svensk tillverkningsindustri
Kunskap kan röra sig - fördelar för svensk tillverkningsindustri När företag flyttar sin produktion utomlands brukar det röra upp starka känslor. I en ny doktorsavhandling visar Peter Warda på fördelarna för..
Mackmyra är ”World Distiller of The Year”
Mackmyra är ”World Distiller of The Year”  Mackmyra Svensk Whisky har utsetts till World Distiller of The Year av Wizard of Whisky med hela fyra guldmedaljer och utmärkelsen World´s best singel malt..
Smygpremiär för nya Audi A7
Smygpremiär för nya Audi A7 När båtmässan slår upp portarna i Göteborg i helgen är det inte bara premiär för den nya båtsäsongen utan även..
Håll dig frisk i Vabruari - enkla tips
Håll dig frisk i Vabruari - enkla tips Februari kallas ibland skämtsamt för ”Vabruari”, den månad som varje år toppar statistiken i antal sjukdagar och vabdagar.  Under..
Johan Forssell blir ny vd i Investor
Johan Forssell blir ny vd i Investor Styrelsen för Investor har beslutat att utse Johan Forssell till ny vd och koncernchef från den 12 maj 2015. Johan är 43 år och anställdes på..
Näringslivet optimistiska enligt Konjunkturinstitutet
Näringslivet optimistiska enligt Konjunkturinstitutet Barometerindikatorn, som sammanfattar företagens och hushållens syn på ekonomin föll marginellt i januari, från 105,9 i december till 105,6...
Förstärkt verklighet och teknikinformation på Sigma Technologys frukostseminarium
Förstärkt verklighet och teknikinformation på Sigma Technologys frukostseminarium Torsdag den 5/2 bjuder Sigma Technology Sweden AB in till frukostseminarium om hur Augmented Reality kan tillämpas inom området teknikinformation. Niklas Rengfors..
Peter Wallenberg är död
Peter Wallenberg är död Finansmannen Peter Wallenberg har avlidit. Han blev 88 år. "Med djupt beklagande får styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse meddela att dess..
Johan Castevall ny vd på XMReality
Johan Castevall ny vd på XMReality Johan Castevall är ny vd på XMReality från och med 1 januari 2015. Under det senaste halvåret har Johan arbetat som Operations Manager i bolaget och har..
HTEC – ett tekniklyft i Sandviken
HTEC – ett tekniklyft i Sandviken – Vi lever av den industri vi ska försörja – det är bara så. Verkstadsindustrin är dominerande för oss, även om vi ska leva av..
Självkörande Audi A7 på väg från Silicon Valley till CES 2015 i Las Vegas
Självkörande Audi A7 på väg från Silicon Valley till CES 2015 i Las Vegas Audi inleder sitt deltagande i CES 2015, en av världens viktigaste elektronikmässor, med en uppvisning i autonom körning. Under två dagar kommer journalister..
Bästa året sedan 1965 för Volkswagen i Sverige
Bästa året sedan 1965 för Volkswagen i Sverige 2014 blev ett mycket bra år för Volkswagen i Sverige. Inte sedan 1965 har man sålt lika många bilar på den svenska marknaden. Med 44 947..
Sveriges största solcellspark öppen för anmälningar
Sveriges största solcellspark öppen för anmälningar En bra start – men mycket arbete återstår. Det är läget för Solar Park Helsingborg, en solcellsanläggning som kan bli Sveriges..
Elkunderna vinnare elåret 2014: "Lägsta elpriset sedan år 2007"
Elkunderna vinnare elåret 2014: "Lägsta elpriset sedan år 2007"  Elåret 2014 blev elkundernas år. Stabilt låga elpriser gjorde kunderna till vinnare tack vare en stark elproduktion och vikande elanvändning - inte..
Nanofilter renar smutsig industri
Nanofilter renar smutsig industri Aji Mathew biträdande professor vid Luleå Tekniska Universitet med sina doktorander Peng Liu och Zoheb Karim med prototyper av nanofilter.  Prototyper av..
Sveriges längsta motorvägsbro - vacker genväg genom Norrland
Sveriges längsta motorvägsbro - vacker genväg genom Norrland Den 18 december invigs Sveriges längsta motorvägsbro i Sundsvall efter fyra års byggtid. Men bron kommer inte bara att transportera bilar. Energispecialisten..
Industrin positiv till produktionsvolymens utveckling de närmaste tre månaderna - Konjunkturbarometern december
Industrin positiv till produktionsvolymens utveckling de närmaste tre månaderna - Konjunkturbarometern december Barometerindikatorn steg 2,0 enheter i december till 105,8, från 103,8 i november. Nivån tyder på en starkare ekonomisk tillväxt än normalt. Inom..
De tre hetaste elektroniktrenderna i jul
De tre hetaste elektroniktrenderna i jul HUI Research och Prisjakt förutspår att mobilitet och underhållning blir de hetaste elektroniktrenderna i julhandeln. Mobilitetstrenden symboliseras av..
Datorsimulering av mänskliga rörelser i bilindustrin förebygger belastningsskador
Datorsimulering av mänskliga rörelser i bilindustrin förebygger belastningsskador Många av oss drabbas någon gång av arbetsrelaterade belastningsskador. Ungefär 70% av västvärldens..
Tekniskt universitet i unik miljardsatsning från EU
Tekniskt universitet i unik miljardsatsning från EU Luleå med Luleå tekniska universitet är en av sex orter i Europa som får ansvar för en del av Europeiska unionens hittills största..
Hög andel tjejer söker ingenjörspraktik
Hög andel tjejer söker ingenjörspraktik Intresset för att söka praktik via Tekniksprånget är fortsatt stort. När ansökningstiden gick ut den 23 november hade 956 ungdomar sökt..
Energieffektiv industribelysning som ger 125 lumen per watt!
Energieffektiv industribelysning som ger 125 lumen per watt! Nu släpper Malux en ny industriarmatur, Vigilant® LED High Bay! Söker ni en industriarmatur med LED som håller för vibrationer, vatten,..
Kör hårt - Verktygen håller
Kör hårt - Verktygen håller Utvecklingen av material är som bekant intensiv, inte minst idag när man jagar lätta, starka konstruktioner, för att hålla nere vikter, för att..
Årets Familjebil 2014: Passat Sportscombi tar priset
Årets Familjebil 2014: Passat Sportscombi tar priset Nya Passat Sportscombi utsågs till Årets Familjebil i Motorföraren av tio kända motorjournalister. Det är dessutom första gången som en..
Högst upp på önskelistan - ett hårt paket från Volvo
Högst upp på önskelistan - ett hårt paket från Volvo En Volvo är den mest önskade julklappen i bilbranschen och kläder från MQ den mest önskade inom klädbranschen, visar en undersökning..
Starkt år för Svensk Verkstad ger bra förutsättningar för 2015
Starkt år för Svensk Verkstad ger bra förutsättningar för 2015 2014 har varit ett mycket bra år för Svensk Verkstad och tidningen har vuxit ytterligare. Ett aktivt 2014 ger goda utsikter inför kommande år.  Bild:..
engcon sponsrar teknikprojekt för barn och ungdomar
engcon sponsrar teknikprojekt för barn och ungdomar - Teknik är kul och det vill vi att barnen och ungdomarna ska upptäcka hos oss. På Teknikhuset får de chans att testa på att använda..
Nevs får nya ägare
Nevs får nya ägare Nevs får ny huvudägare. Biltillverkaren är överens med en asiatisk fordonstillverkare.  Den nya ägaren ska också finansiera driften..
Runius Design en av de nominerade till Årets Nyhetsrum 2014
Runius Design en av de nominerade till Årets Nyhetsrum 2014 Vi är stolta att meddela att vi är en av de nominerade till Årets Nyhetsrum 2014, där Mynewsdesk för sjätte året i rad arrangerar..
Succé för Box och svensk single malt whisky
Succé för Box och svensk single malt whisky Svensk whisky har de senaste veckorna verkligen visat framfötterna. Den senaste tidens försäljningsframgångar visar på att svensken..
Filmsummerat från Scanautomaticmässan av Induo Wireless
Filmsummerat från Scanautomaticmässan av Induo Wireless Nu har vi satt ihop en filmspecial med samtliga videoklipp vi spelade in på Scanautomaticmässan. Många produkter presenterades under mässans tre dagar och..
Konfidensindikatorn för tillverkningsindustri steg 0,6 enheter i november
Konfidensindikatorn för tillverkningsindustri steg 0,6 enheter i november Samtliga konfidensindikatorer minskade något, med undantag för tillverkningsindustri som steg 0,6 enheter. Bygg- och anläggningsverksamhet minskade 0,7..
Norra Sverige knyts ihop med Norge och Finland via ny flyglinje
Norra Sverige knyts ihop med Norge och Finland via ny flyglinje Nu knyts norra Sverige, Finland och Norge ihop med en ny flyglinje mellan tre universitetsstäder. Visita välkomnar satsningen. - Det gör marknaden större..
Hexicon erhåller finansiering från Vinnova
Hexicon erhåller finansiering från Vinnova Hexicon AB har erhållit en finansiering på 2,7 MSEK från Vinnova med syfte att accelerera utvecklingen mot en ny svensk industrisektor för..
MyCopter - ta bilen och flyg till jobbet
MyCopter - ta bilen och flyg till jobbet  MyCopter lyfter persontransporter in i den tredje dimensionen   Med tanke på de rådande problemen med överbelastning med markbaserade..
WWF och Volvo förnyar klimatsamarbete
WWF och Volvo förnyar klimatsamarbete Tid: Onsdag 26 november kl 14:15 Plats: Münchenbryggeriet, Torkel Knutsonssgatan 2, Stockholm. Volvokoncernen och Världsnaturfonden WWF bjuder in till..
Nya rekord på Krandagarna
Nya rekord på Krandagarna Intresset för säkerhet och ny teknik slog alla rekord på årets Krandagar, arrangerade av Inspecta. Under två dagar möttes nära 300 deltagare..
Philips Automotive firar 100 år!
Philips Automotive firar 100 år! Philips var en av världens första tillverkare av billampor. Under 100 år har vi hela tiden flyttat fram gränsen för vad som är möjligt och..
Tio innovationer som kom först i en Lexus
Tio innovationer som kom först i en Lexus 25-årsjubilerande Lexus kan blicka tillbaka på en rad innovationer, som bilmärket var först i världen med att introducera. Här är en lista..
Nära 2,3 miljoner kunder har fått större förtroende för elbranschen
Nära 2,3 miljoner kunder har fått större förtroende för elbranschen Det är lättare att förstå vart man ska vända sig. Elbranschen tar mer och bättre ansvar. Kundservicen funkar bättre och fakturan har blivit..
Johan Enocson från Active Invest är årets främsta entreprenör i region Östra
Johan Enocson från Active Invest är årets främsta entreprenör i region Östra Johan Enocson från Active Invest Sweden AB i Åseda utnämndes ikväll till årets främsta entreprenör i region Östra i EY:s..
Västsvensk forskning tilldelas EU-anslag för en effektivare tillverkningsindustri
Västsvensk forskning tilldelas EU-anslag för en effektivare tillverkningsindustri Ett stort europeiskt forskningsprojekt med syfte att stärka Europas industri har tilldelats medel från EU:s nya ramprogram för forskning och innovation, Horisont..
Sjisjka vindpark vinner Sweden Green Building award
Sjisjka vindpark vinner Sweden Green Building award Sweden Green Building council delar ut pris till Sjisjka Vindpark, som byggts av Jämtkraft, OX2 och Skanska. Vindparken får utmärkelsen i..
Regeringen mäts av industrin
Regeringen mäts av industrin Idag hölls en paneldiskussion med tankesmedjan AutomaTHINKunder Elmia Subcontractor i Jönköping. Fokus låg på svensk industri och hur den nya..
5 stolta vinnare av Plastovationer Awards 2014
5 stolta vinnare av Plastovationer Awards 2014 Den 11 november kunde 5 bidrag kamma hem årets vinst och ära i Plastovationer Awards 2014 på Elmia Subcontractor. ICA Sverige kammade hem det stora..
Vindmätare AQ510 från AQSystem bättre än LiDAR
Vindmätare AQ510 från AQSystem bättre än LiDAR Andra generationen AQSystem's andra generation SoDAR har testats av företagen BBB Umwelttechnik och DNV GL med mycket bra resultat. Produkten AQ510 är en..
Damberg säger nej till underleverantörerna på Elmia
Damberg säger nej till underleverantörerna på Elmia Närings- och innovationsminister Mikael Damberg stänger dörren till de lägre arbetsgivaravgifterna. Damberg menar på att det är bättre att..
Den tudelade arbetsmarknaden – en utmaning för parterna
Den tudelade arbetsmarknaden – en utmaning för parterna Svensk arbetsmarknad är tudelad mellan de som är fast etablerade och de som inte är det.  I kollektivavtalen beaktas de mindre etablerade i liten grad...
Infor lanserar den nya teknikplattformen Infor Xi och Nya CloudSuite-lösningar
Infor lanserar den nya teknikplattformen Infor Xi och Nya CloudSuite-lösningar Infor lanserar den nya teknikplattformen Infor Xi och Nya CloudSuite-lösningar under Infor Day Stockholm 2014 Ny generation tillämpningar presenteras på..
Mät och förebygg farliga vibrationer med hjälp av mobilapp
Mät och förebygg farliga vibrationer med hjälp av mobilapp En halv miljon arbetare som håller i maskiner eller kör fordon ska kunna minska risken för vibrationsskador, med hjälp av dagliga mätningar med en..
Främsta entreprenören i region Östra utses i Växjö den 17 november
Främsta entreprenören i region Östra utses i Växjö den 17 november Måndagen den 17 november utses regionens främsta entreprenör när regionfinalen i EY:s entreprenörstävling EY Entrepreneur Of The Year äger..
Fördubblat elbilsintresse på ett år
Fördubblat elbilsintresse på ett år På ett år har intresset för elbilar ökat med 50 procent med omtanken om miljön som största drivkraft. Samtidigt anser många att elbilen..
Svensk industriproduktion jämförs med finanskrisen 2009
Svensk industriproduktion jämförs med finanskrisen 2009 Produktion nere på krisårsnivå. Svensk industri utvecklas betydligt sämre än övriga Europas. Motorn de senaste åren har varit ökad..
På lördag är det dags för First LEGO League på Innovatum
På lördag är det dags för First LEGO League på Innovatum För tredje året i rad arrangerar Innovatum kunskapstävlingen First LEGO League. I år är det hela 18 lag som tävlar i regionfinalen på..
Bauers växlade motorer för travers i stålverk
Bauers växlade motorer för travers i stålverk När Kranbau Köthen, en av Europas största tillverkare av traverser, anförtroddes att utveckla en ny kranserie att användas i skrotupplaget till ett..
Slutpratat om klimatet – dags för handling
Slutpratat om klimatet – dags för handling FN:s klimatpanel IPCC presenterade idag i Köpenhamn en ny stor sammanfattade rapport om klimatförändringarna på jorden. IPCC säger att det..
Unga löper störst risk att skadas av maskiner
Unga löper störst risk att skadas av maskiner Olyckor med maskiner är den näst vanligaste orsaken till allvarliga olycksfallsskador på den svenska arbetsmarknaden. Störst risk att skadas har unga i..
Undersökning visar: Det är enkelt att byta bank
Undersökning visar: Det är enkelt att byta bank Tvärtemot den gängse bilden av bankbytet som en krånglig historia så är det enkelt att byta bank eller att skaffa sig ytterligare en bank. Cirka..
Uppåt i näringslivet, men deppigare hushåll
Uppåt i näringslivet, men deppigare hushåll Barometerindikatorn steg 2,8 enheter i oktober, från 101,5 i september till 104,3. Den ligger nu på sin högsta nivå sedan januari i år. Alla..
Flexator anställer industridoktorand
Flexator anställer industridoktorand Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) och industriföretaget Flexator har under året sökt en industridoktorand till företagsforskarskolan..
Rutiner och åtgärder mot stress saknas på sex av tio inspekterade arbetsplatser
Rutiner och åtgärder mot stress saknas på sex av tio inspekterade arbetsplatser Arbetsmiljöverket har under några intensiva oktoberveckor besökt 1 700 arbetsplatser i hela landet för att kontrollera hur arbetsgivare..
TB Wood's Sure-Flex-koppling har ATEX-certifierats
TB Wood's Sure-Flex-koppling har ATEX-certifierats Ända sedan produkten introducerades på marknaden har Sure-Flex-kopplingen från TB Wood’s, som ingår i Altra Industrial Couplings, varit ett..
48 blivande ingenjörer besökte Värmländska skogsindustrier
48 blivande ingenjörer besökte Värmländska skogsindustrier Den 15 oktober fyllde Paper Province en buss med 48 ingenjörsstudenter från Karlstads universitet och tog dem med på en resa till några av de mest..
Tieto bygger plattform för Industrial Internet i samarbete med Cisco
Tieto bygger plattform för Industrial Internet i samarbete med Cisco Tieto och Cisco har idag inlett ett globalt samarbete för att ta fram en ny plattform för applikationer inom industriellt internet baserat på Ciscos..
Ekonomin trampar vatten
Ekonomin trampar vatten Efter ett oväntat svagt 2014 räknar Unionen med en något snabbare ekonomisk tillväxt 2015. BNP väntas öka med 2,2 procent..
Industrinatten i Malmö ger hopp för ungdomar
Industrinatten i Malmö ger hopp för ungdomar Industrinatten ger morgonljus åt arbetslösa ungdomar 3500 ungdomar är arbetslösa i Malmö. 9000 jobb inom teknik- och industrisektorn i Skåne..
Hannover Messe 2015: Motion-Drive-Automation slår ett slag för Industry 4.0
Hannover Messe 2015: Motion-Drive-Automation slår ett slag för Industry 4.0 MDA slår ett slag för Industry 4.0 Ledande tillverkare av kraftöverföringssystem och styrteknik visar upp branschens senaste ..
Vinnarna korade i E-prize 2014 - näringslivets största energitävling
Vinnarna korade i E-prize 2014 - näringslivets största energitävling Vinnare i årets E-prize är Kemira/Industry Park of Sweden, Emballator Lagan Plast och Klövern. En röd tråd i vinnarnas..
Saab 3D Original Service – en populär tvååring
Saab 3D Original Service – en populär tvååring Det har gått två år sedan Orio, tidigare Saab Automobile Parts, lanserade sitt nya servicekoncept Saab 3D Original Service. Konceptet ger Saabägaren..
Internationellt innovationspris för Q-Safe
Internationellt innovationspris för Q-Safe Vid den internationella mässan GaLaBau i tyska Nürnberg belönades engcons redskapsfäste Q-Safe med 2014 GaLaBau Innovations Medaille. I tuff konkurrens med..
Industristopp-appen testas i skarpt läge i samarbete med Södra Cell i Mönsterås.
Industristopp-appen testas i skarpt läge i samarbete med Södra Cell i Mönsterås. Industristopp är ett system som ökar säkerheten och effektiviteten under industrins underhållsstopp genom smarta rutiner. Det är ett webb-baserat..
Energibeskedet äventyrar basindustrin
Energibeskedet äventyrar basindustrin – Socialdemokraternas och Miljöpartiets besked att förberedelserna för ersättningskärnkraft ska stoppas är mycket oroande. Sveriges..
Living Planet Report 2014: Svenskarna på tionde plats i ”värstingligan”
Living Planet Report 2014: Svenskarna på tionde plats i ”värstingligan” Ökad förlust av biologisk mångfald och växande fotavtryck. Den fortsatta trenden med stigande konsumtion sätter en ohållbar press på..
Förfalskningar ökar när Kinas bilreservdelsmarknad dubblar sin storlek
Förfalskningar ökar när Kinas bilreservdelsmarknad dubblar sin storlek De nästkommande fem åren uppskattas Kinas bilreservdelssmarknad uppnå en årlig tillväxt på 20 %. Tillväxten beror främst på..
Bilbatteriet - ett riskfyllt kraftpaket
Bilbatteriet - ett riskfyllt kraftpaket Ett vanligt bilbatteri är enkelt att byta. Men man får inte glömma att det kan innehålla cirka nio kilo bly och ett par liter svavelsyra. Vet man det..
Konjunkturinstitutet- Tjänstenäringarna tappar fart
Konjunkturinstitutet- Tjänstenäringarna tappar fart Barometerindikatorn föll 1,9 enheter i september och ligger nu 1,1 enheter över det historiska genomsnittet. Konfidensindikatorn för..
Han kan kolla hur roboten mår
Han kan kolla hur roboten mår Med André Carvalho Bittencourts metod är det möjligt att upptäcka slitage i en robots leder långt innan det leder till problem i..
Indien blir ”Partnerland” för HANNOVER MESSE 2015
Indien blir ”Partnerland” för HANNOVER MESSE 2015 Hannover, Tyskland. Indien med sina över 1,2 miljarder invånare har nyligen utsetts till officiellt partnerland för HANNOVER MESSE 2015. Därmed..
Effektiv motor och drivlina – ett totalgrepp för bättre resultat från Bauer Gear Motor
Effektiv motor och drivlina – ett totalgrepp för bättre resultat från Bauer Gear Motor Effektivitet, tillförlitlighet och ägarens totala kostnad väger tillsammans tyngst vid de tekniska bedömningarna, även om de enskilda enheterna var..
Mayr- Hög prestanda i en kompakt design Glappfria ROBA®-DS servokopplingar med delade kläm-nav
Mayr- Hög prestanda i en kompakt design Glappfria ROBA®-DS servokopplingar med delade kläm-nav Högpresterande ROBA®-DS axelkopplingar överför vridmomentet glappfritt och med hög vridstyvhet. De kompenserar för axelförskjutning och är..
Honda släpper de första bilderna av sin mindre SUV för Europamarknaden
Honda släpper de första bilderna av sin mindre SUV för Europamarknaden • Europeiska prototypversionen av HR-V premiärvisas på Motormässan i Paris. • Kombinerar coupéliknande design med mångsidighet och..
Plastovationer sätter fokus på skandinavisk plastbearbetande industri
Plastovationer sätter fokus på skandinavisk plastbearbetande industri Genom sin tävling ”Plastovationer” vill tidningen Plastforum uppmärksamma plasten som material. Under våren har företag från branschen,..
Unidrive M - den nya standarden på automationsmarknaden från Emerson Industrial Automation
Unidrive M - den nya standarden på automationsmarknaden från Emerson Industrial Automation Unidrive M är det mest kompletta sortimentet av frekvensomriktare till automatisering på marknaden. Den nya driv-serien består av sju modeller som är..
Molico Swedens Airsled en svävare av rang!
Molico Swedens Airsled en svävare av rang! Airsled en svävare som möjliggör flytt av tunggods med minimal ansträngning. Skjut in luftplattorna under godset eller placera godset direkt på..
LiU-forskare vann internationell tävling i datorseende
LiU-forskare vann internationell tävling i datorseende Forskare på Avdelningen för datorseende vid Linköpings universitet tog hem segern i en internationell tävling, VOT2014, Deras metod att..
Världspremiär för nya Mazda MX-5
Världspremiär för nya Mazda MX-5 Mazda avtäckte sin helt nya MX-5 i Barcelona nu på morgonen inför cirka 250 motorjournalister från hela Europa. Exakt samtidigt skedde liknande arrangemang..
Pema Sweden rekryterar för expansion
Pema Sweden rekryterar för expansion Martin am Zoll tillträder en nyinrättad tjänst som vice VD och blir ansvarig för nordisk expansion samt tillväxt för Pema Swedens..
Varning för kringresande verktygsslipare
Varning för kringresande verktygsslipare Polisen varnar för verktygsbedrägerier, män som utger sig för att slipa verktyg utpressar företagare runt hela landet. Foto: TT Polisen får..
Nu påbörjas byggandet av ESS
Nu påbörjas byggandet av ESS I går inleddes den officiella starten för byggandet av European Spallation Source, ESS. Efter att värdländerna Sverige och Danmark den 4..
Stress i arbetslivet inspekteras över hela landet
Stress i arbetslivet inspekteras över hela landet I dag går startskottet för en kampanj där Arbetsmiljöverket inspekterar en rad branscher över hela landet för att åtgärda stress i..
Världsberömda föreläsare och prisbelönt lyx-elbil intar Stockholm
Världsberömda föreläsare och prisbelönt lyx-elbil intar Stockholm För nionde året i rad står Optilon som värd för Supply Chain Conference, nordens största konferens och samlingsplats inom supply..
Altras stållamellkopplingar som passar alla applikationer
Altras stållamellkopplingar som passar alla applikationer Applikationer som kräver stållamellkopplingar förekommer överallt inom industrin. Typiska applikationer är pumpar, kompressorer, maskinverktyg,..
Seco Tools rullar ut gemensamt system för kemikaliehantering med EcoOnline
Seco Tools rullar ut gemensamt system för kemikaliehantering med EcoOnline – Med Ecoonlines e-tjänst Eco Archive får vi ett enkelt, hanterbart system med information även till dem som jobbar på golvet, oavsett vilket land i..
Anders Carlsson – ny VD på Blåkläder
Anders Carlsson – ny VD på Blåkläder Blåkläder är inne i en expansiv fas med stora satsningar på marknader utanför Norden. I ryggen har företaget många år av stark..
Marknadens mest flexibla servomotorer från Emerson Industrial Automation
Marknadens mest flexibla servomotorer från Emerson Industrial Automation Unimotor HD och Unimotor FM från Emerson Industrial Automation löser utmaningar inom industrin, oavsett om kravet för servomotorn är hög dynamik..
Konjunkturbarometern: Uppåt i maklig takt
Konjunkturbarometern: Uppåt i maklig takt Barometerindikatorn steg 2,4 enheter till 103,2 i augusti, från 100,8 i juli. Den ligger därmed på sin högsta nivå sedan februari i år...
Julas nya webb gör livet lättare
Julas nya webb gör livet lättare Nu lanserar Jula en ny hemsida.   Den nya sidan har en responsiv design och är kopplad till Virtusize vilket gör den exklusiv i branschen.   – Att..
Fordonsforskning gynnas av ny testbana
Fordonsforskning gynnas av ny testbana Forskaren Johan Casselgren vid Luleå tekniska universitet genomför fordonstester  på nya testbanan AstaZero utanför Borås. Foto..
Blueair på Berlins årliga mässa för konsumentelektronik
Blueair på Berlins årliga mässa för konsumentelektronik Stockholm, 11 august, 2014 – Berlins årliga mässa för konsumentelektronik IFA öppnar sina dörrar för allmänheten den 5 september, och..
E.ON grundar innovationsbolag och levererar solceller till MAX IV-laboratoriet i Lund
E.ON grundar innovationsbolag och levererar solceller till MAX IV-laboratoriet i Lund Nu är det klart att MAX IV väljer E.ON som samarbetspartner för att bygga en 650 kvadratmeter stor solcellsanläggning till laboratoriets..
Även en stark julimånad för Audi
Även en stark julimånad för Audi Audi som inledde året svagt efter förra årets rekordnoteringar är på väg tillbaka. På en bilmarknad som ökade med 13% i juli,..
Akzonobel i samarbete med Seris kring solcellsteknik
Akzonobel i samarbete med Seris kring solcellsteknik Vårt affärsområde, High Purity Metalorganics (HPMO), är en ledande leverantör av elektroniska material till solcellsindustrin. Tillsammans med Seris,..
Inget högtryck i svensk ekonomi
Inget högtryck i svensk ekonomi Barometerindikatorn har inte ändrats nämnvärt de senaste fem månaderna, utan har pendlat kring det historiska genomsnittet. I juli backade den 0,9 enheter,..
Medium och mjuka däck för Ungerns GP på knixiga Hungaroring
Medium och mjuka däck för Ungerns GP på knixiga Hungaroring Pirelli har i veckan tillsammans med teamen rest de 80 milen från Hockenheim till Budapest för Ungerns GP, den enda tävlingen på den europeiska F1-kalendern..
Ny mellanklass-SUV från Volkswagen byggs i Chattanooga
Ny mellanklass-SUV från Volkswagen byggs i Chattanooga En viktig del i förverkligandet av Volkswagenkoncernens strategi för 2018 är att bli starkare i USA. Därför har man beslutat att bygga sin kommande..
Ford uppger effekten i de olika motoralternativen för nya Mustang, som får lättviktskaross och performancechassi
Ford uppger effekten i de olika motoralternativen för nya Mustang, som får lättviktskaross och performancechassi För första gången presenterar Ford information om antalet hästkrafter i nya Ford Mustang. 2015 års helt nya Ford Mustang för..
Nya BMW X4 sticker ut...
Nya  BMW X4 sticker ut... BMW X4 sticker ut i alla lägen. Både dess extroverta design och prestanda lyckas kombinera två egenskaper som aldrig tidigare..
Bättre förutsättningar för miljöteknikbolag - Pitcha under CONNECT Green Week i Göteborg
Bättre förutsättningar för miljöteknikbolag - Pitcha under CONNECT Green Week i Göteborg I höst är CONNECT Green Week tillbaka; ett samarbete mellan CONNECT Sverige och Energimyndigheten som syftar till att skapa bättre..
Blir Sverige ett laddhybrid- eller elbilsland och spelar det någon roll?
Blir Sverige ett laddhybrid- eller elbilsland och spelar det någon roll? I vår statistikdatabas ELIS kan vi för varje månad som går se hur fler och fler laddhybrider säljs och elbilarna halkar efter. I vårt seminarium..
Öppet brev från Fords Executive Vice President: manar till handling för att skydda jobben, främja den ekonomiska tillväxten och öka konkurrenskraften i Europa
Öppet brev från Fords Executive Vice President: manar till handling för att skydda jobben, främja den ekonomiska tillväxten och öka konkurrenskraften i Europa – Den inre marknaden i Europa har varit grundläggande för styrkan i den europeiska ekonomin under flera årtionden och har bidragit till att skapa..
Leveransrekord för Volkswagen under första halvåret
Leveransrekord för Volkswagen under första halvåret Volkswagen Personbilar levererade mer än tre miljoner bilar under perioden januari-juni. Det är nytt rekord i företagets historia. Totalt nådde 3,07 miljoner..
Lastbilarna i Sverige kan minska utsläppen med 3,7 miljoner ton varje år
Lastbilarna i Sverige kan minska utsläppen med 3,7 miljoner ton varje år Lastbilarnas andel av trafikens klimatpåverkan har ökat kraftigt. Landets 79 000 tunga lastbilar skulle kunna minska sina klimatutsläpp med upp till 3,7..
Opel presenterar femte generationens Corsa
Opel presenterar femte generationens Corsa • Helt ny: Ny kaross, nytt chassi, nya generationens motor- och transmissionsteknik • Ny standard: Hög inredningskvalitet, IntelliLink och en mängd..
Styr din verkstad i framtiden med en smartphone
Styr din verkstad i framtiden med en smartphone Sköt fabriken i framtiden med en smartphone  Serie: Trender inom verktygsmaskiner och precisionsverktyg - Del 2  Bild Seco Tools Nätverkande..
Så minskar du bränslekostnaderna i sommar
Så minskar du bränslekostnaderna i sommar Sommaren är här vilket betyder att många nordbor åker på bilsemester. Men att åka långa sträckor med bil kan bli en dyr historia..
Svensk miljöentreprenör kan vinna internationell hållbarhetstävling
Svensk miljöentreprenör kan vinna internationell hållbarhetstävling 17 nya svenska företag är med i slutstriden om att vinna en halv miljon euro i PostkodLotteriets Green Challenge. Gemensamt  för dessa..
Rena rama ketchupeffekten för Ford
Rena rama ketchupeffekten för Ford Är det detta som är ketchupeffekten? Ford och Heinz samarbetar om hållbara fordonsmaterial Ford och Heinz undersöker möjligheten att..
Rekordökning och över 5 000 laddbara fordon i Sverige
Rekordökning och över 5 000 laddbara fordon i Sverige Vid utgången av juni månad fanns det 5 440 laddbara fordon i Sverige. Under juni månad ökade beståndet med 597 fordon, vilket är den högsta..
Sunda svenska satsningar för Östersjön kan ge friskt hav, fler jobb och ekonomisk tillväxt
Sunda svenska satsningar för Östersjön kan ge friskt hav, fler jobb och ekonomisk tillväxt Att återställa havsmiljön i Östersjön kan till år 2030 skapa drygt 70 000 jobb och ge cirka 27 miljarder kronor i årligt mervärde..
Svensk miljöentreprenör kan vinna internationell hållbarhetstävling
Svensk miljöentreprenör kan vinna internationell hållbarhetstävling 17 nya svenska företag är med i slutstriden om att vinna en halv miljon euro i PostkodLotteriets Green Challenge. Gemensamt  för dessa affärsidéer..
Närmare 750.000 vinterdäck kvar på våra vägar i sommar!
Närmare 750.000 vinterdäck kvar på våra vägar i sommar! För femte året i rad har Michelin låtit genomföra en SIFO-undersökning för att ta reda på hur många bilister som kör på..
Nya regler ställer krav vid upphandling av stålentreprenader
Nya regler ställer krav vid upphandling av stålentreprenader Nya regler ställer krav på byggföretagen Imorgon, tisdagen den 1 juli, är övergångstiden slut för standarden SS-EN 1090-1. Detta..
Mécanat Précision förvärvar en Huron MX 12 M 5-axlig fräscenter
Mécanat Précision förvärvar en Huron MX 12 M 5-axlig fräscenter Mécanat Precision, ett bolag i Euclide Industrie-koncernen, investerade nyligen i en Huron MX 12 M 5-axlig fräscenter. Denna mångsidiga maskin tillåter..
Anställd hos Online Group under utredning för otillåten aktiehandel
Anställd hos Online Group under utredning för otillåten aktiehandel Ekonomichefen på Online Group är under utredning hos polisen för otillåten aktiehandel. Under tisdagen den 10 juni företog Ekobrottsmyndigheten..
Tillverkningsindustri steg 4,5 enheter i juni
Konfidensindikatorn för tillverkningsindustri steg 4,5 enheter i juni efter en minskning på drygt 7 enheter månaden innan. Den ligger därmed..
Hållbart arbetsliv - AFA Försäkring i Almedalen 2014
Hållbart arbetsliv - AFA Försäkring i Almedalen 2014 Vilka förändringar behövs i socialförsäkringar och avtalsförsäkringar för ett längre och mer hållbart arbetsliv? Hur ska..
Med miljöfokus på bilindustrin
Med miljöfokus på bilindustrin Olika angreppsätt krävs för att utveckla radikala innovationer inom bilindustrin och det gäller särskilt miljöinnovationer. Nya miljöregler..
"Underhåll är lika med kärlek"
"Underhåll är lika med kärlek" Arbetet fortgår med att skapa ett regionalt nätverk för ökad hållbarhet och effektivare underhåll i Nedre Norrland. Den 22 maj arrangerade SSG..
Kvinna och chef – då är du också projektledare hemma
Kvinna och chef – då är du också projektledare hemma Mer tid att tänka långsiktigt och strategiskt. En mer flexibel arbetstid. Det är önskningarna som står högst på listan för kvinnor som..
Snart 5 000 laddbara fordon i Sverige
Snart 5 000 laddbara fordon i Sverige Vid utgången av maj månad fanns det 4 843 laddbara fordon i Sverige. Under maj månad ökade beståndet med 391 fordon, vilket är en ökning..
Viktiga andra nyheter - Sveriges humlor och bin är i kris
Viktiga andra nyheter - Sveriges humlor och bin är i kris Humlor och bin minskar just nu kraftigt i Sverige och världen. Utan dem som pollinatörer kommer jordbruk, trädgårdar och blomsterängar att..
Hög investeringsvilja i innovation – men fortfarande utrymme för förbättring inom fordonsindustrin visar ny SIFO-undersökning
Hög investeringsvilja i innovation – men fortfarande utrymme för förbättring inom fordonsindustrin visar ny SIFO-undersökning   I en granskning från EU-kommissionen rankas Sverige som det ledande landet i EU ifråga om innovation. En av Sveriges enskilt viktigaste industrier är..
Skolor prioriterar ned teknikämnet
Skolor prioriterar ned teknikämnet Oroväckande lite tid för teknik, undervisning på mellanstadienivå för högstadieelever samt avsaknad av bra läromedel och..
MouldingExpo får en flygande start
MouldingExpo får en flygande start MouldingExpo får en flygande start : Första hallen redan full   Temafokus imponerar branschen / Samarbete planeras med Rapid.Tec   För sex veckor..
Bakslag för barometerindikatorn i maj
Bakslag för barometerindikatorn i maj Barometerindikatorn föll 3,6 enheter till 98,8 i maj, från 102,4 i april. Konfidensindikatorn för tillverkningsindustri sjönk hela 7,8 enheter och stod..
Välkommen till MaskinExpo 22-24 maj 2014
Välkommen till MaskinExpo 22-24 maj 2014 Maskinfest! “En av årets höjdpunkter, man måste bara..
Hondas racingsatsning seglar in på en helt ny arena
Hondas racingsatsning seglar in på en helt ny arena Från racing på land är steget inte långt till racing på vatten. Honda genomför nu en helt ny satsning för att möta seglingspubliken..
Första 3D-färgskrivaren i Norden!
Första 3D-färgskrivaren i Norden! Signcom har fått det stora nöjet att leverera den första stora 3D-färgskrivaren i Norden, Objet500 Connex3. Beställaren såg i denna..
Svanenmärkt industrifärg för en giftfri miljö
Svanenmärkt industrifärg för en giftfri miljö 119 000 ton- så mycket färg och lack använder nämligen sig industrin av årligen enligt KemI 1). Den färgen sitter till exempel..
Säljstart för eldrivna Volkswagen e-Golf
Säljstart för eldrivna Volkswagen e-Golf Golf är den mest framgångsrika bilen i Europa någonsin. Genom nya e-Golf introducerar Volkswagen nu denna bästsäljare även som serietillverkad..
Produktionen av Saab stoppas av Nevs
Produktionen av Saab stoppas av Nevs Statusuppdatering från Nevs Nevs förbereder ett omfattade investeringsarbete för att utveckla nya produkter från Phoenix-plafttformen. Denna..
Unik nationell satsning på innovation och folkhälsa
Unik nationell satsning på innovation och folkhälsa Sverige har traditionellt en stark forskning inom livsvetenskaperna. Forskning och innovation kommer vara viktigt för att Sverige skall fortsätta vara..
EuroMining AB utser ny VD
Ulf Carlzon har meddelat styrelsen att han önskar avgå som VD för EuroMining AB avpersonliga skäl.  Styrelsen respekterar naturligtvis Ulf Carlzons..
Standardiseringsstrategi överlämnas till handelsministern
Standardiseringsstrategi överlämnas till handelsministern Idag överlämnas sveriges standardiseringsstrategi för standardisering till handelsminister Ewa Björling. Över 70 företag och organisationer har..
Ny Polo från Volkswagen
Ny Polo från Volkswagen I slutet av maj lanseras nya Polo på den svenska marknaden. Bilen går nu att beställa hos en Volkswagen-återförsäljare och det rekommenderade..
En kul nyhet - Lyckan består upp i åldrarna
En kul nyhet - Lyckan består upp i åldrarna Äldre är lika lyckliga som yngre. Men föreställningen om av vad ett lyckligt liv är skiljer sig mellan åldrarna. Och äldre personer..
Ford öppnar orderboken till nya Ford Mustang exklusivt under Champions League finalen
Ford öppnar orderboken till nya Ford Mustang exklusivt under Champions League finalen Ford presenterar ett första tillfälle för europeiska kunder att beställa nya Ford Mustang. 500 nya Mustang, både fastback och cabriolet,..
Att bekämpa friktion med kemi och innovation
Att bekämpa friktion med kemi och innovation /INS. I vår tid kan nanoteknologi användas för att minska friktionen i allt från kosmetika till målarfärg och stål till tandkräm. Det..
Missa inte SSG Underhållskonferens 27-28 maj
Missa inte SSG Underhållskonferens 27-28 maj Den 27-28 maj arrangeras SSG Underhållskonferens i Knivsta. Missa inte två dagar med temat ”Underhåll i ständig förbättring” där..
Drifton A/S lanserar pneumatiska fatpumpar för låg-och högviskösa vätskor
Drifton A/S lanserar pneumatiska fatpumpar för låg-och högviskösa vätskor Drifton introducerar en ny produktgrupp..
Fortsatt stor ökning för laddbara fordon
Fortsatt stor ökning för laddbara fordon Under april månad ökade beståndet av laddbara fordon med 459 fordon, vilket återigen är den högsta ökningen någon månad..
Innovator Skåne och LU Innovation System i samarbete
Innovator Skåne och LU Innovation System i samarbete Innovator Skåne AB och LU Innovation System AB tecknar nu samarbetsavtal som förenklar för personer som är anställda både vid Lunds universitet..
Kall fusion - För bra för att vara sant?
Kall fusion - För bra för att vara sant? Kall fusion är energikällan som skulle kunna ge rent vatten till hela världen, utsläppsfria fordon med obegränsad körsträcka, en..
Skapa vad du vill med en 3D-skrivare!
Skapa vad du vill med en 3D-skrivare! Framtiden är här. Nu kan alla äga sin alldeles egna 3D-skrivare och skriva ut vilka små prylar som de helst behagar. Kanske behöver du en ny lampknapp,..
Barometerindikatorn vände upp efter att ha backat ett par månader
Barometerindikatorn vände upp efter att ha backat ett par månader Barometerindikatorn steg 1,5 enheter i april, från 101,1 i mars till 102,6. Detta efter att ha minskat drygt 5 enheter under februari och mars. Det är framför..
Lunds universitet och PwC utlyser Innovationspriset
Lunds universitet och PwC utlyser Innovationspriset PwC och LU Innovation System utlyser Innovationspriset 2014. Prissumman på 250 000 kronor skänks av PwC. Avsikten med priset är att stimulera innovationsarbetet..
Ny forskning: Svenskarna tror inte på pensionssystemet
Ny forskning: Svenskarna tror inte på pensionssystemet 8 av 10 svenskar tror inte att de kommer få en tillräcklig inkomst när de slutar arbeta. De flesta tycker inte heller att det nuvarande pensionssystemet är..
Upprustning och effektivisering av Högsby vattenkraftverk
E.ON rustar nu upp och effektiviserar Högsby vattenkraftverk i Emån. - Totalt investerar vi omkring 60 miljoner kronor, vilket innebär säkrad..
Mekaniska transmissionsprodukter och –tjänster i norra Europa bildar ett gemensamt varumärke.
Mekaniska transmissionsprodukter och –tjänster i norra Europa bildar ett gemensamt varumärke. Elva leverantörer blir en inom mekanisk transmission Sedan 1 april förenas elva leverantörer av mekaniska transmissionsprodukter och –tjänster i..
Bilprovningen satsar på medarbetarna - och därmed också kunderna
Bilprovningen satsar på medarbetarna - och därmed också kunderna Bilprovningen har inlett en långsiktig satsning på kompetensutveckling för medarbetarna. Syftet är att bli fordonsbesiktningsmarknadens mest attraktiva..
Jula satsar kvarts miljard i Skara
Jula satsar kvarts miljard i Skara Det blir byggentreprenören PEAB som bygger ut Julas centrallager i Skara. Bild: Flygfoto av Julas Centrallager i Skara. Nu byggs lagret ut med ytterligare 46 000..
Toyota återkallar miljontals bilar
Toyota återkallar miljontals bilar Den massiva återkallelsen av bilar påverkar bilägare i hela världen. I Europa handlar det om 810 000 bilar Bild: Toyota Rav4 2008 cargurus.com TOKYO..
Var tionde bil som säljs i Norge är en Tesla
Var tionde bil som säljs i Norge är en Tesla De 1493 sålda Tesla Motor S i Norge innebar att var tionde bil såld i Norge i mars var en Tesla Model S! Tesla är inte någon udda bilmärke..
Nej till Volkswagens bud på Scania
Nej till Volkswagens bud på Scania   Fjärde AP-fonden har idag beslutat att tacka nej till det bud på Scania som Volkswagen har presenterat om 200 kr per aktie. Beslutet skall i första..
BMW visar lyxkonceptbil på Beijing Auto Show
BMW visar lyxkonceptbil på Beijing Auto Show En rapport från tyska tidningar avslöjar att BMW kommer att visa upp en konceptbil på den kommande 9-serien på Beijing Auto Show i april. BMW kommer att..
Byt ut enskilda ställdon i pappersmaskinen – nu är det möjligt
Byt ut enskilda ställdon i pappersmaskinen – nu är det möjligt /INS. Tasowheel Systems, en ledande tillverkare av olika typer av CD-kontrollställdon, kan nu leverera spädningsställdon och ventiler för pappersmaskiner..
Peter Hesslin ny nordisk vd DHL
Peter Hesslin ny nordisk vd DHL Peter Hesslin är ny vd för DHL Freights verksamhet i Norden. Stockholm, 9 april: DHL Freight, ett av världens ledande logistikbolag, har utnämnt Peter..
Industrin lägger grunden för välfärden
Industrin lägger grunden för välfärden ”Inför kommersiellt tänk på skolschemat!” Satsa rejält på utbildning, effektivisera värdekedjorna,..
Volvo Cars och Volvo Museum ställer ut Pehr G Gyllenhammars bilar
Volvo Cars och Volvo Museum ställer ut Pehr G Gyllenhammars bilar Tre av Pehr G Gyllenhammars personliga tjänstebilar ställs nu för första gången ut tillsammans. Lackerade i samma röda färg och med..
Nyheter från Inköp 24
Nyheter från Inköp 24 Inte alltid lönsamt flytta..
Värmländska företag nätverkar på norsk mässa!
Värmländska företag nätverkar på norsk mässa!   Klusterorganisationen Stål & Verkstad är tillsammans med flertalet medlemsföretag på plats på Subsea Valley Conference, i Fornebu, som..
Chalmers utbildning och studentkår bäst i Europa
Chalmers utbildning och studentkår bäst i Europa Internationella studenter klassar Chalmers utbildning som bäst i Europa. Enligt undersökningen International Student Barometer är studenterna mycket nöjda med..
Jordens verklighet skapas i rymden
Jordens verklighet skapas i rymden Välkommen till en spännande föreläsning under ledning av Christer Fuglesang, professor i partikel- och astropartikelfysik vid KTH. Vid den..
Heta teknikföretag från LEAD på årets 33-lista
Heta teknikföretag från LEAD på årets 33-lista Under gårdagens final av 33-listan fick LEAD en topplacering med fem bolag på listan - AMRA, Intuitive Aerial, Schemagi, SenionLab och XMReality. Ny Teknik och..
Årets skoterparty – Snowmobile Tänndalen
Årets skoterparty – Snowmobile Tänndalen Den 11 - 13 april håller Tänndalen säsongsavslutning för alla snöskoteråkare med tävlingar, jippon och fest hela helgen..
Volvo toppar på kraftigt ökande marknad
Volvo toppar på kraftigt ökande marknad Den svenska bilmarknaden går för högtryck. I topp som marknadsledare ligger Volvo Personbilar Sverige med Volvo V70/XC70 som etta och ytterligare tre modeller..
Volvo Car Torslanda firar 50 år av framsteg
Volvo Car Torslanda firar 50 år av framsteg Den 24 april invigs den nya karossfabriken på Volvo Car Torslanda Invigningen sker på dagen 50 år efter att hela fabriken invigdes 1964 Under..
Protomat E33 en mönsterkortsfräs som anpassats för utbildning i skolor och för mindre företag
Protomat E33 en mönsterkortsfräs som anpassats för utbildning i skolor och för mindre företag LPKFs ProtoMat E33är en enkel och idealisk startmodell för Inhouse-Prototyping. ProtoMat E33 är en kompakt mönsterkortsplotter för..
Svensk miljöentreprenör kan vinna 500 000 euro
Svensk miljöentreprenör kan vinna 500 000 euro För åttonde gången genomförs nu PostkodLotteriets Green Challenge med syfte att hitta den affärsplan som på bästa sätt bidrar till att..
Hearing om ålder, arbete, pension
Hearing om ålder, arbete, pension Framtidens arbetsliv står inför en rad utmaningar. Vi lever allt längre. Om inget görs kommer färre att behöva försörja allt fler, och..
FNs klimatrapport: Hungerkatastrofer och massflytt i kölvattnet från klimatförändringar
FNs klimatrapport: Hungerkatastrofer och massflytt i kölvattnet från klimatförändringar Yokohama, Japan: FNs rapport om klimatpåverkan som släpps i dag ger det tydligaste och mest omfattande beviset hittills på de gigantiska utmaningar planeten..
Boka en ISO kurs i vår
Boka en ISO kurs i vår Underlätta ert ISO-arbete: boka..
Barometerindikatorn på väg ned mot normalnivå
Barometerindikatorn på väg ned mot normalnivå Barometerindikatorn minskade 2,5 enheter i mars, från 104,0 i februari till 101,5. Efter att ha minskat 3,1 enheter i februari har den därmed backat 5,6 enheter..
Dyrare att strunta i arbetsmiljön; nytt sanktionssystem klart
Dyrare att strunta i arbetsmiljön; nytt sanktionssystem klart Arbetsmiljöverket har fattat beslut om hur systemet med sanktionsavgifter ska se ut. Bakgrunden är ett riksdagsbeslut om effektivare påföljder för den..
Jula släcker lampan
Jula släcker lampan Den 29 mars deltar Jula i WWF Earth hour. Då släcks alla Julas 68 varuhus i tre länder ner under en timma. – Genom att delta i Earth hour bidrar..
Nya MU TECH från Huron
Nya MU TECH från Huron MU TECH från Huron är en 3-axlig fräsmaskin i basutförande med det utmärkande draget att vara utrustad med en elektrospindel som standard...
Ny ingenjörsutbildning i automation
Ny ingenjörsutbildning i automation Mittuniversitetet stärker sina högskoleingenjörsutbildningar, bland annat genom ett helt nytt program, automationsingenjör, som startar hösten..
MAX-mässans sista dag bjuder på vår i huvudstaden
MAX-mässans sista dag bjuder på vår i huvudstaden En dag kvar av 2014- års upplaga av Manufacturing & Automation Expo och alla utställare börjar sammanställa sina intryck av veckan som gått och..
Safety Basic Monitor lanserar nu Safe Link
Safety Basic Monitor lanserar nu Safe Link Safety Basic Monitor finns nu även med Ethernet-gränssnitt (BWU2852). Det här gränssnittet gör det möjligt att ansluta flera små..
Köpintresset för hemelektronik upp 5 procent
Köpintresset för hemelektronik upp 5 procent Köpintresset för hemelektronik på nätet har ökat med 5 procent under årets två första månader jämfört med samma period..
Stora Produktivitetspriset 2014 klart
Stora Produktivitetspriset 2014 klart SSG Produktdatabas vinnare av Stora Produktivitetspriset 2014 ..
Vet du skillnaden mellan Remote Service och Remote Guidance?
Vet du skillnaden mellan  Remote Service och  Remote Guidance? Remote Service innebär att man fjärrövervakar en maskin eller processutrustning i syfte att detektera fel på ett tidigt stadium, för att kunna..
Träffa Qimtek och Svensk Verkstad på Underhåll 2014 i Göteborg
Träffa Qimtek och Svensk Verkstad på Underhåll 2014 i Göteborg Nu i veckan börjar Underhåll 2014 på Svenska Mässan i Göteborg Välkommen till Svensk Verkstads och Qimteks monter B03:10. Vi visar både..
Volvo Car Group provar vägmagneter för noggrann positionering av självkörande bilar
Volvo Car Group provar vägmagneter för noggrann positionering av självkörande bilar Volvo Car Group har genomfört ett forskningsprojekt där magneter i vägbanan användes för att hjälpa bilen att avgöra sin position. Projektet,..
Företag drivs mot allt högre hygienkrav
Känsliga produkter ställer allt högre krav på renhet inom industrin idag. Detta gör att företagen måste skärpa sina hygienrutiner,..
5G, IoT och svensk innovationskraft i fokus för framåtblickande seminarier
5G, IoT och svensk innovationskraft i fokus för framåtblickande seminarier Vad hindrar effektiviteten i företag? Var kan man hitta finansiering och kompetens till produktutveckling? Hur kan tryckt elektronik bidra till nya..
Väljarna säger sitt om subventioner till vindkraft
Väljarna säger sitt om subventioner till vindkraft En klar majoritet av väljarna vill behålla dagens subventioner till vindkraften, enligt en Sifo-undersökning beställd av Sveriges..
ABB populär arbetsgivare
ABB populär arbetsgivare ABB behåller sin andra plats bland attraktiva arbetsgivare 2014-03-07 - ABB på andra plats som ideal arbetsgivare bland teknologer i FöretagsBarometern...
Få kvinnor i ledningsgrupper på svenska företag
Få kvinnor i ledningsgrupper på svenska företag En fjärdedel av svenska företag saknar kvinnor i ledningsgruppen. Jämställdheten i svenska företagsledningar står still ..
SKF gör affär för 100 miljoner med Geely Automotive
SKF gör affär för 100 miljoner med Geely Automotive SKF levererar transmissionstätningar till ett värde av mer än 100 miljoner kronor till Geely Automotive Göteborg, 06, mars 2014: SKF har börjat..
Zlataneffekt för Volvoförsäljningen i februari
Zlataneffekt för Volvoförsäljningen i februari Volvo V70/XC70 ökar stort i februari -nya miljömotererna är en succé Volvo Personbilar Sverige fortsätter uppåt. Volvo V70/XC70 är..
Bilmässan i Geneve bjöd bl.a. på Volvos nya konceptbil
Bilmässan i Geneve bjöd bl.a. på Volvos nya konceptbil Igår inledes bilmässan i Geneve i Schweiz och många presenterade nyheter, däribland Volvo med sin nya konceptbil. Men något större spår av..
Volvo Cars och Apple lanserar Apple CarPlay
Volvo Cars och Apple lanserar Apple CarPlay Volvo Car Group (Volvo Cars) och Apple Inc. (Apple) går samman för att göra Apples välkända operativsystem tillgängligt för bilförare...
Ödmjukheten slår passionen i svensk ledarstil
Ödmjukheten slår passionen i svensk ledarstil Nya undersökningsresultat från Grant Thornton visar en stor skillnad i ledarstilar mellan nya och gamla ekonomier. Medan ledare i länder i..
Industriell automation kan bidra till ökad energieffektivitet i industrin.
Industriell automation kan bidra till ökad energieffektivitet i industrin. Industriell automation kan bidra till ökad energieffektivitet i industrin. Att använda automationsverktyg för att effektivisera energianvändningen i..
SAAB gör studie på framtidens Ubåt
SAAB gör studie på framtidens Ubåt FMV har idag lagt en beställning på en studie för att undersöka förutsättningarna för en konsoliderad försörjningsstrategi av..
Vindkraften fördubblas fram till 2017
Vindkraften fördubblas fram till 2017 Vindkraften förväntas fördubblas på fyra år Fram till och med 2017 förväntas vindkraftsproduktionen öka från dagens 10 TWh..
EELCEE AB stärker företagets satsning i Europa och byter namn till Inxide AB
EELCEE AB stärker företagets satsning i Europa och byter namn till Inxide AB EELCEE AB stärker företagets satsning inom kompositer i Europa och byter samtidigt namn till Inxide AB   EELCEE AB i Trollhättan genomförde i..
Dags för uppfinnare att söka SKAPA-priset 2014
Dags för uppfinnare att söka SKAPA-priset 2014 SKAPA-priset instiftat till minne av Alfred Nobel delas ut till uppfinnare med innovativa idéer. Vinnaren får 500 000 kronor. Alla sökande deltar..
Rekordstort antal yrken till Yrkes-SM
 Yrkes-SM 2014 går av stapeln i Umeå den 14-16 maj. Redan nu är drygt 40 yrken anmälda vilket är rekord sedan starten 2004. Arrangörerna..
Hälsans nya verktyg fyller 10 år – visar morgondagens tekniska lösningar inom vård, omsorg och oberoende
Hälsans nya verktyg fyller 10 år – visar morgondagens tekniska lösningar inom vård, omsorg och oberoende Med ett fyrverkeri av innovationer firade Hälsans nya verktyg sina första 10 år med en konferens på creActive i Mjärdevi i Linköping under Alla..
Nya glidlås från Petzl - ASAP och ASAP LOCK
Nya glidlås från Petzl - ASAP och ASAP LOCK Petzl uppdaterar designen på sitt nya glidlås ASAP och presenterar en helt ny version - ASAP LOCK. Båda glidlåsen är utvecklade för..
Risk för fel diagnos vid ländryggsbesvär
Risk för fel diagnos vid ländryggsbesvär Hanna Hebelka Bolminger, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet Åtta av tio svenskar drabbas någon gång av smärta i..
NSK Europe - NSKHPS - Nya rullagerkonstruktioner i "High Performance Standard"
NSK Europe - NSKHPS - Nya rullagerkonstruktioner i "High Performance Standard" Det ställs allt högre krav på komponenterna i drivlinan. Följden av detta är att NSK nu överför ”High Performance Standard”..
SVT/UR visar ny serie om Yrkeslandslaget
Med start 15 januari visar SVT Utbildningsradions serie Yrkesmästarna. Tittarna får följa sex ungdomar ur det svenska Yrkeslandslaget - de bästa i Sverige..
Facoms nya luftverktygsserie ger stor effekt
Facoms nya luftverktygsserie ger stor effekt Facom, Europas ledande verktygstillverkare presenterar en helt nytt sortiment av luftdrivna mutterdragare.  Mutterdragare har en mängd användningsområden..
Full fart på största Subcontractor
Full fart på största Subcontractor Jubileumsmässan blev den största nånsin. Elmia Subcontractor fyllde 30 år i år och det firade utställare och besökare med att göra den..
Svensk Verkstad nr.6 2013
Svensk Verkstad nr.6 2013 Slutet gott, allting gott ”Sunt förnuft är kreativitetens värsta fiende” Pablo Picasso   Att avsluta årets sista nummer är alltid..
Första migreringsvågen för Tork och Lotus Professional
Tork introducerar det uppgraderade sortimentet för avtorkning- och rengöringsprodukter Samma kvalitetsprodukter men med nya, enklare namn och mer kundorienterade..
Ny serie Termostater/Hygrostater
Ny serie Termostater/Hygrostater DBK scandinavia AB har tagit fram en Ny serie Termostater/Hygrostater för elkapslingar Med nya smarta inbyggda lösningar. TBT-termostaten: En riktigt prisvärd..
Scott Safety lanserar Protégé ZM engasmätare
Scott Safety breddar sitt produktsortiment av Protégé bärbara gasdetekteringsinstrument med ZM Protégé. ZM Protégé är en ny..
2013 ett mellanår för börsbolagen
För börsbolagen riskerar 2013 att bli ett år när de kläms mellan en svag europamarknad och hög kronkurs. Prognoserna pekar mot oförändrad..
Life Science – en sektor i omvandling. Hänger Sverige med?
Under Almedalsveckan, onsdagen den 3 juli, bjuder Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, Chalmers och Business Region Göteborg gemensamt in till..
Ostindiefararen Götheborg inviger Södra hamnplan i Luleå
Ostindiefararen Götheborg inviger Södra hamnplan i Luleå Torsdag den 22 augusti anländer Ostindiefararen Götheborg till Luleå. Med en åtta skotts salut kommer hon att inviga den nya Södra hamnplanen och..
SKF livscykelhantering underlättar tillväxt för kunder inom marin industri
SKF livscykelhantering underlättar tillväxt för kunder inom marin industri SKF har fått order till ett värde av över 30 miljoner kronor från kunder inom den marina sektorn. Beställningarna visar på omfattningen av de..
Ungas arbetsskador och mediedrev mot chefer - AFA Försäkring i Almedalen 2013
Hur förebygger man arbetsskador bland unga och hur påverkas chefer när mediadrevet går? Det är ämnena i de två seminarier som AFA..
SKF får serviceorder i Latinamerika värda mer än 200 miljoner kronor
SKF får serviceorder i Latinamerika värda mer än 200 miljoner kronor SKF ansvarar för livscykelhantering och total ägandekostnad av kunders utrustning SKF har nyligen fått ett antal långtidskontrakt från kunder i..
Svetsarbete kan leda till hjärtsjukdom
Det finns en rad allvarliga hälsoeffekter till följd av inandning av svetsrök. Det visar en ny kunskapssammanställning, beställd av..
Barometerindikatorn steg 2,7 enheter i juni
Barometerindikatorn steg 2,7 enheter i juni, från 91,8 i maj till 94,5. Den ligger nu 5,5 enheter under det historiska genomsnittet och indikerar att tillväxten i..
SKF tilldelat betydande kontrakt från Volvo Car Corporation
Levererar hjullagerenheter till Volvos nya generation av premiumbilar Göteborg, Sweden, 13 juni 2013: SKF har tilldelats ett kontrakt för leverans av nästa..
MOBOTIX uppfinner rörelsedetektorn på nytt och minskar antalet falsklarm med nya MxActivitySensor
MOBOTIX uppfinner rörelsedetektorn på nytt och minskar antalet falsklarm med nya MxActivitySensor MOBOTIX AG presenterar MxActivitySensor – en revolutionerande teknik som registrerar rörelser hos människor och objekt men ignorerar irrelevanta rörelser och..
Undvik olyckor med visuell märkning
Användning av felaktig eller sliten utrustning kan få dramatiska konsekvenser i ekonomiska sektorer som bygg, tillverkning och bearbetning, transport eller kemiska..
Robotlösningar behöver bättre paketering
Trots att vi är duktiga på robotar och automatisering här i landet har den senaste produktionstekniken inte riktigt nått de små och medelstora..
Hög prestanda i ett elegant format
SIGMATEKs nya control-panels ur ETV-serien heter ETV 0555 och ETV 0855. Med sina processorer med EDGE teknologi har de en extremt hög prestanda med låg..
Liseberg köper ”Växellådsfabriken” av Platzer
Liseberg har köpt fastigheten Skår 40:17 i Göteborg, mer känd som ”Saabs växellådsfabrik”, av Platzer. Fastigheten har en yta på..
SolidEngineer blir återförsäljare av Simpoe
- ökar utbudet för att skapa konkurrenskraft åt kunderna SolidEngineer har glädjen att meddela att vi nu är återförsäljare av..
Omställning från fossilt till förnybart kräver stora investeringar
Idag på Världsmiljödagen uppmanar WWF regeringar, städer och finansiella institutioner världen över att avsluta den fossila eran och att snabbt..
Nya Philips Hue gör hembelysning ännu smartare
Nya Philips Hue gör hembelysning ännu smartare Under hösten 2012 lanserade Philips hembelysningssystemet Philips Hue i samarbete med Apple. Nu är det dags för en ny, förbättrad version och den nya..
Svensk Industri kraftsamlar inom lättvikt
Karossen till en familjebil måste bli 150 kg lättare för att möta EU:s utsläppskrav. En gångbro i lättviktsmaterial kan minska..
Hushållen på allt bättre humör men deppigare i näringslivet
Barometerindikatorn föll 1,3 enheter i april, från 95,4 i mars till 94,1. Den ligger nu knappt sex enheter under det historiska genomsnittet och indikerar att..
24-årig kvinnlig fabrikschef får stipendium av Kungen
24-årig kvinnlig fabrikschef får stipendium av Kungen Hon vågade satsa på sina visioner i en traditionellt manlig miljö. Nu får Julia Kalthoff stipendiet Kompassrosen för sitt mod att som ung kvinnlig VD..
SKFs program för att öka effektivitet, reducera kostnader och stärka lönsam tillväxt fortsätter
SKFs program för att öka effektivitet, reducera kostnader och stärka lönsam tillväxt fortsätter som planerat. Det första kvartalet 2013 kommer..
Stipendier på 750 000 kronor delas ut för mod, omtanke och handlingskraft
Tre unga ledare tar på torsdag emot stipendiet Kompassrosen som årligen delas ut av Stiftelse Ungt Ledarskap och överlämnas av Hans Majestät Konungen...
SKF lanserar SKF Insight™ – en banbrytande intelligent lagerteknik
SKF lanserar SKF Insight™ – en banbrytande intelligent lagerteknik En revolution av framtiden för tillståndsövervakning av maskiner Göteborg 08 april 2013: SKF lanserar SKF Insight™, en banbrytande innovation inom..
Med nya SKF Machine Condition Indicator kan du på ett kostnadseffektivt och användarvänligt sätt kontrollera dina maskiners tillstånd
Med nya SKF Machine Condition Indicator kan du på ett kostnadseffektivt och användarvänligt sätt kontrollera dina maskiners tillstånd SKF lanserar nu SKF Machine Condition Indicator, en prisvärd vibrations- och temperaturmätare avsedd för roterande maskiner med konstanta..
Nytt avtal stärker Hackås Precisionsgjuteris marknadsposition
Nytt avtal stärker Hackås Precisionsgjuteris marknadsposition Hackås Precisionsgjuteri AB (HPG) och tjeckiska Alucast s.r.o. har beslutat om ett försäljningssamarbete i Skandinavien, Tjeckien och Slovakien. HPG och Alucast..
Erik Lundqvist och Robotdalen tar plats i tankesmedjan AutomaTHINK
Tankesmedjan AutomaTHINK utökar sin besättning. Från och med 1 april 2013 består tankesmedjan av tolv ledamöter. Bland andra gör Erik Lundqvist,..
Nordic Iron Ore tecknar sin första avsiktsförklaring för malmleveranser
NIO har tecknat en avsiktsförklaring med Coal and Ore Trading Limited som avser marknadsföring och leveranser av järnmalmsprodukter på upp till 600 000 ton..
Högpresterande horisontella fleroperationsmaskiner från Maskinplus i Värnamo
Högpresterande horisontella fleroperationsmaskiner från Maskinplus i Värnamo Maskinplus i Värnamo representerar sedan en tid TTG/Tongtai som är Taiwans enskilt största tillverkare av högpresterande CNC-maskiner. TTG bildades 1969 och..
TIMTOS pekar ut riktningen
Svenska återförsäljare hämtar inspiration  på tongivande maskinmässa i Taiwan Taiwan är världens största..
Stålet blir starkare, mer korrosionsbeständigt – och mer lättbearbetet
Stålet blir starkare, mer korrosionsbeständigt  – och mer lättbearbetet Det svenska stålet biter hela tiden lite bättre. Ståltillverkarna jobbar oförtrutet på att göra bättre stål, starkare stål, mer..
Investeringar i verktygsmaskiner kommer i vår
Investeringar i verktygsmaskiner kommer i vår Det har varit en ganska tuff höst för industrin. Inte tillnärmelsevis lika tuff som 2008-2009, men det goda första halvåret 2012 förbyttes i en..
SKFs lagerfabrik i Ahmedabad i India tilldelad LEED- guldcertifiering
Göteborg, 27 mars 2013: SKFs nybyggda lagerfabrik i Ahmedabad i Indien har blivit tilldelad den eftertraktade LEED-guldcertifieringen (Leadership in Energy and Environmental..
Knapp uppgång i barometerindikatorn
Barometerindikatorn steg 0,3 enheter i mars, från 95,1 i februari till 95,4. Den ligger nu knappt fem enheter under det historiska genomsnittet och indikerar att..
Konjunkturen viker uppåt men arbetsmarknaden är sorgebarnet
Den utdragna lågkonjunktur svensk ekonomi befinner sig i väntas övergå i en något högre tillväxttakt under andra halvåret 2013...
Universal Robots inför momentkontroll i sina robotar
Universal Robots inför momentkontroll i sina robotar - ska efterlikna en människas sätt att greppa Danska robottillverkaren Universal Robots inför nu momentkontroll i sina robotar. Funktionen gör det..
Inspirerande samarbete för stärkt branschkompetens
Under tre dagar i maj samlar tre tunga leverantörer till verkstadsindustrin sina kunder under ett gemensamt koncept i Jönköping. Det är Edströms Maskin,..
SKF utser nya chefer
SKF utser nya chefer SKF utser ny finansdirektör tillika vice vd för koncernen och ny chef för affärsområdet SKF Industrial Market, Strategic Industries. Henrik Lange blir..
Samarbetande konkurrenter håller öppet hus på Värnamo Industriexpo
Samarbetande konkurrenter håller öppet hus på Värnamo Industriexpo 17 teknik- och maskinföretag gör gemensam sak och öppnar upp dörrarna för besökare under Värnamo Industriexpo två dagar i april. Syftet..
Granzow värmeåtervinning för din kompressor
Granzow värmeåtervinning för din kompressor Visste du att upp till 72% av den energi som tillförs en kompressor kan återvinnas via kompressorns oljekylare i form av värme? Med hjälp av Granzow’s..
Andelen kvinnor på ledande positioner i Sverige ökar, men vi ligger långt efter tillväxtekonomierna
Lagom till Internationella kvinnodagen den 8 mars, visar en ny internationell undersökning från revisions- och konsultföretaget Grant Thornton som gjorts i 44..
Rostfritt stål omvärderas
BASTA och Byggvarubedömningen har beslutat att rostfria stål ska kunna bedömas med utgångspunkt från legeringarnas egna hälso- och..
Bürkert utbildar dig - Magnetventilteknik
Bürkert utbildar dig - Magnetventilteknik Snart går startskottet för Bürkert Academy och vi börjar med en kurs i magnetventilteknik.  Första kurstillfälle, som är en..
Ljusglimtar i svensk ekonomi
Barometerindikatorn steg närmare fem enheter i februari, från 89,9 i januari till 94,7. Den ligger nu drygt fem enheter under det historiska genomsnittet och indikerar..
Svenska företagare minst hindrade i världen
Revisions- och konsultföretaget Grant Thorntons undersökning med företag i 44 länder visar att Sverige är den plats i världen där företag..
Första ESS-patentet säkrar forskarnas neutrondetektorer
European Spallation Source (ESS) i Lund har fått sitt första patent i samarbete med forskare vid Linköpings universitet. Patentet löser en stor teknisk..
Välj den mest lönsamma övervakningslösningen
Det är inte alltid självklart vad som ger mest för pengarna när man jämför analoga, digitala och nätverksbaserade kameror. Denna guide..
Universal Robots får Dansk Industris pris för bästa tillväxtföretag
Universal Robots får Dansk Industris pris för bästa tillväxtföretag Universal Robots i Danmark har vunnit den danska arbetsgivarorganisationen Dansk Industris, DI, initiativpris 2012 i tät konkurrens med 17 andra tillväxtföretag..
Svenska gruvföretag mer positiva än konkurrenterna inför 2013
Svenska gruvföretag är mer positiva än sina internationella motsvarigheter när det gäller den närmaste framtiden. 3 av 4 företag tror på..
Sysselsättningsplanerna i näringslivet indikerar fortsatta nedskärningar
Barometerindikatorn föll tillbaka 0,3 enheter i januari efter en ökning med närmare fyra enheter månaden innan. Den ligger nu på 89,4, drygt tio..
Så länge får företagen vänta på betalning
Svenska företag väntar i snitt 40 dagar på att få betalt. Grekiska företagarna får vänta 85 dagar i snitt på betalningen av fakturor...
Tingsrätten ger fällande dom i fallet med förfalskade SKF-produkter
Varumärkesintrång resulterar i fängelsestraff Tingsrätten har dömt en person till ett års fängelse samt fem års..
VINNOVA och Melker Schörling nya finansiärer av prestigefyllt forskarpris
Sveriges innovationsmyndighet VINNOVA tillsammans med näringslivsprofilen och entreprenören Melker Schörling blir nya finansiärer 2013-2015 av det..
Så blir det svenska företagaråret 2013
- Betydligt kärvare än 2012 - Ingen ljusning i sikte för jobben - Bankerna mer förstående Revisions- och konsultföretaget Grant Thornton..
Nu är den här – Okuma LT3000 EX!
Nu är den här – Okuma LT3000 EX! På höstens JIMTOF-mässa i Tokyo visade Okuma upp den nya stoltheten – LT3000 EX. Uppföljaren till LT2000 EX, som var LT-seriens första modell...
Nordic Iron Ore väljer Oxelösunds Hamn för utskeppning av järnmalm
Nordic Iron Ore AB (publ) har tecknat en avsiktsförklaring med Oxelösunds Hamn AB för järnmalmsleveranser på upp till 5 miljoner ton per år,..
SKFs program för att öka effektivitet, reducera kostnader och stärka lönsam tillväxt
Den strategi och de långsiktiga finansiella mål som lanserades 2010 av SKF koncernen baserades på initiativ för lönsam tillväxt och..
IVA-guldmedaljör får Draper Prize som förste svensk
IVA-guldmedaljör får Draper Prize som förste svensk Thomas Haug tilldelas det amerikanska Draper Prize 2013, som delas ut av den amerikanska ingenjörsvetenskapsakademien NAE och som är uppkallat efter vetenskapsmannen..
Ännu en stororder till Blåkläder – skriver 40-miljoners avtal med Imtech Nordic
Blåkläder vinner ännu en stor affär. Installationsföretaget Imtech Nordic AB, som äger Sydtotal, NVS och NEA-gruppen, har tecknat ett..
SKF och Protean Electric samarbetar för att utveckla avancerade drivlösningar för hybrid- och elbilsmarknaderna
SKF har signerat ett strategiskt partnerskapsavtal med amerikanska Protean Electric där SKF kommer att tillföra sin expertis och leverera avancerade..
Nordic Iron Ores totala mineraltillgångar mer än fördubblas till 62,2 Mton indikerade och 107,7 Mton antagna
Nordic Iron Ore AB (publ) rapporterar idag om ökade mineraltillgångar i Blötberget samt betydande indikerade och antagna mineraltillgångar i den hittills..
SKF-koncernen förvärvar Blohm + Voss Industries GmbH
Stärker SKFs ställning som global leverantör av kritiska produkter och tjänster till den marina industrin. SKF tillkännagav idag att man tecknat..
Den nedåtgående trenden bröts i december och barometerindikatorn vände upp
Barometerindikatorn återhämtade sig i december och steg med närmare fyra enheter, från 86,0 i november till 89,7. Den ligger dock fortfarande drygt tio..
Den nedåtgående trenden bröts i december och barometerindikatorn vände upp
Barometerindikatorn återhämtade sig i december och steg med närmare fyra enheter, från 86,0 i november till 89,7. Den ligger dock fortfarande drygt tio..
Stockholms stads Innovationsstipendium 2012 gick till en kompis
Stockholms stads Innovationsstipendium 2012 gick till en kompis Stockholms stads Innovationsstipendium offentliggjordes den 7 december vid en ceremoni i stadshuset. Stipendier till 2012 års mottagare delades ut i sju olika kategorier av..
Besökare från hela Skandinavien förväntas på Industriveckan i Göteborg
- ScanPlåt får sällskap av tre andra industrimässor Sista veckan i maj blir en äkta industrimässvecka på Svenska Mässan i..
Arbetsmiljöverket inspekterar lackeringsarbete: Hur hanteras hälso- och explosionsriskerna?
Industriell lackering kan innebära både exponering för hälsofarliga ämnen och explosionsrisk. Just nu pågår inspektioner av industrier och..
Panasonic presenterar nya Toughpad-familjen - stryktåliga datorplattor för företag
Du är varmt välkommen på Panasonics pressträff den 17:e januari klockan 9.00 - 10.00. (Om du kommer klockan 8.30 får du japansk frukost) på..
Stort intresse för att sälja lättviktsrobotar i Sverige
Stort intresse för att sälja lättviktsrobotar i Sverige Universal Robots knyter till sig nya återförsäljare Danska robottillverkaren Universal Robots växer i Sverige och tecknar nu avtal med två nya..
Ledarens expertis stimulerar medarbetares kreativitet
Gott ledarskap stimulerar forskares kreativitet. Det slås fast i en ny avhandling från Göteborgs universitet. Det går till och med att förutspå..
S-DIAS - Världens mest kompakta I/O-system med Safety
S-DIAS - Världens mest kompakta I/O-system med Safety S-DIAS serien är en robust och komplett modulär I/O-lösning vilket innebär montering på DIN-skena. I/O-serien är den tunnaste på marknaden..
Systems lanserar två nya 3D skrivare ProJet 3500 HDMax och CPXMax
Systems lanserar två nya 3D skrivare ProJet 3500 HDMax och CPXMax Dessa 3D skrivare har högre kapacitet, mer pålitliga och är betydligt mer användarvänliga. De är de två bästa Projet skrivarna..
Klas Eklund, Jens Henriksson, Mats Svegfors, Viveca Ax:son Johnson och ytterligare 20 invalda i IVA
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, valde vid den senaste akademisammankomsten in 24 nya ledamöter. Bland invalen märktes Klas Eklund, seniorekonom vid SEB,..
SKF tecknar avtal värda 1 miljard kronor med Audi AG
SKF har tecknat avtal med Audi för leverans av SKF-komponenter för användning i en rad olika bilmodeller. Avtalen, som uppskattas vara värda närmare 1..
Stark tillväxt inom den digitala annonsmarknaden enligt ny rapport från IRM
Ny rapport från IRM visar att Online Group, under namnändring från Getupdated, är rätt positionerad på en tillväxtmarknad. Enligt IRM..
Nicklas Lidström utsedd till årets Mr Björnkläder
Hockeyspelaren Nicklas Lidström är utsedd till Mr Björnkläder 2013. Mr Björnkläder är en ambassadör för Grolls AB och för..
Lars Nilsson ny chefredaktör för IVA-aktuellt från 2013
Lars Nilsson ny chefredaktör för IVA-aktuellt från 2013 Den tidigare chefredaktören för Ny Teknik, Lars Nilsson, blir ny chefredaktör för Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVAs) tidskrift IVA-aktuellt...
Underleverantörer ser mörkt på konjunkturen
Idag under Elmia Subcontractor, norra Europas ledande underleverantörsmässa, presenterar Svensk Industriförening, Sinf, sin senaste Underleverantörsbarometer..
Mogen och modig 93-åring flyttar hemifrån
Maskinleverantören Stenbergs, som genom alla år varit nära förknippat med Nässjö, flyttar i september till nya, skräddarsydda lokaler i..
Mastercam-modul halverar tiden för NC-programmering
Speedway på världselitnivå är en jättelik kringresande cirkus, något av en lillebror till Formel 1-tävlingarna för bilar. För att..
Stor potential till svenska exportframgångar
Till årets Stockholm Cleantech Venture Day kommer ett antal erfarna talare som utifrån olika utgångspunkter ger sin syn på de utvecklingsmöjligheter..
SKF inviger ny lagerfabrik i Jinan i Kina
SKF invigde idag sin fabrik för tillverkning av lager och hjullagerenheter i Jinan i Shandongprovinsen i Kina. Den nya fabriken kommer att stödja den fortsatta..
Underleverantörer försiktigt optimistiska i ny barometer
Sinfs nya Underleverantörsbarometer för det andra kvartalet visar på en försiktigt positiv anda och tilltro till konjunkturen hos de svenska små och..
NKE Bearings publicerar en ny huvudkatalog
NKE Bearings publicerar en ny huvudkatalog Specialisten på lager, NKE Austria, har publicerat sin nya huvudkatalog. Med fler än 1000 sidor innehåller den femte upplagan av lagerkatalogen heltäckande..
Innovationsbron satsar på Edevas intelligenta fartdämpare
Innovationsbron satsar på Edevas intelligenta fartdämpare Det finns ett stort behov att få fram bättre tekniska lösningar som kan sänka hastigheterna i tätorter. Innovationsbrons beslut att investera i..
SKF firar 100 år i Kina och tillkännager nya stora investeringar
Nytt SKF Campus i Jiading-distriktet i Shanghai SKF inledde idag ett veckolångt firande av sitt 100-årsjubileum i Kina med ett antal evenemang. SKF startade..
Underleverantörer ger tummen ner för regeringens ungdomspaket
Sinfs nya Underleverantörsbarometer visar att det framförallt är lärlingsanställningar med reducerad lön och reducerad arbetsgivaravgift som..
Olsson & Co startar hösten starkt med nytt stort avtal
Olsson & Co startar hösten starkt med nytt stort avtal – Väderstad väljer Olsson & Co som totalleverantör av profil- och expomaterial Väderstad-Verken AB, en av världens ledande producenter av..
De nominerade till årets miljöteknikföretag är…
Nu presenterar urvalskommittén de företag som får ställa ut på årets upplaga av Stockholm Cleantech Venture Day. De nominerade är noga..
Välkommen till ett frukostseminarium om lean produktion!
Vi bjuder på frukost och kunskap och erfarenheter om att arbeta med lean genom Produktionslyftet! Tid: 28:e september kl. 8.00 - 9.30. Frukost står framdukad..
De spränger innovationsramarna
För den som tror att innovationer måste vara prylar, uppfunna av tekniker och ekonomer är det dags att tänka om! Tema för årets upplaga av..
3nine fokuserar på miljön på MAX
3nine fokuserar på miljön på MAX Under de senaste 10 åren har mycket hänt på miljöområdet inom verkstadsindustri. Sverige ligger i framkant och man har bland annat infört..
Faktagruppen i konkurs
Informations- och marknadsföretaget Faktagruppen, som sedan 1985 knutit kontakter mellan inköpare och leverantörer inom svensk industri, är försatt i..
Elmia – nu större än någonsin
Premiär för nya mässhall B på Elmia Husvagn Husbil Besöksflödet är förbättrat och mässytan 4 200 kvadratmeter större...
Karla Eklund tillträder – ny projektledare för Elmia Subcontractor
Den 1 september tar Karla Eklund över rollen som projektledare för norra Europas ledande underleverantörsmässa, Elmia Subcontractor. – Jag är..
Barometerindikatorn återhämtade sig i augusti
Barometerindikatorn återhämtade en stor del av minskningen från förra månaden och steg med 1,7 enheter i augusti. Den ligger dock fortfarande..
Miljonsatsning på Sveriges bästa inkubatorer ska öka chansen för små tillväxtföretag
Innovationsbron satsar nu 10 miljoner extra på landets främsta inkubatorer där sex får en särskild satsning för snabbare utveckling av unga..
Optimismen åter hos svenska företagare
Svenska företagsledare ser återigen positivt på den närmsta tolvmånadersperioden enligt revisions- och konsultföretaget Grant Thorntons stora..
Ledarna vann utmärkelsen ”Hållbart evenemang i Almedalen 2012”
Den 6 juli SIS, Swedish Standards Institute ut ett pris för hållbart evenemang i Almedalen. Årets vinnare är Ledarna. Deras mingel Höjdargrill lyckades..
Norska Hydro bygger ut sin globala supply chain med hjälp av Verizon Enterprise Solutions
– Den ledande globala norska aluminiumleverantören Hydro har ingått ett avtal med Verizon om outsourcing av Hydros globala Wide Area Network. Lösningen..
Sverige kraftsamlar för ökad konkurrenskraft
Akademi, industri, institut och offentliga aktörer får 33 miljoner för att i samverkan formulera strategier för ökad konkurrenskraft. Hur säkrar..
SKF förnyar samarbetsavtal med Scuderia Ferrari
SKF har förnyat sitt partnerskap med Scuderia Ferrari vilket gör det till det längsta oavbrutna samarbetet i Formel 1-grenens historia. Samarbetet, som inleddes..
SQS och Siemens PLM Software i nytt partnerskap
– Skapar ramverk för test-automatisering till Siemens PLM Softwares Teamcenter-produkt. Stockholm, 3 juli 2012 – SQS, Europas ledande leverantör av..
Barometerindikatorn backade för tredje månaden i rad
Barometerindikatorn backade 1,7 enheter i juni, från 100,4 till 98,7. Den ligger därmed återigen under det historiska genomsnittet. Av sektorerna i..
AGA lanserar svetsguide för smart phones
AGA lanserar svetsguide för smart phones AGA lanserar en ny app för smart phones som hjälper dig att välja rätt gas till svetsprocessen. Innehållet är samma som på de användbara..
Tandemfräsning med nya 313-skär - dubbelt så effektiv!
Tandemfräsning med nya 313-skär - dubbelt så effektiv! Med de nya 313-skären från Paul Horn kan man enkelt fräsa 2 spår samtidigt. Skären finns för: - Segersäkringsspår: bredd 1,30 - 3,15..
SKF får utmärkelse från Bombardier Transportation
SKF-koncernen har fått en utmärkelse som hållbar leverantör från Bombardier Transportation tack vare att ett ansvarsfullt företagande är..
Entreprenören och företagsbyggaren Peje Emilsson invald i IVA
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, valde vid sin akademisammankomst i juni 2012 in Peje Emilsson som svensk ledamot. Utöver Emilsson valdes David Jarvis..
Storslam i Västlänken ger rekryteringsbehov - Vectura söker nu flertalet kompetenser
Som en följd av att Vectura nyligen vunnit uppdrag för projekt Västlänken växer företaget i Region Väst. Därför inleds nu ett..
SKF tecknar kontrakt med Volvo Car Corporation för leverans av lager till Volvo V40
SKF tillkännagav idag att man har tecknat ett sjuårskontrakt med Volvo Car Corporation för leverans av bakre hjullagerenheter och lagerenheter för..
Första ingenjörerna från Stockholms Tekniska Institut på ett kvarts sekel
Ett nytt kapitel har skrivits i Stockholms Tekniska Instituts snart 90-åriga historia; för första gången sedan 1987 examinerar skolan ingenjörer..
HBM lanserar modulärt system för datainsamling och styrning
HBM lanserar modulärt system för datainsamling och styrning - Den nya PMX-plattformen är idealisk för produktion och industriella testbänkar Mätföretaget HBM introducerar nu PMX, ett nytt system för..
SKF och Fibria tecknar kontrakt om integrerade underhållslösningar
SKF tillkännagav idag ett femårskontrakt med Fibria, ett brasilianskt massa- och pappersföretag, vilket blir ett av SKFs största kontrakt för..
Nya Fräskroppar – DA-systemet för CNC-svarvar
Nya Fräskroppar – DA-systemet för CNC-svarvar DA-systemet är speciellt designat för drivna verktyg i svarv. Fräsarna finns tillgängliga i diameter Ø20, 25 och 32 mm med cylindriskt skaft på..
HBM vinner användbarhetspris för mätutrustning
- Portabla dataloggern GEN2i får utmärkelse av Nielsen Norman Group GEN2i, en portabel datalogger från test- och mätteknikföretaget HBM, har som..
Satser tyngre på fagmesser i Norge
To av skandinavias ledende messearrangører, easyFairs Scandinavia AB og Norges Varemesse har inngått samarbeid for å lage flere, bedre og mer målrettede..
Quaser MV184P med 4:e axel hos Aston Verktyg i Södertälje
Quaser MV184P med 4:e axel hos Aston Verktyg i Södertälje MaskinFransson levererade nyligen en Quaser MV184P med 4:e axel och styrsystem Heidenhain iTNC530 till Aston Verktyg i Södertälje. Aston Verktyg har 9 anställda..
SKF ser en något svagare volymutveckling under det andra kvartalet och genomför kostnadsbesparingar i Europa
Med anledning av en svagare utveckling i Väst Europa och Asien förväntar sig SKF en något svagare efterfrågan på sina produkter och tjänster..
Renova Maskiner & Verktyg fusioneras med Dorato Tools